Arma Geniu, la ceas aniversar: Sarbatorirea celor 155 ani de existenta


cupa presei tir armata* In perioada 27 – 31 mai 2014, in Garnizoana Braila vor avea loc activitati dedicate sarbatoririi a 155 de ani de la infiintarea armei geniu *

In cadrul acestor manifestari, pe data de 28 mai 2014, incepand cu ora 10.00, are loc Cupei Presei la Tir, in poligonul de trageri cu armamentul de infanterie Cazasu, unde jurnalistii braileni isi vor demonstra abilitatile de luare in obiectiv si doborat tintele nu numai ca jurnalisti, ci si ca luptatori.

De asemenea, marti, 27 mai 2014, la Biblioteca Judeteana „Panait Istrati” Braila are loc vernisarea expozitiei de fotografie „Geniu 155”; vernisarea expozitiei de machete, uniforme si medalistica; prezentarea numarului omagial al revistei „Braila Eroica”; lansare de carte – comisar sef dr. Didi Miler: „Sisteme de aparare in Romania interbelica. Fortificatiile militare din Moldova”.

pontonieriVineri, 30 mai 2014, la Cazarma Batalionului 72 Geniu „Matei Basarab” se va desfasura ceremonia de depunere de coroane la Monumentul eroilor genisti si Monumentul eroului pontonier Eftimie Croitoru. In intervalul orar 11.00 – 13.00 are loc Ziua portilor deschise, iar la Cercul Militar Braila va fi un simpozion cu tema „Arma Geniu la 155 de ani de existenta. Trecut, prezent si perspective.”; expozitie de carte cu tematica „Arma Geniu – 155 de ani de istorie”; acordare de insemne aniversare.

Pe Faleza Dunarii Braila, de la ora 19.30 pana la 21.00, va avea loc un concert aniversar sustinut de Muzica militara si Drill-Team-ul Garnizoanei Braila, impreuna cu alti colaboratori. Va urma retragerea cu torte pe Calea Calarasilor, pe traseul Monumentul eroinei Ecaterina Teodoroiu – Catedrala Nasterea Domnului, manifestarea incheindu-se cu un foc de artificii.

Sambata, 31 mai 2014, in Piata Independentei Braila va fi de la ora 10.30 ceremonia militara dedicata implinirii a 155 de ani de la infiintarea armei Geniu, urmata de deplasarea de la Piata Independentei la Portul Militar – Poligonul de instructie „Varsatura”, unde se vor desfasura exercitii tactice de specialitate executate de Batalionul Nave Treceri Fluviale, Batalionul 72 Geniu „Matei Basarab” si Grupul 5 EOD, prezentandu-se standurile de tehnica si echipamente specifice.

brigada10geniudunareMentionam ca necesitatile impuse de dezvoltarea si modernizarea organismului militar romanesc, conjugate cu cele ale economiei nationale, l-au determinat pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza, pe ceilalti factori de decizie militara sa puna bazele unor arme noi.

In acest context ia fiinta arma Geniului prin crearea in anul 1859 in Moldova a primei subunitati romane de geniu, Batalionul 1Geniu, prin abrobarea data la 31 mai 1859 de domnitorul Alexandru Ioan Cuza pe Raportul Consiliului de Ministrii nr. 1902. Un an mai tarziu, corpul de geniu instituit prin ordonanta din 31 mai 1859, va spori prin infiintarea unui al doilea batalion in Tara Romaneasca, care impreuna cu cel din Moldova vor constitui intaiul regiment de geniu. Primele batalioane de geniu ale ostirii romane aveau un efectiv de 10.00 de oameni fiecare, impartiti in patru companii. Comandant al acestor subunitati a fost numit capitanul, ulterior maiorul, Panait Donici, care s-a numarat printre organizatorii trupelor de geniu din tara noastra.

Advertisements

Posted on 19/05/2014, in Divertisment, Eveniment, Realitatea zilnica, Social, Timp liber and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: