„Infractorii te pot cunoaste mai bine decat crezi” – campanie nationala de prevenire a furturilor si talhariilor  


foto (11)* Inspectoratul de Politie Judetean Braila a demarat, azi, campania preventiva „Infractorii te pot cunoaste mai bine decat crezi”, printr-o actiune tip caravana in localitatile Cazasu, Tudor Vladimirescu si Scortaru Vechi, la care au participat politisti de la compartimentul Analiza si Prevenirea Criminalitatii si Sectiile 1 si 2 de Politie Rurala Braila *

Derulata la nivel national, in perioada aprilie-septembrie 2014, campania se axeaza pe trei module, respectiv siguranta personala, furturile din locuinte si furturile de/din autoturisme, iar titlul sau exprima o realitate, de foarte multe ori tratata cu superficialitate sau chiar ignorata de cetateni, si anume ca infractiunile contra patrimoniului sunt favorizate de neglijenta pe care oamenii o manifesta in  protejarea bunurilor proprii, fie ele bunuri materiale sau date si informatii personale.

foto (7)Prevenirea furturilor si a infractiunilor comise cu violenta reprezinta domenii prioritare de actiune preventiva la nivel national in anul 2014, iar actuala campanie se doreste a fi o continuare cu succes a demersurilor realizate pe linia prevenirii infractiunilor contra patrimoniului, de catre Politia Romana, alaturi de Groupama Asigurari S.A., in cadrul parteneriatului initiat in anul 2011.

Activitatile desfasurate de catre politistii braileni au urmarit constientizarea cetatenilor din mediul rural cu privire la factorii care favorizeaza infractiunile de furt si talharie, precum si la modurile de operare cel mai des folosite de infractori, dar si oferirea de recomandari pentru prevenirea victimizarii prin astfel de infractiuni. In acest scop, oamenii legii au discutat cu oamenii intalniti pe strada, le-au oferit explicatii, au raspuns intrebarilor acestora si au distribuit pliante cu informatii si recomandari preventive.

foto (14)O atentie deosebita a fost acordata de politisti persoanelor varstnice din localitatile Cazasu, Tudor Vladimirescu si Scortaru Vechi, intalnite in caravana preventiva a oamenilor legii din mediul rural. Pe cei care locuiesc singuri politistii i-au sfatuit sa-si sporeasca masurile de siguranta, le-au explicat ca prezenta unui caine in gospodarie este deosebit de utila pentru indepartarea hotilor sau alarmarea in caz de pericol, dar si unde pot suna in cazul in care nu se simt in siguranta in propria locuinta. De asemenea, oamenii legii au accentuat asupra faptului ca relatiile de buna vecinatate pot constitui atat un obstacol in calea persoanelor cerate cu legea, cat si un sprijin suplimentar in prinderea si depistarea autorilor care afecteaza climatul de siguranta al localitatilor rurale si linistea cetatenilor.

foto (3)Dintre recomandarile pe care politistii le vor transmite brailenilor in cadrul acestei campanii, amintim: pentru prevenirea furturilor din locuinte, tine usa de acces in locuinta sau poarta incuiate, chiar daca esti acasa; inlocuieste rapid orice incuietoare devenita nefunctionala sau a carei cheie ai pierdut-o; nu primi in curte persoane necunoscute, peroane care vand sau cumpara diverse obiecte; nu lasa la vedere in curte bunuri de valoare (biciclete, unelte sau aparate electrice) sau ambalajele unor bunuri de valoare; nu te lauda cu bunurile sau banii pe care ii ai in locuinta. Pentru prevenirea talhariilor, evita deplasarile prin zone izolate sau mai putin circulate (campuri, parcuri, santiere, terenuri virane); pastreaza asupra ta cat mai putini bani; daca, totusi, ai asupra ta sume mari de bani sau bunuri de valoare, alege sa fii insotit de o persoana de incredere, care te poate ajuta in caz de pericol; de asemenea, evita sa consumi bauturi alcoolice in astfel de situatii; instruieste-ti copiii ca, atunci cand sunt singuri acasa, sa nu deschida usa sau poarta persoanelor straine, indiferent de motivele invocate de acestea; nu te afisa ostentativ cu  bijuterii sau alte obiecte de valoare”, a mentionat purtatorul de cuvant al IPJ Braila, inspector principal de politie Jenel Sogor.

La nivelul judetului Braila, activitatile din cadrul campaniei „Infractorii te pot cunoaste mai bine decat crezi” vor continua, atat in mediul rural cat si in zonele aglomerate cu potential criminogen sau victimal din municipiul Braila, iar in cadrul acestora vor fi distribuite cetatenilor 2.500 pliante si vor fi expuse 100 de afise, la sediile unitatilor de politie, la avizierele asociatiilor de proprietari, la intrarile in centrele comerciale si in alte locuri publice.

Advertisements

Posted on 30/05/2014, in Eveniment, Infractional, Realitatea zilnica, Social and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: