Veste buna pentru Biserica Greaca “Buna Vestire”


biserica-greaca-braila* Presedintele Partidului Social Democrat si a Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, a purtat o serie de discutii cu reprezentantii Bisericii “Buna Vestire”, cu scopul de a se ajuns la o intelegere in ceea ce priveste implicarea administratiei locale in reabilitarea lacasului de cult *

Mai bine de 2 ani atat conducerea Primariei, cat si cea a CJ Braila au trimis scrisori peste scrisori reprezentantilor Arhiepiscopiei “Dunarii de Jos” si a Comunitatii Elene locale, in care era solicitata preluarea temporara a Bisericii Grecesti pentru a fi reparata. Daca cum la acea vreme Arhiepiscopia “Dunarii de Jos” si  Comunitatea Elena se aflau in conflict, cele doua administratii locale nu au putut face nimic. Insa iata ca acum disputa din salile de judecata a luat sfarsit si se pare ca acum s-a ajuns la o concluzie, castig de cauza avand Arhiepiscopia “Dunarii de Jos”.

Am fost si am vazut Biserica Greaca pentru ca la sfarsitul acestei luni am un eveniment in familie despre care stiti (n.r. casatoria fiului lui Gheorghe Bunea Stancu) si trebuia sa ma duc pana acolo si am vorbit mai mult cu parintele Sima despre aceasta biserica. De fapt, am vorbit 30 de secunde despre evenimentul respectiv si restul am discutat despre biserica. Si i-am spus urmatorul lucru: <Noi o sa credem in ceea ce insemna reabilitarea bisericii cand avem documentele in copie, atat noi, Consiliul Judetean, cat si Primaria, cand ne faceti o adresa oficiala, ca sunteti interesati de o colaborare cu noi pe ceea ce insemna reabilitarea acestui lacas de cult care este foarte important pentru Braila>. Nu este usor, sunt niste documente care trebuie aduse la zi, dar vreau sa va anunt ca ne aplecam cu atentie asupra acestei probleme. Biserica Greaca probabil ca va trebui sa ajunga temporar in administrarea noastra, pentru ca altfel nu prea avem cum sa punem noi, administratia, banii, iar acest lucru se va intampla pana se termina lucrarile de consolidare, mai putin partea de pictura pentru ca dureaza ani de zile  Noi ne gandim sa folosim bani europeni, pe exercitiul 2014 – 2020, iar co-finantarea o vor asigura Consiliul Judetean si Primaria, astfel incat aceasta biserica sa fie reparata si in interior si in exterior, sa nu mai fie infiltratii, sa nu mai ploua inauntru, pe picturi. Noi incepem procedurile de transfer al bisericii in administrarea CJ si Primariei de anul acesta. Urmeaza sa primim adresa din partea Parohiei, pe care trebuie sa o punem in discutie la sedintele de Consiliu Judetean si Consiliului Local Municipal. Consilierii iau act de aceasta intentie si le dam timp de gandire, dupa care, la viitoarea sedinta pregatim alte documente, ca sa dam o hotarare de CJ si una de CLM, pe aceasta tema. Cred ca va fi un parteneriat, in care Biserica Greaca va trece temporar in administrarea judetului si a municipiului, se va face un colectiv comun pe partea tehnica si vom stabili care sunt sumele necesare pentru partea de co-finantare. Din cate inteleg, exista si un proiect pentru reabilitarea bisericii, dar nu stiu cat de bun este, fiindca e din 2007 – 2008”, a declarat presedintele CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu.

Atat edilul municipiului, Aurel Simionescu, cat si presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Bunea Stancu, sustin ca imobilul care sta sa cada din cauza degradarii in timp, merita sa fie reabilitat, luandu-se in considerare mostenirea lasata de greci comunitatii prezente.

Aurel Simionescu a precizat ca: “Arhiepiscopia trebuie sa isi puna niste lucruri la punct. Ei trebuie s-si rezolve problema cu proiectul. Pentru ca trebuie sa fie actualizat. Schita si proiectul au fost facute in 2006, de atunci nu s-a mai facut nimic. In felul acesta vom sti cu exactitate despre ce este vorba. Dupa aceea vom putea interveni si noi, in sensul ca vom sti ce suma va trebuzi sa alocam noi, ca Primarie, dar si Consiliul Judetean”.

La jumatatea lunii ianuarie 2014, presedintele Gheorghe Bunea Stancu anunta ca reabilitarea Bisericii “Buna Vestire” a fost oprita din cauza unui scandal iscat intre Comunitatea Elena si Arhiepiscopia “Dunarii de Jos”. Conducerea Primariei si Consiliului Judetean Braila declarau ca vor aloca bani din bugetele publice doar daca si cele doua institutii aflate in razboi vor contribui cu 10 miliarde de lei fiecare. Dupa cum se stie, Biserica Greaca “Buna Vestire” a fost realizata in anul 1863, cand Comunitatea Elena din Braila si-a propus construirea unui locas de cult in care slujba sa fie oficiata in limba greaca. De ani buni, edificiul nu a beneficiat de renovari si asta din cauza repetatelor procese pentru stabilirea proprietarului de drept. Mai precis, Comunitatea Elena se afla in conflict cu Arhiepiscopia “Dunarii de Jos”. Cele doua parti se plimbau prin instante, insa niciun complet de judecata nu a putut stabili in proprietatea cui se afla Biserica Greaca.

Advertisements

Posted on 29/05/2014, in Eveniment, Realitatea zilnica, Social and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: