“Leonce si Lena”, la cea de a XXI- a editie a Festivalului International de Teatru “Atelier”


tmf* Teatrul “Maria Filotti” Braila participa cu spectacolul “Leonce si Lena”, regizat de Vlad Cristache, in data de 2 iunie, la Sfantu Gheorghe, unde are loc cea de a XXI- a editie a Festivalului International de Teatru “Atelier”, manifestare teatrala neconventionala cu caracter exploratoriu, care isi propune sa realizeze, prin intermediul spectacolelor invitate, o radiografie a starii si dinamicii regiei, dramaturgiei, scenografiei, coregrafiei, muzicii de scena si artei actorului in secolul XXI *

Dramaturgul german din secolul XIX, Georg Buchner, apropiat romantismului, atrage si astazi regizorii prin piesele sale. “Leonce si Lena” este aparent o poveste simpla ce pare un basm, despre doi tineri, Leonce de Popo, fiu de rege, si Lena de Pipi, incarcata insa de cugetari filosofice, poezie, dar si ironie cu ecou pentru zilele noastre. Tanarul regizor Vlad Christache, in compania scenografului Vladimir Turturica si a unor actori deosebiti, reuseste un spectacol fermecator, cu fina ironie la adresa prezentului, folosind inspirat imaginea fantasticului solicitata de poveste. Nu este un spectacol cu costume fastuoase ca la curtea regilor din basme, are insa un decor ce devine personaj surpriza, admirabil compus de scenograf. Costumele sunt moderne, in sprijinul satirei indreptate spre tipologia personajelor. Vladimir Turturica este scenograful ce trateaza decorul ca personaj activ in spectacol, cu interventii prin amanunte semnificative de sprijin substantial al conceptului regizoral.

Pentru ca actiunea se invarte in jurul mostenitorului tronului, Leonce de Popo, care nu accepta casatoria dictata de tata cu Lena, necunoscuta lui, scena este dominata de un maldar de flori rosii ce are in mijloc un sugestiv tron. Florile cad discret dintr-un copac lateral ce pare ca se usuca. In unele scene, copacul se va ridica cu tronul atarnat de crengi, iar pe scena pot aparea diverse obiecte spre a puncta satiric actiunea.

* Imagine de ansamblu *

Scenograful si regizorul propun a te afla in contact cu o lume fantastica in care orice se poate intampla, unde apar politistii regelui pe motocicleta, consilierii sai in frac ce aduc un imens telefon ca fiul sa comunice cu tatal, Valerio, un om liber aduce un butoi si poarta la brau cana utila desfatarii din licoarea butoiului, Valerio se aseaza si alaturi de spectatori, regele nervos vine in chiloti cu o pusca in maini, guvernanta Lenei e gravida, etc, toate scenele surprind si sporesc umorul prin imagini. Excelent este decorul lui Vladimir Turturica, inspirat folosit de regizorul Vlad Christache.

tmf1Umorul, ironia provocate prin manipularea decorului sprijina si interpretarea actorilor. Ionut Visan descifreaza cu pricepere personajul Leonce, tanarul revoltat pe stilul dictatorial al tatalui rege, ce fuge de la curte sa scape de decizia de a se insura. Tanarul actor speculeaza si naivitatea lui Leonce, ca si pofta lui de cunoastere a vietii. Remarcabil sustine Ionut Visan si relatiile lui Leonce cu cei din jur, in special cu Valerio. Un actor cu mare experienta, talent de frunte al teatrului nostru, Constantin Cojocaru transforma, conform si viziunii regizorale, pe Valerio intr-un adevarat varf de lance care in fiecare scena, sporeste satiric miezul situatiilor. O impresie puternica lasa prin interpretarea sa, pofta de viata pe care o are omul liber Valerio, “filosofia” sa despre existenta, dar in final, si ideea de a folosi prietenia pentru a parveni. Admirabil comenteaza situatiile actorul. Constantin Cojocaru detine harul de a evidentia intodeauna si subtextul replicii. Putin stiu ca acest actor este “pensionar”, dar “statutul” nu il deranjeaza ca pe altii, si interpreteaza ireprosabil diverse roluri, fie in teatrele institutionalizate, fie in cele independente.

In Lena, fata ce fuge si ea de obligatia casatoriei cu Leonce, este incantatoare Corina Georgiana Bors. Actrita are gratia adolescentei Lena, traieste uimirea intamplarii ce ii aduce sentimentul naiv al dragostei provocate de intalnirea cu Leonce, prin interpretarea sa se sustine si nota poetica a textului. Un rege ingamfat si ridicol, compune convingator, Valentin Terente. Atipica este guvernanta, subtil caricatural prezentata de Ramona Ginga. Rosetta, un personaj cu talc in actiune, fiind prima dragoste a lui Leonce, e tratat ireprosabil de Narcisa Novac. Distributia se completeaza prin personajele de plan secund de la curtea regelui, pioni ai satirei, ce revin actorilor Marcel Turcoianu, Adrian Stefan, Dan Moldoveanu, Costica Burlacu, Ionel Spalatu, Mihai Ardeleanu, ei alcatuiesc o echipa devotata propunerii regizorale.

In acest spectacol atrage si muzica live sustinuta de Cornel Cristei cu rost de contrapunct abil plasat si compus din motive muzicale bine alese.

“Leonce si Lena” este o reusita a Teatrului “Maria Filotti” din Braila. Regizorul Vlad Cristache propune o actualizare cu finete a ironiei existente in piesa cu referire la puterea dictatoriala, la naivitatea tineretii, intr-un cadru fantastic, “viu”, sugestiv conceput de colegul sau de generatie, Vladimir Turturica. Iata ca tinerii se pot impune si in teatrele institutionalizate, nu numai in cele independente, daca sansa se iveste.

Advertisements

Posted on 30/05/2014, in Divertisment, Documentar, Eveniment, Realitatea zilnica, Social, Timp liber and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: