Fermele mici trebuie sa evolueze spre fermele de familie


agricultura* Dacian Ciolos, comisarul european pentru agricultura, considera ca Romania are acum o sansa istorica de a se restructura si de a-si transforma potentialul in realitate *

Referitor la dezvoltarea, pe viitor, a agriculturii romanesti, stiut fiind faptul ca in prezent se acorda o mai mare importanta fermei de familie, Dacian Ciolos a precizat ca in ceea ce piveste ferma de familie din Romania, in momentul de fata avem o bipolaritate. In sensul ca pe de o parte exista ferme foarte mari, in general societati agricole, iar pe de alta parte avem gospodarii foarte mici, din care o buna parte nu produc pentru piata. Demnitarul considera ca obiectivul principal consta in construirea acestei categorii de ferma de familie care sa produca pentru piata si care sa fie viabila pe termen lung din punct de vedere economic, ramanand la dimensiuni familiale.

Dacian Ciolos, comisarul european pentru agricultura, a declarat:

Fermele mici trebuie sa evolueze spre fermele de familie. Pentru ca, in mod natural, o parte din aceste gospodarii, in special cele detinute de persoane in varsta, vor disparea in urmatorii ani. Important este ca aceste terenuri care vor fi eliberate sa fie concentrate pe cat posibil in jurul fermelor de familie.

Dupa cum este stiut faptul ca absorbtia fondurilor europene este o problema care ne preocupa in mod deosebit, la nivel de tara, judet, comisarul European a dat si o serie de sfaturi.

Dacian Ciolos a spus:

Comparativ cu celelalte state, Romania se afla undeva in a doua jumatate a clasamentului in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene. Deocamdata nu exista riscuri de pierdere de fonduri din cauza incapacitatii absorbtiei. Fermierii sau beneficiarii care au semnat deja contracte ar trebui ajutati sa-si finalizeze proiectele si sa vina cu cererile de plata, pentru a utiliza fondurile. Din cate stiu, pe masurile importante, din punct de vedere al contractarii, absorbtia e buna. In sensul ca sunt sume mari care sunt contractate, doar ca aceste proiecte trebuie acum finalizate.

Advertisements

Posted on 03/06/2014, in Agricultura, Economie, Eveniment, Realitatea zilnica, Social and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: