Reducerea unui numar de 92 de taxe si tarife nefiscale


Ioana Petrescu - ministrul Finantelor Publice

Ioana Petrescu – ministrul Finantelor Publice

* Ministerul Finantelor Publice a propus Guvernului un pachet de acte normative pentru reducerea unui numar de 92 de taxe si tarife nefiscale *

Guvernul a aprobat o Ordonanta de Urgenta si o Hotarare de Guvern prin care vor fi eliminate 10 taxe si tarife nefiscale, iar alte 17 vor fi comasate. Pentru diferenta de pana la 92 de taxe si tarife care vor fi reduse urmeaza sa fie promovate Ordine de ministru sau decizii ale presedintilor institutiilor, astfel incat pana la data de 1 iulie intregul pachet legislativ sa intre in vigoare.

Asadar, in total, vor fi eliminate 14 taxe si tarife nefiscale si pentru alte 78 va fi eliminata plata individuala, ca urmare a comasarii lor.

Am multumirea ca, in urma colaborarii cu mai multi colegi din Guvern, am reusit astazi sa finalizam prima etapa din procesul de reducere a 92 de taxe si tarife parafiscale. Aceasta masura este benefica, atat pentru contribuabili, care vor petrece mai putin timp la ghiseu si vor plati mai putin, cat si pentru administratie”, considera ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.

Impactul bugetar anual estimat al  taxelor si tarifelor reduse prin cele doua   acte normative aprobate astazi este de 917.908 lei, din care, impactul asupra bugetului general consolidat este de 857.428 lei si 60.480 lei asupra bugetului institutiilor proprii.

* Taxele si tarife cu caracter nefiscal care sunt eliminate *

La Ministerul Afacerilor Interne: taxa de inscriere pentru examenul de admitere la scolile militare de subofiteri si jandarmi – a carei nivel este 120 lei.

La Ministerul Justitiei, la Oficiul National al Registrului Comertului: tarif pentru indrumarea prealabila in scopul infiintarii unei societati – al carui nivel este 19,8 lei/ora; tarif pentru cerere eliberare date statistice (fisa sintetica a investitiei straine pentru o tara si o perioada definita; statistica in functie de un criteriu) – a carui nivel este 20 lei/ fisa sintetica/statistica unicriteriala; tarif pentru cerere eliberare informatii pentru serii de firme grupate pe mai mult de 5 criterii  – a carui nivel este 11 lei /firma.

La Ministerul pentru Societatea Informationala: tariful de utilizare a procedurii electronice – a carui nivel este 46 lei/an/utilizator.

La Ministerul Sanatatii: taxa pentru emitere aviz privind activitati in domeniul dispozitivelor medicale si medicamentelor – a carui nivel este 300 lei/aviz.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice: tarif de analiza a documentatiei de licentiere/autorizare- al carui nivel este de 64 lei/ dosar.

La Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice – taxa de acreditare a furnizorilor de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca -al carei nivel este de 377 lei/acreditare.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – taxa pentru eliberarea licentei de depozit -al carei nivel este de  135  lei/licenta.

Ministerul Economiei – taxa suplimentara de inregistrare si de examinare a cererii cand termenul de examinare se prelungeste

De asemenea, prin cele doua acte normative adoptate astazi a fost eliminata plata individuala prin comasare pentru 17 taxe si tarife nefiscale.

Advertisements

Posted on 30/05/2014, in Eveniment, Finante, Realitatea zilnica, Social and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: