O alta gaselnita a statului: S-au aprobat Normele metodologice privind plata impozitului pe constructiile speciale


taxa pe stalp* Guvernul a aprobat, in sedinta din 20 mai, Normele metodologice privind plata impozitului pe constructii speciale, asa-numita “taxa pe stalp” de 1,5% *

Incepand din acest an, persoanele juridice trebuie sa plateasca un impozit de 1,5% pentru constructiile neimpozitate, conform OUG nr. 102/2013, care a fost publicata in Monitorul Oficial in 15 noiembrie 2013. Acestia trebuie sa calculeze si sa declare impozitul pe constructii, pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului pentru care se datoreaza impozitul. Plata se efectueaza in doua rate egale, pana la data de 25 mai si de 25 septembrie, inclusiv, a anului pentru care trebuie achitat. Intrucat in acest an 25 mai este duminica, plata se poate face pana luni, 26 mai 2014.

* Ce se impoziteaza? *

In OUG nr. 102/2013 se arata ca persoanele juridice vor trebui sa achite noul impozit pentru constructiile prevazute in grupa 1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin HG nr. 2.139/2004. In cazul constructiilor agricole acestea sunt: cladiri agrozootehnice; constructii agricole usoare; depozite de ingrasaminte minerale sau naturale; silozuri pentru furaje; silozuri pentru depozitarea si conservarea cerealelor; patule pentru depozitarea porumbului; constructii pentru cresterea animalelor si pasarilor, padocuri; helestee, iazuri, bazine; ecluze si ascensoare; baraje; jgheaburi etc. pentru piscicultura; terase pe arabil, plantatii pomicole si viticole; sere, solarii, rasadnite si ciupercarii; sau alte constructii agricole neregasite printre cele mentionate mai sus.

Recent, premierul Victor Ponta a declarat ca aceasta taxa nu va afecta agricultorii romani, iar daca acest lucru se va intampla autoritatile competente vor reveni asupra legislatiei.

Taxa pe constructiile speciale a fost gandita pentru constructiile industriale, si daca acum, pe 25 mai e data cand se fac raportarile, daca e ceva care afecteaza zona de ferme, va garantez ca o indreptam”, a declarat premierul.

* Semnati pentru eliminarea “taxei pe stalp”! *

Avand in vedere aceasta noua gaselnita a statului, care cauta zeci de mijloace pentru a impovara si mai mult cetateanul in calitate pe persoana juridica, s-a inceput o ampla campanie de strangere de semnaturi ale celor care isi exprima dezacordul ferm fata de introducerea impozitului pentru constructiile speciale, inclusiv cele agricole, asa-numita “taxa pe stalp”.

Advertisements

Posted on 29/05/2014, in Economie, Eveniment, Realitatea zilnica, Social and tagged , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: