“Noaptea Europeana a Muzeelor”, la Braila


noaptea muzeelor 1* La fel ca si anul trecut, sute de braileni au trecut pragul institutiilor de cultura din municipiul si judetul Braila, cu ocazia evenimentului “Noaptea Europeana a Muzeelor” * Iubitorii de arta au demonstrat cat de importanta este cultura nationala, dar si cea locala, ei fiind la fel de entuziasmati de eveniment si anul acesta * Vizitatorii au avut parte de o serie de actiuni, precum ar fi expozitii, spectacole de muzica, dans, teatru si film, proiectii si evenimente speciale interactive *

De ani buni “Noaptea Europeana a Muzeelor” a devenit o traditie si intr-o singura noapte de mai, zeci de muzee din Romania, printre care si cele din judetul si municipiul Braila, sa isi astepte vizitatorii intr-un cadru nocturn, oferind publicului expozitii diversificate, spectacole, proiectii si evenimente speciale interactive, intrarea fiind gratuita, iar cine vroia sa imortalizeze momentul, fie foto, fie video, trebuia sa achite suma de 20 lei, respectiv 30 lei.

In cadrul evenimentului “Noaptea Europeana a Muzeelor”, care s-a desfasurat in institutiile de cultura din municipiul si judetul Braila, au avut loc diverse actiuni. La Scoala Gimnaziala „Toma Tampeanu” din comuna Galbenu, incepand cu ora 16.00, Editura „Istros” a Muzeului Brailei a premiat participantii la Concursul Interjudetean de Matematica „Dan Barbilian / Ion Barbu”, ajuns la editia a II-a.

Usile Muzeului Brailei s-au deschis la ora 16.00 in asteptarea publicului mic si mare, iar pana la ora 24.00 iubitorii de arta, istorie, cultura au putut admira expozitia permanenta de arheologie si istorie „Cultura si civilizatie la Dunarea de Jos” si expozitia temporara „Medalii si plachete emise de Muzeul Brailei”. De asemenea, tot in Corpul A al Muzeului, in acelasi interval orar, au avut loc vizionari de filme documentare: „Braila. Mica Europa”; „Braila, ieri si azi”; „Braila – port la Dunare si capat de drum maritim”; „Tenis Club Braila si Patinoarul Brailei in anii ‘30 ai secolului trecut”;  „Nostalgii interbelice pe discuri de gramofon”; „Nicolae Hartuche – note biografice”; „Caloianul”; „Ana Aslan”; „Un Grec, doi Greci, trei Greci… Braila. Amintiri… amintiri…”; „… Greci, Evrei, Rusi lipoveni, Turci… Braila”.

La ora 18.00 elevii Liceului de Arte “Hariclea Darclée” Braila au sustinut un recital instrumental, urmat de un spectacol de dansuri traditionale grecesti, sustinut de Grupul „Parnassos” al Comunitatii Elene Braila si, de la ora 20.00, o lansare de carte semnata de dr. Elena – Emilia Lica, „Analele Brailei” – revista de cultura regionala / – seria veche – 1929-1940 / Studiu monographic, prezentatori fiind prof. univ. dr. Ionel Candea si conf. univ. dr. Zamfir Balan.

Un grup de copii din parohia Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, din comuna Viziru, impreuna cu preotul Simeon Banica, au prezentat un moment artistic.

noaptea muzeelor 2Brailenii au mai putut vedea si o serie de prezentari cu tematica arheologica: „Despre organizarea limes-ului roman la Dunarea de Jos. Studiu de caz: frontiera nordica a provinciei Moesia Inferior”, prezentator fiind dr. Costin Croitoru, cercetator, precum si „Braila si Nordul Dobrogei. Legaturile dintre situl arheologic Brailita si siturile arheologice din jurul fostei Balti Iglita”, avandu-l ca prezentator pe dr. Stanica Pandrea, cercetator.

La Corpul B al Muzeului Brailei, in speta la Galeriile de arta „Gheorghe Naum”, a avut loc expozitia temporara „Clujul – Orasul comoara”. La Corpul C, de asemenea a putut fi vizionata o expozitie permanenta de arta.

Centrul Memorial „Nae Ionescu, Vasile Bancila, Anton Dumitriu, Ana Aslan, Edmond Nicolau” publicul brailean a putut viziona o expozitie permanenta, dar si una temporara de arta populara, intitulata „Colectii si colectionari: Maria si Nicolae Zahacinschi”. Si Centrul Cultural „Nicapetre” s-au putut viziona o parte din sculpturile marelui artist brailean.

Si Casa Memoriala „Panait Istrati” a avut parte de un public destul de numeros care au vizitat o expozitie permanenta. Tot aici, la ora 19.00 s-a desfasurat Vernisajul Expozitiei retrospective de portrete, portrete sarja si caricaturi a artistului plastic Leonte Nastase. Au prezentat artistii plastici Victor Chiriloaie – Chiril si Costel Patrascan. In „Noaptea muzeelor”, autorul a facut portrete si caricaturi vizitatorilor.

Casa Memoriala „Dumitru Panaitescu Perpessicius” si Muzeul Stiintele Naturii din Parcul Monument si-au deschis usile in asteptarea publicului pentru a le pasi pragul. La Casa Memoriala „Dumitru Panaitescu Perpessicius”, de la ora 16.00 pana la 22.00, a fost o expozitie permanenta si una temporara intitulata „Lumina, bucurie, credinta”. In intervalul orar 16.00 – 20.00, la Muzeul Stiintele Naturii din Parcul Monument a avut loc vizitarea unei expozitii permanente si a uneia temporare, sub denumirea „Diversitatea lumii vii”.

Facem precizarea ca “Noaptea Europeana a Muzeelor” este un eveniment de succes initiat de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta si aflat deja la a zecea editie. Evenimentul este patronat, in mod traditional, de Consiliul Europei, de UNESCO si de Consiliul International al Muzeelor (ICOM). “Noaptea Europeana a Muzeelor” este pandantul nocturn al Zilei Internationale a Muzeelor, care are loc intotdeauna pe data de 18 mai.

Advertisements

Posted on 19/05/2014, in Cultura, Documentar, Eveniment, Realitatea zilnica, Social, Timp liber and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: