Arma geniu, sarbatorita cu trambite si laude


ziua armei geniu* Sambata, cu ocazia implinirii a 155 de ani de la infiintarea armei geniu (31 mai 1859) si a 12 ani de existenta a Brigazii 10 Geniu “Dunarea de Jos” (1 iunie 2002), au avut loc o serie de manifestari pe platoul din fata Palatului Administrativ * Dupa ce oficialitatile locale, militarii activi, in rezerva si retragere, veteranii si cetatenii prezenti la eveniment au participat la prezentarea istoricului armei geniu si a Brigazii 10 Geniu, cu totii fiind invitati sa ia parte la prezentarea tehnicii din dotare, la desfasurarea exercitiilor demonstrative cu armament din dotare, cautarea explozivilor cu ajutorul cainilor EODD *

In ultima zi a acestei luni, cadrele militare care activeaza si au activat in cadrul Brigazii 10 Geniu “Dunarea de Jos” au sarbatorit cei 155 de ani de existenta a armei geniu si 12 ani de la infiintarea Brigazii.

Meseria lor este riscul. In fiecare an ii sarbatorim la 31 mai. Prima unitate de geniu a fost infiintata sub domnia lui Al. I. Cuza. De atunci, genistii militari au participat la misiuni in tara si in teatrele de operatii. Au construit poduri, au recladit caile de comunicatii distruse, au intervenit atunci cand stihiile naturii au declarat razboi oamenilor. Specialistii armei geniu intervin cand sunt descoperite dispozitive explozive improvizate si atunci cand mijloacele clasice nu pot fi folosite.

ziua armei geniu (2)In acest sens, sambata, pe platoul din fata Palatului Administrativ s-a desfasurat ceremonia militara dedicata Armei Geniu. Pentru inceput, s-a facut o scurta prezentare a istoricului armei geniu, dupa care a urmat ceremonialul religios oficat de un sobor de preoti militari.

S-a dat citire mesajului transmis de catre seful Statului Major al Fortelor Terestre, general maior dr. Nicolae Ciuca: “La 31 mai 2014 se implinesc 155 de ani de cand, prin aprobarea data de domnitorul Al. I. Cuza, a fost consfintita in mod oficial infiintarea unei noi arme in armata Romaniei moderne, prin infiintarea la Iasi a primului batalion de Geniu. Dezvoltarea si modernizarea organismului militar romanesc au facut necesara infiintarea acestei arme. Totodata, era nevoie de genisti pentru realizarea unor lucrari publice de mare importanta. Trupele de geniu au dat armatei romane, culturii, stiintei si administratiei de stat personalitati de certa valoare: un maresal (Constantin Prezan), un prim – ministru (gl. Artur Vaitoianu), opt ministri de razboi, patru ministri la departamentul lucrarilor publice, zece sefi ai Marelui Stat Major, peste treizeci de atasati militari, sapte membrii ai Academiei Romane, un membru al Societatii Regale de Stiinte din Londra (C. Avram) si mai multi membri ai academiilor de arta sau stiinte din S.U.A., Italia, Franta si Germania. Istoria armei geniu s-a identificat cu cea a Armatei Romane prin participarea la marile evenimente militare din istoria romanilor, incepand cu razboiul de independenta, primul si al doilea razboi mondial, dar si cu activitati de mare anvergura desfasurate pe timp de pace pentru amenajarea teritoriului. Dupa 1990, genistii romani au participat la misiuni de mentinere a pacii, de reconstructie in teatrele de operatii Angola, Bosnia-Hertegovina, Afganistan si Irak, unde, prin efort si profesionalism, au demonstrat capacitatea de a colabora cu structurile NATO, modul de indeplinire al misiunilor fiind apreciat de inalti responsabili militari si politici ai aliantei”.

ziua armei geniu (1)Din Ordinul ministrului Apararii Nationale, s-au acordat distictii urmatoarelor personalitati ale vietii militare, politice, administrative, printre care col. Gheorghe Soare – comandantul Brigazii 10 Geniu “Dunarea de Jos”, primarului Aurel Simionescu, prefectului Vasilica Vilcu, unor ofiteri pentru reyultatele deosebite obtinute in activitatea desfasurata in arma si specialitatea militara de care apartin.

* Omagiu pentru ilustrii inaintati genisti *

Cu ocazia implinirii a 155 de ani de la infiintarea armei geniu, militarii Brigazii 10 Geniu „Dunarea de Jos”, prin activitatile si actiunile intreprinse la nivelul Garnizoanei, au adus un omagiu ilustrilor inaintasi genisti si sa asigure comunitatea locala ca, asa cum au facut-o de fiecare data, vor raspunde prezent ori de cate ori va fi nevoie de ei.

ziua armei geniu (3)Necesitatile impuse de dezvoltarea si modernizarea organismului militar romanesc, conjugate cu cele ale economiei nationale, l-au determinat pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza si pe ceilalti factori de decizie militara sa puna bazele unor arme noi: infiintarea armei Geniului prin crearea in anul 1859 in Moldova a primei subunitati romane de geniu, Batalionul 1 Geniu, prin abrobarea data la 31 mai 1859 de domnitorul Alexandru Ioan Cuza pe Raportul Consiliului de Ministrii nr. 1902. Un an mai tarziu, corpul de geniu instituit prin ordonanta din 31 mai 1859, va spori prin infiintarea unui al doilea batalion in Tara Romaneasca, care impreuna cu cel din Moldova, vor constitui intaiul regiment de geniu. Primele batalioane de geniu ale ostirii romane aveau un efectiv de 1.000 de oameni fiecare, impartiti in patru companii. Comandant al acestor subunitati a fost numit capitanul, ulterior maiorul, Panait Donici, care s-a numarat printre organizatorii trupelor de geniu din tara noastra.

ziua armei geniu (4)In ajunul razboiului de independenta, organizarea batalionului de geniu devenise complexa, cuprinzand un stat major, un pluton independent, o scoala a trupei geniului, cinci companii (patru de sapatori minari si una de pontonieri). Fiecare companie de sapatori minari cuprindea o sectie de telegrafie si trei sectii de sapatori minari si lucratori de cai ferate. Pe langa instructie, trupele de geniu au participat la executarea de lucrari la diferite unitati militare, la construirea de cazarmi, spitale, ateliere, depozite, remize, tabere pentru instructia intrunita a trupelor, precum si la ridicarea unor obiective ale economiei nationale. In timpul razboiului de independenta din 1877 – 1878, trupele de geniu au contribuit atat prin lucrarile executate, cat si prin jertfe de sange la obtinerea victoriei de la Plevna impotriva imperiului otoman. Printre misiunile pe care le-au indeplinit se numara: lucrarile de fortificatii executate pe malul Dunarii in sectoarele Calafat, Ciuperceni, Poiana Mare, Rast, Bechet, Corabia, Izlaz si altele; intinderea podului de vase peste Dunare, la Silistioara – Magura intre 14 – 31 august 1877; organizarea si executarea lucrarilor de fortificatii din zona Plevnei si asigurarea comunicatiilor pentru nevoile trupelor romanesti si rusesti din zona. In anul 1884, Regimentul 1 Geniu a trecut la o noua organizare, avand patru batalioane a cate patru companii si o companie aerostatii. In anul 1887 arma geniului a suferit o modificare substantiala, influentand pozitiv atat activitatea celorlalte arme, cat si a comandamentelor de corp de armata si divizii. Necesitatile de cadre erau asigurate de cele doua scoli militare de specialitate, Scoala speciala de artilerie si geniu si Scoala speciala de aplicatii de artilerie si geniu, infiintata in anul 1881. Temeinica pregatire de specialitate a ofiterilor genisti romani a fost probata de executarea unor lucrari de fortificatii de mare amploare, precum ar fi: fortificarea cetatii Bucuresti (1882 – 1899) executata de Regimentul 1 Geniu comandat de colonelul Anton Berindei; regiunea intarita Focsani – Namoloasa – Galati (1888 – 1893), executata de Regimentul 2 Geniu, comandat de colonelul Zamfir Gheorghiu. Intre 1908 – 1913 au fost luate masuri pentru perfectionarea organizatorica a armei geniului, care cuprindea serviciul de geniu si trupele de comunicatii in cadrul carora gasim o mare varietate de subunitati de specialitate: sapatori minari, poduri, pontonieri, cai ferate, telegrafie, aerostatii, automobile, sectii de porumbei.

2In parcarea de la Colegiul National “Gh. M. Murgoci” a fost organizata si o expozitie cu tehnica specifica structurilor EOD, cei prezenti fiind martorii desfasurarii unor exercitii demonstrative cu armament din dotare, cautarea explozivilor cu ajutorul cainilor EODD. Asta pentru ca la Brigada 10 Geniu “Dunarea de Jos”, plutonierul Florin Craiteanu si sergentul major Ionut Cristian Giurgiu ii antreneaza pe Rick si Jim, sau cum sunt trecuti in actele oficiale – Carim si Cadar. Cei doi caini sunt pregatiti sa actioneze doar in teatrele de operatii, acolo unde au fost deja si alti patrupezi de geniu.

Dupa aceea, s-a facut deplasarea in Portul Militar de la Varsatura, unde au avut loc prezentari ale standurilor de tehnica si echipamente specifice militarilor genisti.

* Actele de vitejie a ostasilor reprezentate de monumentele ridicate in cinstea lor *

3Primul razboi mondial a marcat un alt moment pentru afirmarea comandantilor si trupei de geniu care au contribuit la obtinerea marilor succese din vara fierbinte a anului 1917. Jertfele genistilor in acest razboi sunt estimate la aproape 1.000 de morti si mult mai multi raniti. Pentru comportarea lor eroica, vitejeasca, vrednica de lauda, peste 100 ofiteri genisti au fost decorati cu ordine si medalii de razboi. In memoria eroilor armei geniului din razboiul de reintregire a neamului, in Bucuresti a fost ridicat un impresionant monument. Elementul dominant al momentului, care infatiseaza si simbolizeaza chintesenta tariei armatei romane, sufletul mare, mandru si generos al soldatului roman, este Leul, rege al fortei, dar si al frumusetii, stand biruitor, intr-o miscare triumfala, cu labele din fata pe trofeele cucerite de la inamic: arme, scuturi, teava unui mortier, peste care se desfasoara faldurile unui drapel. Specificul armei este redat prin statuile a patru chipesi ostasi genisti, reprezentand specialitatile: pionieri, cai ferate, pontonieri si telefonisti-telegrafisti. Pe soclu se afla inscriptia: “Spuneti generatiilor viitoare ca noi am facut suprema jertfa pe campurile de bataie pentru intregirea neamului”, iar intr-un medalion montat pe treptele monumentului sta scris: “Eroilor din arma Geniului 1916 – 1919”. Monumentul Geniului, sau “Leul”, cum este cunoscut, a fost ridicat cu fondurile rezultate din contributia voluntara a tuturor ofiterilor de geniu din armata romana, fara nici o subventie din partea Ministerului de Razboi sau a Statului. Pregatirea temeinica, inteligenta, inventivitatea, ingeniozitatea si spiritul organizatoric au facut ca din randul ofiterilor de geniu sa se ridice personalitati ce au avut inalte responsabilitati atat in armata, cat si in administratia de stat.

1Dupa al doilea razboi mondial trupele de geniu au cunoscut diferite modificari, au indeplinit numeroase misiuni perfectionandu-si necontenit pregatirea de specialitate. De la infiintarea lor, trupele de geniu au participat in proportii mereu crescande la construirea unor mari obiective economice si sociale, la pregatirea teritoriala pentru nevoile de aparare. Astfel, genistii au participat efectiv la executarea unor lucrari de utilitate publica si a unor obiective economice, activitate care s-a impletit armonios cu activitatea de instructie, de pregatire militara a efectivelor. Prestigiul armei geniu este in mod onorant completat si de participarea acesteia inainte de 1990 la marile constructii realizate in acea perioada istorica: platforme industriale, modernizari portuare, irigatii, Transfagarasanul si Canalul Dunare – Marea Neagra, dezvoltarea sau intretinerea retelei de drumuri si cai ferate in toata tara.

* Brigada 10 Geniu, un istoric de invidiat *

5La 1 iunie 2002 a luat fiinta Brigada 10 Geniu, in subordinea Corpului 10 Armata Teritorial. In cursul aceleiasi luni, in perioada 10 – 24 iunie 2002, s-a realizat organizarea structurala si au fost luate in subordine Batalionul 96 Geniu, Batalionul 3 Geniu, Batalionul 72 Treceri, Batalionul Nave Treceri Fluviale, Cercul Militar Braila, Muzica militara, Caminul militar si Comenduirea de Garnizoana Braila.

Infiintarea Comandamentului Brigazii 10 Geniu in Garnizoana Braila, deloc intamplatoare, avand in vedere traditia neintrerupta a genistilor pe aceste meleaguri incepand cu 6 iunie 1886, a reprezentat materializarea conceptiei privind sprijinul genistic a actiunilor militare, in deplina concordanta cu diversitatea misiunilor si provocarilor actuale. Primul comandant al Brigazii 10 Geniu a fost Generalul de brigada Alexandru David. In perioada 1 august 2005 – 16 decembrie 2008 la comanda Brigazii a fost numit Generalul de brigada Mihai Tofan, iar in perioada decembrie 2008 – ianuarie 2011 Brigada a fost sub sefia Generalului de brigada Ariton Ionita. Incepand cu data de 27 ianuarie 2011 si pana pe 27 ianuarie 2014, comandant al Brigazii 10 Geniu “Dunarea de Jos” a fost col. prof. univ. dr. Mircea Vladu. In prezent, in fruntea genistilor se afla col. Gheorghe Soare.

4La 1 iunie 2007, ca recunoastere a muncii si valorii colectivului, Brigazii 10 Geniu i-a fost conferit Ordinul “Virtutea Militara” in grad de cavaler, cu insemn pentru militari. Rezultatele foarte bune obtinute au fost posibile datorita nivelului superior de profesionalizare al personalului brigazii si modului de implicare a intregului colectiv pentru indeplinirea misiunilor specifice, ceea ce reprezinta in fapt garantia ca sunt conditii propice pentru realizarea obiectivelor asumate la nivelul cerintelor si asteptarilor ce decurg din statutul de elita pe care l-a obtinut prin oamenii sai, Brigada 10 Geniu “Dunarea de Jos”. Genistii si-au adus un aport considerabil in perioada inundatiilor care au avut loc atat pe teritoriul judetului nostru, cat si pe teritoriul altor judete vecine, dar si cand nametii au acoperit sute de gospodarii brailene. De cate ori a fost necesara interventia genistilor, Brigada 10 Geniu a fost in prima linie si a dat o mana de ajutor autoritatilor locale si cetatenilor aflati la greu.

6In prezent, Brigada 10 Geniu „Dunarea de Jos” se prezinta ca una din structurile de elita ale armatei Romaniei, cu o pozitie apreciata si bine definita in cadrul comunitatii locale, cu o bogata traditie si experienta dobandite in misiuni externe si pe teritoriul national, cu personal bine instruit si motivat pentru a actiona cu toata priceperea si daruirea la realizarea obiectivelor viitoare de operationalizare.

Mentionam ca in structura Brigazii 10 Geniu “Dunarea de Jos” se afla 5 batalioane: Batalionul 72 Geniu “Matei Basarab”; Batalionul Nave Treceri Fluviale; Batalionul 136 Geniu “Apulum”; Batalionul 52 Geniu “Tisa” si Batalionul 110 Sprijin Logistic ,,Maresal Constantin Prezan”.

Advertisements

Posted on 02/06/2014, in Eveniment, Realitatea zilnica, Social and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Comments.

  1. cristian - UN TITLU ... pe masura respectului(?) ce-l purtati pentru militarii care au fost su sunt sub juramant pt. tara si popor!

    – UN TITLU … pe masura respectului(?) ce-l purtati pentru militarii care au fost su sunt sub juramant, pt. tara si popor!

  2. Dar care este problema dumitale? Ce are titlul?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: