“Ziua Eroilor Romaniei”, sarbatoare mare la Braila


ziua eroilor* Joi, 29 mai 2014, la Cimitirul Eroilor de la Cimitirul Sf. Constantin, a avut loc comemorarea ostasilor neamului, cazuti la datorie, pentru apararea gliei si libertatea urmasilor lor * Cu ocazia Inaltarii Domnului, autoritatile locale au adus un omagiu eroilor Romaniei, depunand coroane de flori la Osuarul Central, Monumentul Eroilor din Campania 1913, Monumentul Eroilor din 1918, Monumentul Eroinei Ecaterina Teodoroiu, Monumenul Caporalului Musat, Monumentul General Eremia Grigorescu, Troita Revolutiei Romane, Monumentul Eroilor Romani de nationalitate evreiasca din Primul Razboi Mondial din Cimitirul Evreiesc * Manifestarea de la Cimitirul Sf. Constantin s-a incheiat cu defilarea Garzii de Onoare a Garnizoanei Braila *

Astazi, sarbatoarea Inaltarii Domnului, cand se omagiaza ostasii cazuti pe campurile de batalie pentru apararea neamului si gliei stramosesti, a strans sute de cetateni care, alaturi de oficialitatile locale, cadrele militare active, in retragere si in rezerva, i-au comemorat pe acesti bravi luptatori.

Dupa intonarea imnului, prezent la manifestarea de la Cimitirul Eroilor de la Cimitirul Sf. Constantin, Inalt Prea Sfintia Sa dr. Casian Craciun, arhiepiscopul “Dunarii de Jos”, impreuna cu un sobor de preoti, a oficiat slujba religioasa de pomenire a martirilor.

ziua eroilor1Astazi, de Inaltarea Domnului, sarbatorim Ziua Eroilor, eroi care au inaltat demnitatea romanesca inaintea lui Dumnezeu. Ei ne-au ajutat sa intelegem ca trebuie sa avem credinta in Tatal Ceresc si iubire fata de tara si neam. De aceea, trebuie sa tinem mereu aprinsa in sufletele noastre candela recunostintei pentru eroii neamului”, a precizat maiorul George Popa, ofiterul care se ocupa de Relatiile Publice din cadrul Garnizoanei Braila.

Sarbatoarea de astazi are o directie, pe de o parte, launtrica spre inimile si sufletele tuturor celor care simt ca nu sunt singuri, nici aici pe pamant, nici sus, nici sub pamant. Cei de sub pamant, 40 de zile, au raspuns viu si prezent la chemarea <Si celor din morminte viata daruindu-le>”, a spus IPS Casian Craciun.

Prefectul judetului, Vasilica Vilcu a rostit o alocutiune, mentionand ca aceasta zi este una speciala, incarcata de emotie si stima, in care sunt omagiati eroii neamului romanesc, precum si Inaltarea Domnului Iisus Hristos, la dreapta Tatalui.

In aceasta zi de o mare importanta crestineasca, ii omagiem pe cei care, de-a lungul veacurilor, cu mari sacrificii umane si materiale, au creat o stare de spirit. Eroii neamului cu nume cunoscute, dar mai ales necunoscute, stiute numai de Dumnezeu, sunt acele personalitati care au demonstrat, chiar cu sacrificiul suprem, ca interesele comunitatii sau ale natiei au prevalat comparativ cu interesele proprii. Ei sunt cei care, prin actiunile intreprinse in situatii dificile pe care le-a traversat poporul roman in trairea sa milenara, in acest pas binecuvantat, au contribuit la continuitatea noastra ca natie. Astazi suntem onorati sa-i omagiem pe cei care s-au dovedit a fi cei mai bravi aparatori ai neamului romanesc si ai interesului national, repere in contul carora au platit cu pretul vietii lor, atat in spatiul european, cat si pe tinutul altor continente. Actele lor de eroism sunt consemnate nu numai in istoria noastra, ci si in cea universala. Cu smerenie, toti cei de astazi, romani de pretutindeni, in ziua Inaltarii Domnului, omagiem pe cei care au aparat si au purtat stindardul clauzei romanesti, precum si pe cei care au transat in discutii obtinerea drepturilor si libertatilor poporului roman. Nu trebuie sa uitam ca patria a nascut un numar mare de oameni, in sensul bun al cuvantului, care sunt dispusi sa faca mari sacrificii. Ziua omagierii eroilor nationali este ziua in care noi, cei in viata, trebuie sa ne masuram credinta, umanitarismul, constiinta si dragostea de tara”, a subliniat prefectul Vasilica Vilcu.

ziua eroilor2Astazi de Ziua Eroilor si a Inaltarii Domnului ne-am adunat aici, pe acest loc, ca sa aducem onorul nostru ostesec si sa ne plecam fruntile cu smerenie si profund respect in fata celor care si-au dat viata pentru binele nostru. Caldura noastra crestina, jertfa ostasilor cazuti pentru patrie inchipuie pe cea a Mantuitorului, jertfit pe cruce pentru mantuirea neamului omenesc si a fiecaruia dintre noi”, a declarat colonel Neculai Ion Golita, sef de stat major al Brigazii 10 Geniu “Dunarea de Jos” Braila.

La Osuarul Central s-au depus coroane de flori, pe fundalul intonarii „Imnului Eroilor”, de catre Muzica militara, de catre Institutia Prefectului a Judetului Braila; Arhiepiscopia „Dunarii de Jos”; Consiliul Judetean Braila; Primaria Municipiului Braila; Garnizoana Braila; Asociatia Veteranilor de Razboi; Asociatia Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere; Centrul Militar Judetean Braila; Asociatia Nationala Cultul Eroilor „Regina Maria”- Filiala  Braila; Inspectoratul de Politie Judetean Braila; Inspectoratul de Jandarmi Judetean Braila; Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Dunarea” al Judetului Braila; Sectorul Politiei de Frontiera Braila; Directia Judeteana de Informatii Braila; Oficiul Judetean de Telecomunicatii Speciale Braila; Partide politice (PSD, PC, UNPR, PNL,PDL,PPDD,PRM,PNG,PP LC, PNTCD, FC); Filiala „Crucea Rosie” Braila. La Monumentul Eroilor din Campania 1913 si la Monumentul Eroilor din 1918 au depus coroane de flori: Administratia Judeteana a Finantelor Publice Braila; Directia Judeteana pentru Cultura Braila; Directia pentru Agricultura a Judetului Braila; Inspectoratul Scolar Judetean Braila; Casa Judeteana de Pensii Braila; Directia de Sanatate Publica Braila.

La aceeasi ora, 16.30, s-au depus coroane de flori si la monumentele eroilor din municipiul Braila, si anume la Monumentul Eroinei Ecaterina Teodoroiu, Monumenul Caporalului Musat, Monumentul General Eremia Grigorescu, Troita Revolutiei Romane, Monumentul Eroilor Romani de nationalitate evreiasca din Primul Razboi Mondial  din cimitirul evreiesc. Au participat cate un reprezentant al Institutiei Prefectului a Judetului Braila (care a dat citire mesajului prefectului) si al Garnizoanei Braila, precum si Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Braila; Inspectoratul Judetean in Constructii Braila; Serviciul Judetean Braila al Arhivelor Nationale; Directia Silvica Judeteana Braila; Inspectoratul Teritorial de Munca Braila; Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Braila; Penitenciarul Braila; Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Braila; Directia Sanitar Veterinara si Pentru Siguranta Alimentelor; Asociatiile de Revolutionari din Braila; Agentia Judeteana pentru Protectia Mediului Braila; Directia Regionala de Statistica Braila; Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala Braila; Biroul Vamal de Frontiera Braila; Comunitatea Evreilor Braila.

Manifestarile din Cimitirul Eroilor din Cimitirul Sf. Constantin au fost incheiate de defilarea Garzii de Onoare a Garnizoanei Braila.

* Si in judet s-au adus omagii bravilor luptatori *

La fel ca si in municipiul Braila, si in orasele si comunele judetului nostru, autoritatile, cadrele militare active, in retragere si in rezerva au adus un pios omagiu eroilor neamului care au pus, mai presus de viata, glia si apararea tarii. Astfel ca in orasele Faurei, Ianca si Insuratei s-au organizat manifestari dedicate sarbatoririi Zilei Eroilor, la care au participat un reprezentant al Institutiei Prefectului – Judetul Braila, primarul orasului, consilieri locali si alte oficialitati locale, preoti, elevi, cetateni. In comunele judetului Braila unde sunt ridicate monumente ale eroilor manifestarile s-au organizat la monumentele respective. S-a intonat Imnul de Stat al Romaniei, s-a organizat serviciu religios de pomenire a eroilor, s-au rostit alocutiuni, s-a sustinut de catre elevi un scurt moment artistic (recitari, cantece), s-au depus coroane, jerbe sau buchete de flori la monumentele eroilor.

Advertisements

Posted on 29/05/2014, in Eveniment, Realitatea zilnica, Social and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: