Nu ai macar opt clase, nu poti obtine permisul de conducere


examen auto* Zece deputati si senatori au depus la Parlament un proiect de lege privind introducerea unui nou criteriu eliminatoriu pentru examenul de obtinere a permisului de conducere *

Cei zece initiatori ai propunerii legislative pentru modificarea art. 24 alin. (6) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice arata ca “in ultima perioada, in Romania multi participanti in trafic, analfabeti, au obtinut permis de conducere, avand ca urmare instalarea coruptiei in sistemul de examinare pentru obtinerea permisului de conducere si in final producerea de accidente foarte grave din necunoasterea legislatiei”.

Ca urmare, demnitarii solicita modificarea acestui articol, in sensul interzicerii participarii la examenul pentru obtinerea permisului de conducere a persoanelor care nu au absolvit macar invatamantul secundar inferior sau gimnazial. Totodata, proiectul prevede interzicerea participarii la examenul pentru permis auto a persoanelor condamnate deja definitiv, din motivele invocate in continuare: “Nu are dreptul sa se prezinte la examen pentru obtinerea permisului de conducere persoana care nu a absolvit invatamantul primar si invatamantul secundar inferior sau gimnazial, precum si persoana care a fost condamnata, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pentru o infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice sau pentru o infractiune de omor, lovire sau vatamare cauzatoare de moarte, vatamare corporala grava, produsa ca urmare a incalcarii unei reguli de circulatie, cu exceptia cazurilor cand a intervenit una din situatiile prevazute la art. 116 alin. (1)”, este forma pe care initiatorii proiectului vor sa o capete art. 24 alin. 6 din OUG nr. 195/2002).

In prezent, art. 24 alin. (6) are forma: “Nu are dreptul sa se prezinte la examen pentru obtinerea permisului de conducere persoana care a fost condamnata, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pentru o infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice sau pentru o infractiune de omor, lovire sau vatamare cauzatoare de moarte, vatamare corporala grava, produsa ca urmare a incalcarii unei reguli de circulatie, cu exceptia cazurilor cand a intervenit una dintre situatiile prevazute la art. 116 alin. (1).

In expunerea de motive care insoteste proiectul de lege se arata ca, potrivit raportului Organizatiei Mondiale a Sanatatii Romania figureaza printre tarile europene cu o rata relativ mare a deceselor produse pe drumurile publice in urma unor accidente, si anume 11,1 la suta de mii de locuitori, aceeasi cu a Lituaniei si mai mare decat in tarile vecine Bulgaria (10,4%) si Ungaria (9,1%). In raport cu statisticile privind tarile occidentale, statistica este si mai descurajanta, Franta avand o rata a deceselor de doar 6,4, Germania si Danemarca de 4,7, Marea Britanie de 3,7 si Suedia de doar 3.

In plus, in privinta eficientei legislatiei rutiere si implicit a limitelor de viteze impuse, Romania este notata cu 8 din 10.

Advertisements

Posted on 20/05/2014, in Eveniment, Invatamant, Realitatea zilnica, Social and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: