APIA a restituit subventiile fermierilor cu datorii la stat


agricultura6* Crescatorii de bovine aflati in litigii cu APIA pentru subventiile primite in perioada 2007-2011 si-au recuperat banii de la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura *

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a finalizat, in cursul zilei de 30 mai 2014, platile pentru 9.761 de crescatori de animale, beneficiari ai prevederilor Legii nr. 48/2014 privind unele masuri referitoare la platile nationale directe complementare in sectorul zootehnic, anunta Ministerul Agriculturii.  Sumele, in cuantum de 26.877 mii lei, aveau ca termen final de plata data de 31 decembrie 2014 si au fost asigurate din bugetul MADR pe acest an.

Zecilor de mii de fermieri le-au fost returnati sau retinuti banii. Sumele reprezinta primele beneficiarilor platilor nationale directe complementare in sectorul zootehnic pe care acestia nu le-au incasat sau au fost nevoiti sa le restituie ca urmare a titlurilor de creanta pentru punerea in aplicare a  deciziilor emise de camerele de conturi judetene si ale municipiului Bucuresti in cadrul unei misiuni de audit a Curtii de Conturi. De prevederile Legii nr. 48/2014 beneficiaza, pe langa fermierii deja platiti, si fermierii care au avut procese verbale de constatare debit (titluri de creanta), care sunt anulate prin efectul legii.

Actul legislativ, adoptat de Parlamentul Romaniei pe 25 martie 2014, prevede ca APIA nu mai recupereaza de la crescatorii de bovine sumele reprezentand subventiile primite de acestia, desi aveau datorii la bugetul de stat sau local la data depunerii cererii de plata, si stabileste, de asemenea, restituirea catre beneficiarii CNDP a sumelor recuperate deja de catre APIA. Totodata, crescatorii de bovine care nu au incasat subventiile cuvenite din cauza acestor datorii la stat devin eligibili pentru plata CNDP si dupa 2011.

Aproape 10.000 de crescatori de bovine, cu un efectiv de peste 237.000 capete, au fost afectati de deciziile emise de Camerele de Conturi judetene, in urma unui audit al Curtii de Conturi la APIA din anul 2010.

Mentionam ca, in perioada 2007-2010, potrivit unor acte normative, subventiile primite de la Uniunea Europeana si de la bugetul de stat erau conditionate de inexistenta datoriilor la bugetul de stat, solicitantii fiind obligati sa semneze o declaratie pe propria raspundere ca nu au datorii restante la bugetul de stat si/sau la bugetul local la data solicitarii primelor.

Dupa decizia Curtii de Conturi, in ultimii patru ani, APIA si Parchetele judetene au declansat urmariea penala a fermierilor depistati cu datorii la stat, unele ferme executate silit intrand in insolventa.

Advertisements

Posted on 03/06/2014, in Agricultura, Economie, Eveniment, Realitatea zilnica, Social and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: