31 MAI – ZIUA MONDIALA FARA TUTUN


antidrog* Agentia Nationala Antidrog (ANA) se alatura Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in marcarea Zilei Mondiale fara Tutun (31 mai), prin organizarea, la nivel national, de activtati de informare – sensibilizare  – constientizare in mediul scolar sau in comunitate, activitati de petrecere a timpului liber si de formare de abilitati, subscrise temei propuse de OMS „Accize mai mari la tutun, mai putine decese si boli!” *

Cresterea accizelor determina o crestere a pretului la tutun cu 10% si o sadere a fumatului cu aproximativ 4% in tarile cu venituri mari si cu pana la 8% in tarile cu venituri mici si medii. In plus, cresterea accizelor la tutun este considerata a fi cea mai eficienta masura de control a tutunului, raportata la costuri. Raportul OMS din anul 2010 indica faptul ca o crestere cu 50% a taxelor si accizelor pe tutun va genera mai mult de 1,4 milioane de dolari, ca si fond de rezerva pentru 22 de tari cu venituri mici.

Obiectivul general al OMS este de a contribui la protejarea generatiilor prezente si vitoare, nu numai din punctul de vedere al consecintelor medicale, dar si al celor sociale, de mediu si economice datorate consumului de tutun, dar si fumatului pasiv. Obiective specifice ale campaniei pentru anul 2014 sunt crestrea taxelor/accizelor la tutun de catre guverne, la un asa nivel incat sa aiba ca rezultat reducerea fumatului si sprijinirea guvernelor de catre ONG-uri in cresterea acestor taxe.

Conform ultimului Studiu in Populatia Generala privind prevalenta consumului de droguri la nivel national, realizat de Agentia Nationala Antidrog in anul 2010, a reiesit faptul ca fumatul produselor din tutun inregistreaza cel de-al doilea nivel al prevalentei consumului de droguri in populatia Romaniei: mai mult de jumatate dintre cei intervievati (56,9%) au fumat cel putin o data de-a lungul vietii.

A trecut o jumatate de mileniu de cand, cativa marinari spanioli din flota lui Cristofor Columb au adus in Europa planta numita tabac si obiceiul fumatului. Nimeni nu si-a imaginat atunci ca acest cadou facut europenilor va deveni, in timp, cel mai groaznic criminal in serie care va ucide sute de milioane de oameni. Conform mai multor pareri avizate, „tigara este cea mai ucigatoare inventie din intreaga istorie a umanitatii”.

Tabagismul este raspunzator de aproximativ 25 de boli ce pun in pericol viata. In fiecare an se inregistreaza aproximativ  3,5 milioane de decese provocate de fumat. La fiecare 24 de ore mor aproximativ 100 de fumatori. Fumatul este responsabil pentru 75% dintre infarctele la fumatorii cu varsta sub 50 ani si pentru 30% dintre decesele cauzate de diferitele forme de cancer. Consumul de tutun afecteaza practic toate organele importante ale corpului prin patrunderea in circulatie a compusilor din fumul de tigara. Sunt doar cateva  consecinte provocate alegerea de a fuma. Exista o lista destul de lunga de oameni vestiti prin creatiile lor, dar care au fost mari fumatori in viata lor: actori, scriitori, politicieni, oameni de stiinta, cultura, arta. Prezentam doar citeva nume sonore de mari fumatori care si-au incheiat viata, mult mai devreme, din cauza acestui flagel:  Walter Disney, Pablo Picasso, Albert Einstein, Ion Luca Caragiale, Liviu Rebreanu, Alexandru Ioan Cuza,  Maria Tanase, Stefan Iordache, Zoia Ceausescu, Carol I, Carol al II-lea, Regina Maria si lista poate continua. In acest sens, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Braila a derulat, pe parcursul intregii saptamani premergatoare Zilei Mondiale fara Tutun, activitati de sensibilizare la problematica fumatului in scoli din municipiu si judet, comunitate, penitenciar, sub forma dezbaterilor, actiuni stradale, vizionarea de materiale documentare. In localitatea Ianca, a fost organizat un mars al tigarii de catre elevii celor doua licee din localitate, sub indrumarea cadrelor didactice. Au fost diseminate pliante cu mesaje tematice trecatorilor  de pe artera pe care s-a desfasurat marsul, au fost purtate bannere cu sloganul campaniei si tigari confectionate de elevi, simbolizand armele mortii albe. Activitatea s-a bucurat de sprijinul reprezentantilor Politiei Locale, Inspectoratului de Politie Judetean Braila, a volunatrilor antidrog care au rostit alocutiuni pe tema tutunului si mesaje care sa descurajeze debutul in fumat. Dorim sa canalizam atentia tinerilor inca odata, cu prilejul acestei campanii asupra faptului ca fumatul este o problema a lumii moderne si anual produce mai multe victime decat SIDA, alcoolul, accidentele  de circulatie, crimele, tentativele de suicid, fiind  una dintre cauzele de deces ce pot fi prevenite”, a precizat Olga Condrat, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Braila.

Advertisements

Posted on 02/06/2014, in Eveniment, Realitatea zilnica, Social and tagged , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: