30 mai, ziua deportarii romilor in Transnistria


Intalnire intre romii si jandarmii galateni

Intalnire intre romii si jandarmii galateni

* Din cauza conditiilor de existenta foarte dure din locurile de deportare, indeosebi a foametei, frigului si bolilor, circa 11.000 dintre deportati au murit in Transnistria *

In anul 1942, in cadrul politicii de purificare etnica promovata de guvernul Antonescu, 25.000 de romi din Romania, aproximativ 12 la suta din totalul populatiei rome din tara, au fost deportati in Transnistria. In acest numar erau cuprinsi toti romii nomazi, precum si o parte dintre romii sedentari.

Din cauza conditiilor de existenta foarte dure din locurile de deportare, indeosebi a foametei, frigului si bolilor, circa 11.000 dintre deportati au murit in Transnistria .

Supravietuitorii s-au intors in tara, in primavara anului 1944, odata cu retragerea din Transnistria a autoritatilor romane.

Cei care au avut de suferit din greselile politice comise, vor pastra toata viata urmele adanci ale terorii si urii indreptate impotriva lor. Chinurile fizice, suferintele morale nu pot fi minimalizate odata cu trecerea anilor, sunt stigmate care raman si care trebuie facute publice, oricat de dureroase si jenante ar fi ele, pentru ca lumea sa le cunoasca si sa le inteleaga.

Astazi este un bun prilej pentru a exprima regretele noastre profunde pentru ce s-a intamplat in acea perioada si este datoria noastra  sa facem totul pentru ca astfel de lucruri sa nu se mai repete. Extremismul, indiferent de orientare, duce la autoritarism, la totalitarism, ale caror rezultate le cunoastem. Intarirea democratiei este calea care poate salva omenirea de la experientele tragice din trecut.

Advertisements

Posted on 30/05/2014, in Eveniment, Realitatea zilnica, Social. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: