Certificate de cazier judiciar “pe loc”, pentru persoanele juridice fara antecedente penale


cazier-judiciar* In urma implementarii proiectului ROCRIS – Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Roman, persoanele juridice fara antecedente penale vor putea obtine “pe loc” certificate de cazier judiciar de la orice unitate de politie conectata la ROCRIS *

Incepand cu data de 15 mai 2014, ghiseele de eliberare a certificatelor de cazier judiciar vor putea emite “pe loc” certificate de cazier judiciar catre persoanele juridice fara antecedente penale. Pentru persoanele juridice cu antecedente penale, documentul in cauza se elibereaza in termenul legal de trei zile. Cererea-tip pentru obtinerera certificatului de cazier judiciar se depune de reprezentantul legal al persoanei juridice la orice unitate sau subunitate de politie conectata la ROCRIS (Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Roman). Pana la aceasta data, cererea trebuia depusa la unitatea de politie pe raza careia persoana juridica isi avea sediul social, sucursala, filiala sau punctul de lucru, iar termenul de eliberare era de trei zile.

In prezent, la nivel national, se elibereaza certificate de cazier judiciar prin intermediul Sistemului Informatic al Cazierului Judiciar Roman – ROCRIS in 225 de centre, activitate ce va fi extinsa si in viitor pe masura ce vor fi identificate noi spatii si tehnica necesara acestui scop. Lista subunitatilor de politie care elibereaza certificate de cazier judiciar, precum si programul ghiseelor de lucru cu publicul, se gaseste afisata pe pagina de internet a fiecarui inspectorat de politie judetean, respectiv D.G.P.M.B. Aceasta realizare a avut loc in urma implementarii proiectului ROCRIS – Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Roman ce a avut ca obiectiv crearea unei baze de date informatizate a persoanelor inscrise in evidentele cazierului judiciar national care sa poata fi capabila sa se interconecteze, sa respecte si sa asigure functionarea ECRIS (Sistemul European de informatii cu privire la cazierele judiciare). In urma punerii in functiune a sistemului, s-a eficientizat fluxul de comunicare la nivelul intregii Politii Romane, putand fi schimbate datele de interes operativ prevazute de lege, conform legislatiei in vigoare”, a declarat inspector principal de politie Jenel Sogor, purtator de cuvant al IPJ Braila.

Sistemul informatic ROCRIS a creat premisele ca, in limitele legii, toate institutiile din sistemul national de aparare, ordine publica, siguranta nationala si justitie sa aiba acces, in mod operativ, la baza de date creata, prin transferarea pe suport magnetic a evidentelor manuale ale cazierului judiciar.

De asemenea, ROCRIS permite, in sistem automatizat, in conditii de siguranta si in mod operativ, din orice punct de acces la sistem, eliberarea de certificate de cazier judiciar securizate pentru persoane fizice, cetateni romani, straini sau apatrizi si persoane juridice, in conditiile legii si copii securizate de pe cazierul judiciar pentru toate sistemele informatice din domeniul apararii, ordinii publice, sigurantei nationale si justitiei.

Advertisements

Posted on 18/05/2014, in Eveniment, Infractional, Realitatea zilnica, Social. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: