Dezastrul ingrijirilor publice de sanatate


asistente-1312280855* In Romania, in sistemul sanitar exista 40.000 de salariate mai putin si aproape 100.000 de asistente medicale sunt plecate la munca in strainatate *

Informatiile privind situatia asistentelor medicale din serviciile publice de sanatate sunt preluate din bazele de date publice ale Institutului National de Statistica. Potrivit datelor statistice, comparativ cu anul 1990, in sistemul public de sanatate numarul asistentelor medicale a scazut cu 30.000 (circa 25%), respectiv de la 125.484 asistente in 1990, la 95.484 in anul 2012. Cea mai dramatica scadere a numarului de asistente medicale a avut loc in perioada 2007 – 2012: 23.000. Cu alte cuvinte, in acest interval sistemul public de sanatate a pierdut 17% din asistentele medicale.

Pe locul al doilea se situeaza categoria Personal sanitar auxiliar in unitatile publice, care a scazut, in acelasi interval, de la 66.063 salariati in 1990 la 55.717 in 2012, adica o reducere de 16% (cu 10.346 mai putini salariati).

Daca avem in vedere ca cele doua categorii de personal se ocupa de doua paliere diferite ale ingrijirilor de sanatate, reiese faptul ca intr-un sfert de secol domeniul ingrijirilor de sanatate din sectorul public a pierdut peste 40.000 de salariati, pe fondul cresterii numarului de pacienti. Observam astfel ca ingrijirile de sanatate din sectorul public inregistreaza cea mai grava criza a sectorului sanitar. In ultimii 23 de ani numarul pacientilor a crescut cu 12%, in timp ce numarul asistentelor medicale a scazut cu aproximativ 25%. Situatia indica o crestere cu aproape 40% a sarcinilor de serviciu in acest interval, ea fiind si mai mare daca luam in considerare anii in care numarul de pacienti a fost mult mai mare decat in 2012. Este de departe cea mai grava afectare a unei intregi profesii din sistemul public”, a declarat presedintele Federatiei “Solidaritatea Sanitara” din Romania, Viorel Rotila.

* Majorarea varstei de pensionare, un esec *

sanatate-pe-sistem-pe-baniCresterea varstei de pensionare a asistentelor medicale de la 60 de ani (n.r. 59 de ani si 8 luni la ora actuala) la 65 de ani este departe de a putea fi considerata un succes, fiind de fapt o masura pompieristica, menita sa salveze ceva din dezastrul in care se afla aceasta categorie de personal, creat de guvernarile din ultimii 7 ani. Referitor la acest aspect, Viorel Rotila a precizat ca o masura necesara o reprezinta deblocarea posturilor de asistenti medicali in sistemul sanitar public la un nivel comparativ cu anul 1990 (cel putin 30.000) si asigurarea finantarii necesare, atat pentru aceste noi posture, cat si pentru salarizarea adecvata a acestei categorii de personal. Analiza datelor arata ca exista forta de munca necesara pentru a ocupa aceste posturi. Spre exemplu, absolventele de scoli postliceale din anii 2013 si 2014 (conform estimarilor) insumeaza aproape 45.000, adica peste nevoile sistemului.

De asemenea, o crestere semnificativa inregistreaza si formarea noilor asistente medicale, mai ales in ultimii 13 -14 ani, fiind formate in perioada 2000-2014, adica aproape dublul numarului de asistente medicale ce lucreaza in sectorul public, un numar de aproximativ 185.000 de asistente medicale.

Nu exista informatii ce se intampla, din punct de vedere profesional, cu cele peste 100.000 de asistente medicale, acest numar fiind compus din absolventele de scoli postliceale din ultimii 7 ani si asistentele medicale care au plecat din sistemul sanitar public in aceeasi perioada, in numar de 23.000. In aceste conditii, este posibil ca numarul asistentelor medicale plecate la munca in strainatate in ultimii 7 ani sa atinga cifra de 100.000. Luand in considerare acest lucru, Romania este probabil cel mai mare furnizor de asistente medicale pe piata muncii din U.E., in conditiile in care sistemul romanesc public de sanatate se confrunta cu cel mai mare deficit de asistente medicale de pana acum. Evolutie nefireasca a formarii profesionale, care a obligat generatii intregi de asistente sa parcurga cicluri de formare initiala suplimentare si, in mare parte, redundante, a creat un grad semnificativ de incertitudine in randul asistentelor medicale in ceea ce priveste dezvoltarea carierei proprii, contribuind in mod semnificativ la scaderea calitatii vietii profesionale. Putem considera ca forta de munca ce se ocupa de serviciile de ingrijire acordare in sectorul sanitar public este deficitara (cel putin 25% mai putini angajati), alcatuita din salariate obosite (de munca suplimentara cu caracter permanent), imbatranite (de ramanea in activitate peste varsta standard de pensionare), dezamagite (de nivelul de salarizare), imbolnavite (de conditiile de lucru si de bolile profesionale). In aceste conditii, preocuparea ultimilor doi ministri pentru o lege de salarizare suplimentara a medicilor rateaza cea mai importanta problema a resursei umane din sistemul sanitar, problema asistentelor medicale, respectiv problema capacitatii sistemului de-a acorda ingrijiri medicale. O noua lege de salarizare trebuie sa includa cel putin si asistentele medicale (opinia noastra este ca ar trebui sa vizeze toate categoriile de personal), cresterea salariilor asistentelor medicale prin intermediul salarizarii in functie de performanta fiind una din masurile necesare pentru a stopa migratia angajatelor cu experienta din sectorul public de sanatate”, a mai spus Viorel Rotila.

Advertisements

Posted on 19/05/2014, in Eveniment, Realitatea zilnica, Sanatate, Social and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: