“Internetul – prieten si dusman”


Politistii braileni stand de vorba cu elevii

Politistii braileni stand de vorba cu elevii

* Activitati de informare a liceenilor din Ianca, desfasurate de politistii braileni, in cadrul proiectului “Zilele Sigurantei” * Inspectoratul de Politie Judetean Braila a continuat activitatile de informare a elevilor din orasul Ianca, in cadrul Proiectului “Zilele Sigurantei”, initiat si derulat cu sprijinul OMV PETROM S.A. *

Activitatile desfasurate in aceasta saptamana, „Internetul – prieten si dusman” si „Adevarul despre droguri”, s-au adresat elevilor Liceului Tehnologic “Nicolae Oncescu“ si ai Liceului Teoretic “Constantin Angelescu”, din orasul Ianca, si au fost sustinute de specialisti ai Compartimentul Analiza si Prevenirea Criminalitatii, din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Braila, si ai Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Braila.

Intalnirea cu elevii a avut caracter interactiv si a fost organizata pe doua module, politistii  avand ca scop oferirea de informatii suplimentare elevilor cu privire la beneficiile si riscurile utilizarii Internetului, la utilizarea in siguranta a retelelor de socializare de catre adolescenti, precum si la tipurile de date cu caracter personal si importanta protejarii acestora.

Politistii braileni stand de vorba cu elevii

Politistii braileni stand de vorba cu elevii

Protagonistii filmelor educative „Povestea lui Justin” si „Povestea lui Meg”  au „impartasit” cu elevii propriile experiente prin care Internetul si retelele de socializare i-au atras in cursa persoanelor rau-intentionate, dar si invatamintele pe care le-au tras din aceste experiente de viata, mai putin fericite. Dintre recomandarile oferite de politisti elevilor, amintim: Atunci cand navighezi pe internet, fii atent la cei care iti cer informatii personale! Nu le oferi informatii despre tine si familia ta (varsta, adresa, numarul de telefon, scoala la care inveti, locul de munca al parintilor tai); Atunci cand folosesti retelele de socializare, este recomandat sa accepți cererile de prietenie doar daca cunosti in realitate persoane din spatele profilului; Nu posta pe internet fotografii cu tine in ipostaze indecente; ele pot fi folosite, mai devreme sau mai tarziu, pentru a-ti face rau, tie sau celor apropiati; Parolele conturilor tale sunt secrete si iti apartin. Ele sunt ca si cheile de la casa, nu le dai nimanui, nici macar cunostintelor. De asemenea, politistii au prezentat elevilor unde se pot adresa in cazul in care sunt expusi unor materiale daunatoare promovate on-line, fiind reamintita platforma http://www.safernet.ro- hotline-ul care primeste sesizari cu privire la materiale cu continut ilegal sau daunator copiilor, aflate pe internet”, a declarat inspector principal de politie Jenel Sogor, purtator de cuvant al IPJ Braila.

In cea de a doua parte a intalnirii, desfasurata sub sloganul „Adevarul despre droguri”, specialistul Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Braila a discutat cu elevii pe tema tipurilor de substante psihoactive, a efectelor si impactului consumului de etnobotanice sau droguri in plan personal si social. Elevii au inteles cum consumul de alcool si droguri ilegale le-ar putea afecta viitorul, prin efectele nocive asupra sanatatii fizice si mintale si prin implicarea in savarsirea de fapte ilegale. Adolescentii au aflat care sunt modificarile pe care consumul de droguri legale si ilegale le produce in organism, faptul ca o parte dintre acestea sunt ireversibile si le pot afecta atingerea dezideratelor personale si profesionale.

* Elevii au primit materiale promotionale *

Politistii braileni stand de vorba cu elevii

Politistii braileni stand de vorba cu elevii

La finalul activitatilor liceeni au primit materiale promotionale realizate in cadrul proiectului – stick-uri, pixuri si pliante cu recomandari si informatii utile pe domeniile prezentate in cadrul celor doua sesiuni de informare.

Proiectul “Zilele Sigurantei” se va incheia saptamana viitoare printr-un „Mars al tigarii”,  in care elevii vor purta bannere/afise realizate de ei cu mesaje antitutun si o tigara confectionata din carton care va fi arsa la locul de destinatie. Elevii vor fi invitati sa rosteasca mesaje care sa descurajeze fumatul si se va pastra un moment de reculegere in memoria victimelor ucise de tutun.

Aflata in imediata apropiere a orasului Ianca, comuna Mircea Voda a primit vizita echipei de specialisti in prevenirea criminalitatii. Beneficiarii acestor intalniri au fost elevii din clasele de gimnaziu ai Scolii Gimnaziale nr.2 Mircea Voda. Aici, politistii au discutat cu elevii despre lege, infractiune, raspundere penala, masuri educative si de protectie aplicabile minorilor. De asemenea, copiilor le-au fost prezentate modalitatile in care se poate manifesta violenta in mediul scolar, consecintele actelor de violenta, sanctiunile aplicabile celor care le savarsesc, dar si felul in care trebuie sa se comporte pentru a nu fi implicati in astfel de acte. Elevilor le-au fost prezentate filmele tematice „Lumea mea. Lumea ta. Lumea noastra…” si „Stop violenta! Viata are prioritate”. Politistii au discutat cu elevii despre situatiile care i-ar putea aduce in postura de autori sau victime ale infractiunilor si despre modul in care trebuie sa se comporte, atat la scoala, cat si in afara acesteia, pentru a preveni implicarea lor in evenimente negative, uneori cu consecinte grave, care i-ar putea marca pentru tot restul vietii”, a mai spus Jenel Sogor.

Advertisements

Posted on 30/05/2014, in Eveniment, Infractional, Realitatea zilnica, Social and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: