Sprijin financiar de la Banca Mondiala


Bani

Bani

* In data de 22 mai 2014, Consiliul Directorilor Executivi ai Bancii Mondiale a aprobat Strategia de parteneriat de tara pentru Romania pe perioada 2014 – 2017 si primul imprumut pentru politici de dezvoltare (DPL), in valoare de 750 milioane euro, sub egida acestei strategii *

Prin intermediul noii strategii de parteneriat, Banca Mondiala, in calitate de partener, isi propune sa acorde sprijin Romaniei in vederea indeplinirii obiectivelor de dezvoltare pe termen lung, in conformitate cu Programul de guvernare, Programul de convergenta si Programul national de reforma, precum si in vederea dezvoltarii capacitatii de a aborda aspecte institutionale si sociale necesare pentru atingerea standardelor UE.

In acest sens, Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare va utiliza o gama variata de instrumente financiare si o combinatie de servicii de analiza si de consultanta. Corporatia Financiara Internationala (IFC) si Agentia de Garantii si Investitii Multilaterale (MIGA) se vor concentra pe sustinerea eforturilor de dezvoltare a sectorului privat si respectiv de sprijinire a intreprinderilor de stat din sectorul energetic.

Romania este in prezent mai bine pregatita decat in 2008 sa absoarba volatilitatile regionale si mondiale, iar stabilitatea sa macroeconomica permite atingerea obiectivului de crestere economica de peste 3,5% pe termen mediu. In acelasi timp, asigurarea convergentei cu Uniunea Europeana necesita investitii in infrastructura, imbunatatirea utilizarii fondurilor europene si sprijinirea sectorului privat. Acestea sunt provocari pe care le recunoastem si speram ca asistenta financiara si tehnica din partea grupului Bancii Mondiale sa contribuie la atingerea acestor obiective”, a spus Liviu Voinea, ministrul delegat pentru buget si guvernator pentru Romania in cadrul grupului Bancii Mondiale.

Imprumutul aprobat este primul din cadrul primei serii de imprumuturi programatice pentru politici de dezvoltare ce va fi acordata Romaniei de catre BIRD, in perioada 2014 – 2015 in vederea eficientizarii finantelor publice si cresterii economice. Al doilea imprumut din aceasta  serie, in valoare de cca. 1 miliard USD, se  va contracta in prima parte a anului 2015.

Preocuparea noastra pentru urmatorul orizont de timp este ca Romania sa isi continue tendinta de crestere economica si implementarea reformelor structurale. Astfel, salutam decizia Bancii Mondiale de a sprijini acest deziderat, inclusiv prin noul parteneriat de tara, ale carui obiective reflecta si dorinta noastra de a oferi mediului de afaceri predictibilitate si un sector public mai eficient. De-a lungul timpului, Romania a dezvoltat un parteneriat solid cu Banca Mondiala, care a permis interventii in diverse sectoare ale economiei si speram ca in viitor sa contribuie la implementarea unui pachet de reforme structurale, inclusiv in domeniul finantelor publice. Stiu ca mediul de afaceri asteapta masuri prin care sa dovedim ca intelegem sistemul fiscal ca pe o parghie de crestere si de dezvoltare economica, nu doar ca pe un instrument care aduce venituri la buget. Politicile fiscale pe care le voi aplica vor duce la realizarea unui sistem fiscal mai eficient, mai predictibil si mai transparent”, a declarat Ioana Petrescu, ministrul Finantelor Publice.

Imprumuturile de tip DPL vor sprijini Romania in procesul de reforma economica si vor conduce – printre altele – si la atingerea obiectivelor de management al datoriei publice guvernamentale, extinzand maturitatea portofoliului de datorie publica, la un cost avantajos. Contractarea imprumuturilor de tip DPL este conditionata de indeplinirea unor masuri de reforma agreate cu Banca, asociate unor sectoare economice. Masurile de reforma specifice  primei serii DPL, se refera in principal la intarirea managementului datoriei publice, a eficientei cheltuielilor publice (prin introducerea bugetelor pe programe bazate pe rezultate si prioritizarea investitiilor publice semnificative), imbunatatirea managementului si performantelor intreprinderilor de stat (prin intarirea rolului statului in calitate de actionar) si imbunatatirea functionarii pietei de energie si a pietei de capital, precum si masuri privind cadastrul si proprietatea imobiliara. Acestea sunt agreate si in cadrul pachetului curent de finantare multilaterala de tip preventiv incheiat cu FMI si UE.

Primul imprumut aprobat pentru politici de dezvoltare, in valoare de 750 de milioane de euro, este acordat pe o perioada de 18 ani, la o dobanda egala cu rata dobanzii EURIBOR la 6 luni + o marja variabila (marja indicativa actuala este de 0,47%, aceasta fiind modificata de Banca la fiecare 6 luni), urmand a fi rambursat intr-o singura transa la 15 mai 2032. Totodata, BIRD percepe un comision initial de 0,25% aplicat la suma imprumutului, platibil anterior tragerii sumelor imprumutului.

Sumele imprumutului vor fi disponibilizate de banca, la cererea Imprumutatului, dupa ratificarea acestuia conform legislatiei romane in vigoare. Fondurile vor fi utilizate pentru finantarea deficitului bugetului de stat si refinantarea datoriei publice guvernamentale conform legislatiei  privind datoria publica.

Advertisements

Posted on 30/05/2014, in Eveniment, Finante, Realitatea zilnica, Social and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: