Veste buna pentru agricultori: Energia electrica pentru irigatii, mai ieftina cu 30%


irigatii* Viorel Nica, presedintele Ligii Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii din Romania (LUAIR), a declarat ca in acest an costul apei pentru irigatii va fi mai mic decat anul trecut cu aproape o treime * Vasile Turcitu, directorul Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare – Filiala Braila, a precizat ca pretul cu care a fost achizitionata energia electrica este de 164,74 lei/MWh fata de pretul oferit de Electrica Braila de 188,88 lei/MWh, diferenta fiind de 14,5% *

Presedintele Ligii Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii din Romania, Viorel Nica, sustine ca Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF) a reusit sa contracteze, prin bursa, energie electrica pentru apa de irigat la pretul de 1,64 lei/kW, energie activa, mai mic cu 28% fata de cel de anul trecut, pentru toate filialele de Imbunatatiri Funciare si Organizatiile Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI) din tara.

irigatii 1In calculatia tarifului de livrare a apei de irigat intra trei elemente: pretul energiei electrice, al apei si salariile. Tariful de livrare a apei are aceleasi elemente de cheltuieli ca si anul trecut. Pretul unei norme de 1.000 mc de apa va fi mai mic cu 28%. De asemenea, pretul apei de la Administratia Nationala Apele Romane si cheltuielile cu munca vie au ramas aceleasi”, spune Viorel Nica.

* Negocieri „la sange” *

Ionel Lepadatu, prim-vicepresedintele Ligii Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii din Romania (LUAIR) si directorul Organizatiei Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii Unirea Traian, ce exploateaza 5.000 ha in judetul Braila, a declarat ca, la nivelul judetului nostru, s-a negociat „la sange” pretul energiei electrice pentru irigatii cu furnizorii de servicii de electricitate.

irigatii 2Pentru aceasta campanie, am reusit sa obtinem un pret mai scazut cu cca 60 lei pe MW/ora, comparativ cu cel de anul trecut. Deci, conform intelegerii, organizatiile utilizatorilor de apa pentru irigatii din judetul Braila vor plati 175 lei pe MW/ora, la care se adauga celelalte cheltuieli fixe stabilite de Agentia Nationala pentru Reglementare in Domeniul Energiei”, a spus Ionel Lepadatu.

Dupa cum se stie, obiectivul principal al Filialei Braila a Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare il reprezinta administrarea, exploatarea, intretinerea si repararea lucrarilor din amenajarile de imbunatatiri funciare de pe raza judetului nostru. Potrivit directorului Filialei brailene, Vasile Turcitu, exista 1.200 km de canale de irigatii, din care 969 km sunt captusite si 234 km necaptusite. Statiile de pompare irigatii sunt in total 542, din care 44 sunt de repompare, iar din cele 471 de statii de punere sub presiune 245 sunt predate Organizatiilor Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii. Pe teritoriul judetului Braila s-au infiintat peste 100 de Organizatii ale Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI), pe o suprafata de aproximativ 206.000 hectare, fiind in curs de infiintare alte 4 astfel de organizatii.

irigatii 3La irigatii, s-a contractat pana in acest moment (n.r. 14 aprilie 2014), pentru anul 2014, o suprafata de 84.000 hectare, din care la OUAI este o suprafata de 78.485 hectare, diferenta reprezentand-o contractile sezoniere. Pe culture, suprafata contractata la irigatii, pe 2014, se prezinta astfel: grau si orz – 25.785 ha; sfecla – 60 ha; porumb boabe – 22.403 ha; soia – 10.060 ha; floarea soarelui – 6.330 ha; orez – 1.740 ha; rapita – 15.783 ha; legume – 213 ha; furaje – 1.136 ha; vii si pomi – 83 ha si alte culture – 372 ha. Pentru aceasta suprafata contractata sunt necesare a se pregati si pune in functiune de catre Filiala ANIF un numar de 44 de statii de pompare irigatii care asigura umplerea cu apa a canalelor de aductiune si distributie pe o lungime de aproximativ 650 km. Incepand din acest an, ANIF a devenit furnizor de energie electrica, astfel achizitia energiei electrice facandu-se prin bursa. Pretul cu care a fost achizitionata energia electrica este de 164,74 lei/MWh fata de pretul oferat de Electrica Braila de 188,88 lei/MWh, diferenta fiind de 14,5%. Pretul energiei electrice introdus in tariful de livrare este de 510 lei/MWh, respective 360 lei/MWh, costurile cu energia electrica reprezentand 84% din costul a 1.000 mc apa livbrata la beneficiar. Pentru livrarea apei la beneficiar, Filiala Braila practica 2 preturi: tariff annual ce cuprinde cheltuielile cu reparatii, punerea in functiune si intretinerea amenajarilor pentru irigatii si tariff de livrare care cuprinde cheltuielile cu energia electrica pentru pomparea apei de la sursa la beneficiar, apa preluata din sursa, cheltuielile cu munca vie pentru functionarea amenajarilor. Valoarea tarifului annual variaza intre 12 – 60 lei/hectar, iar a tarifului de livrare intre 30 – 650 lei/1.000 mc, in functie de treapta de pompare”, a mentionat Vasile Turcitu, la ultima sedinta a Colegiului Prefectural.

irigatii 4Pentru punerea in functiune a amenajarilor de irigatii au fost contractate si sunt in curs de finalizare lucrari de reparat agregate pompare la 46 de bucati; reparat instalatii electrice – 41 bucati; reparat instalatii hidromecanice – 46 bucati; reparat cladiri statii pompare – 3 bucati; reparat peree degradata – 5.500 mp; reparat constructii hidrotehnice – 88 bucati; decolmatari canale aductiune.

Tot Vasile Turcitu a precizat ca sunt foarte multe deficiente in sectorul agricol, la capitolele irigatii si desecare. Potrivit acestuia, unul dintre rau platnici este Organizatia Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii Stancuta, iar daca nu se fac platile datoriilor catre furnizorul de energie electrica, Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare – Filiala Braila nu poate face nimic pentru a se realiza irigatiile.

O problema deosebita in judetul Braila o reprezinta necesitatea reabilitarii prizelor de apa, prin decolmatarea niselor si repararea statiilor de baza plutitoare, fara de care nu se va asigura apa necesara irigarii culturilor, drept pentru care au fost promovate lucrari de investitii si aprobate de Consiliul Tehnic Economic al Ministerului Agriculturii pentru urmatoarele obiective: SPA km 196 Gropeni si Nisa de la km 196 (in suma de 17.174 mii lei), SPA I.M. Gheorghiu km 221 si Nisa de la km 221 (27.965 mii lei), ce au ca sursa de alimentare Dunarea. Pe langa aceste prize, a fost promovata si aprobata in Consiliul Tehnic Economic ANIF Bucuresti reabilitarea statiei de repompare SRPA I + IQ Spiru Haret, statie care asigura aductiunea apei pentru o suprafata de 205.000 hectare, din care pentru judetul nostru 137.941 hectare si care din cauza uzurii avansate risca sa nu mai poata functiona cu niciun agregat”, a declarat Vasile Turcitu, directorul ANIF – Filiala Braila.

Cu o suprafata amenajata de 357.497 ha, judetul Braila este fruntas la irigarea culturilor.

Advertisements

Posted on 13/05/2014, in Agricultura, Social and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: