Situatie ingrijoratoare a nevoiasilor


simi* La nivelul municipiului si judetului nostru nu exista clar o baza de date a persoanelor care au nevoie de sprijin, indiferent de natura lui, din partea autoritatilor locale * Primarul Aurel Simionescu a declarat ca periodic Directia de Asistenta Sociala Braila acorda pachete cu alimente persoanelor varstnice nevoiase * Presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, scoate in evidenta incapacitatea autoritatilor locale de a realiza locatii pentru persoanele varstnice si cele cu handicap * Lucru care se cauzeaza deciilor impuse de la nivel national *

In ultima sedinta a Consiliului Judetean, Alexandru Sculchi, directorul executiv al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila, a declarat ca desi potrivit legii autoritatile locale sunt obligate sa aiba o evidenta cu persoanele varstnice care au nevoie de ingrijire si asistenta, la nivelul judetului si municipiului Braila aceasta evidenta nu exista. Potrivit edilului-sef Aurel Simionescu, la Directia de Asistenta Sociala Braila s-a intocmit o baza de date cu persoanele care au nevoie de astfel de servicii, iar periodic lista se actualizeaza.

Exista la Nicoleta Oancea, directorul Directiei de Asistenta Sociala Braila, o lista cu persoanele respective carora le acordam, de cate ori este posibil, o forma de ajutor. De asemenea, exista un parteneriat cu diverse asociatii si fundatii, dintre care unele au si acest obiect de activitate. Mai sunt niste sesizari, in afara listei. De exemplu, cand a fost iarna, doi batrani care nu au nevoie de un astfel de sprijin, au zis ca zapada i-a acoperit si nu pot iesi din casa. Sau cand am avut o problema legata de ajutoarele pe care le dam de Pasti, o persoana a spus ca inainte era transportabila, insa situatia s-a schimbat si a solicitat ajutor pentru a i se aduce alimentele la domiciliu. Nu acoperim toate spetele, dar ce pot sa va spun este ca exista un numar considerabil de persoane care au nevoie de ajutor. Din pachetele pe care Primaria le da cu diferite ocazii, Nicoleta Oancea opreste aproximativ 200 de pachete, care au destinatie catre cazurile speciale”, a zis Aurel Simionescu.

Referitor la implicarea fundatiilor in ajutorarea persoanelor, primarul a precizat ca periodic asociatiile si fundatiile se duc pentru a le face anumite cumparaturi, pentru aprovizionare de lemne.

Multi varstnici au familie, copii. O stiu pentru ca imi spun cand vin in audienta. Cand ii intreb de ce nu cer ajutor copiilor, sustin ca au si ei problemele lor. Eu sunt constient de acest lucru, dar trebuie intr-un fel oarecare sa avem grija de parintii nostri”, a conchis primarul Simionescu.

* Evidenta persoanelor nevoiase lipseste si-n judet si-n tara *

stancu cjIntrebat de existenta unei evidente a persoanelor care necesita ajutor din partea autoritatilor locale, presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, a spus ca nici la nivel de judet, dar nici la nivel de tara nu exista o astfel de situatie statistica.

Deocamdata suntem in faza in care nu suntem capabili, nici noi, nici privatii, sa asiguram locatii asa cum cer standardele Uniunii Europene. Astazi facem si noi si primariile ceea ce putem cu banii pe care ii avem. Este adevarat ca este nevoie de o inventariere a oamenilor varstnici, dar si a persoanelor cu handicap, pe care ii avem in evidenta dupa ce vin sa-si ceara drepturile. Numai ca noi ne manifestam in limita sumelor de bani de care dispunem. Mai mult, anul acesta, a aparut o legislatie in care este mentionat ca administratia locala trebuioe sa dea minim 25 %, iar Guvernul cel mult 75 %. Daca era sa existe fonduri, consider ca administratia locala dadea si 70, 80 si chiar 90 %. Deci niste legi si hotarari de Guvern pe care nu le inteleg. Am inteles descentralizarea, ca trebuie sa ne mutam la Constanta cu toate descentralizatele. Insa nu inteleg de ce ni se pun noi sarcini in spate, stiind ca fara bani nu se poate face nimic”, a zis Gheorghe Bunea Stancu.

Advertisements

Posted on 11/05/2014, in Eveniment, Realitatea zilnica, Sanatate, Social and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: