Refacerea digurilor, problema majora pentru autoritati


inundatii 1* Autoritatile locale sunt suparate ca de la nivel central nu se aloca bani mai multi pentru refacerea digurilor * De fiecare data cand s-au alocat fonduri, constructia de diguri s-a facut mai putin bine * Birocratia persista in obtinerea avizelor si acordurilor necesare pentru constructia si consolidarea digurilor, lucru care il nemultumeste pe primarul municipiului, Aurel Simionescu *

Saptamana trecuta, atat edilul-sef al municipiului, Aurel Simionescu, cat si cel al judetului, Gheorghe Bunea Stancu, au subliniat importanta construirii si refacerii digurilor care protejeaza cetatenii de eventuale inundatii. Aurel Simionescu, primarul Brailei, a precizat ca pentru a incepe lucrariile de constructie si refacere a digurilor este nevoie de o serie de avize si zeci de documente. Insa pentru obtinerea lor este o adevarata lupta, birocratia fiind la cote maxime.

Eu mereu am spus ca avem o obligatie si nu putem sa ne intrebam cine raspunde de fascine si nisip, atat timp cat exista un eventual pericol. La modul general, trebuie sa reglam aceste lucruri pentru ca mi se pare firesc ca atunci cand avem niste probleme, la Braila daca vreau sa consolidez diguri, nu se poate pentru ca este nevoie de foarte multe avize si acorduri, vizavi de cel care gestioneaza apele. Judetul Braila are o situatie mai ciudata, pentru ca este arondat la 3 bazine hidrografice, adica Ialomita care gestioneza raul Buzau, Bacau care gestioneaza Siretul si Dobrogea pentru partea de Dunare. Atunci noi de fiecare data trebuie sa cerem avize pentru tot ce vrem sa facem. Chiar mai mult, conducerea de la Apele Romane fac studii, dar interventia asupra malului si raului nu se face. Pana la urma avem multe studii, dar ce facem cu ele?! Eu consider ca nu ar trebui sa se dea in administrare cate o bucata de Dunare la Braila, Chiscani, etc. Pentru ca este greu. Iar daca noi, ca municipiu, vrem sa facem vreo interventie sau cei de la Chiscani si celalalt nu face nimic, iar nu este in regula. Lucrurile acestea trebuie asezate intr-o continuitate. Dar care sa fie asigurata de cineva, precum ar fi AFDJ, APDM, care sunt administratii fluviale”, a declarat Aurel Simionescu.

* Autoritatile locale lupta cel mai mult *

inundatii-dunareReferitor la acest subiect destul de delicat mai ales ca in ultimele zile au avut loc caderi massive de precipitatii care au dus la inundatii si implicit la cresterea debitului fluviului Dunarea, care strabate toata tara, dar si o suprafata semnificativa a judetului nostru,  presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, a mentionat ca statul roman nu actioneaza decat atunci cand este vorba despre incasarea taxelor si impozitelor. Tot de la nivel local trebuie sa se actioneze prompt pentru a impiedica producerea unor evenimente nedorite, in cazul de fata fiind vorba despre inundatii.

Cand judetul a fost inzapezit in ianuarie, toate cheltuielile au fost acoperite in principal de catre proprietarul drumului judetean, adica Consiliul Judetean, impreuna cu cei de la drumuri nationale si comunale. Fiecare a actionat pentru a deszapezi comunele cu drumurile. Acelasi lucru il facem si-n cazul inundatiilor. Nu putem sa stam ca sa-i asteptam pe cei de la Apele Romane si apa sa intre in casele oamenilor. In general, nu numai Apele Romane, dar si toate ministerele, cand este vorba de luat bani pentru taxe si impozite o fac cu multa usurinta, dar cand este vorba de oameni fac mai greu. Daca ne gandim la o decontare din partea statului, situatia de urgenta presupune alocare de bani din fondul de rezerva a fiecaruia. Noi avem fond de rezerva consistent, am cheltuit ceva bani cu paine, conserve s ice am maid at sinistratilor din perioada zapoezii, plus pomparea apei care putea sa inunde gospodariile oamenilor. Este foarte important pentru braileni ca cel mai bun ajutor este cel pe care ni-l dam noi, la nivel local, ca pana vin cei de la Apele Romane va fi prapad. Dar asta inseamna sa fim mai bine ancorati in voluntariat, in o opinie pozitiva pentru cei care sunt la nevoie. Daca ma intrebati de o normalitate, ar insemna sa avem diguri asa de bune incat sa nu avem probleme cu inundatiile. Este foarte greu de obtinut bani de la Apele Romane si probabil  trebuie luati bani de la fondul de rezerva al Guvernului”, a precizat Gheorghe Bunea Stancu.

Presedintele CJ Braila este de parere ca atat pe timp de iarna, cand se inregistreaza caderi masive de zapada, cat si atunci cand au loc ploi, autoritatile locale si cetatenii nu trebuie sa stea cu sufletul la gura, ci trebuie sa actioneze imediat.

Advertisements

Posted on 24/05/2014, in Administratie, Eveniment, Realitatea zilnica, Social and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: