Normele de aplicare a Legii de vanzare a terenurilor agricole au intrat in vigoare


RISO - OREZ - INVESTITII* Normele de aplicare a legii de vanzare-cumparare a terenurilor agricole extravilane au fost publicate in Monitorul Oficial, pe 30 mai 2014, data la care au si intrat in vigoare *

Normele prevad ca in cazul in care niciun preemptor nu vrea sa cumpere terenul, acesta poate fi vandut in orice conditii, cu exceptia diminuarii pretului. Potrivit Legii nr. 17/2014, care a intrat in vigoare la 11 aprilie, pot cumpara teren agricol extravilan in tara noastra: cetatenii romani; cetatenii unui stat din Uniunea Europeana; cetatenii statelor care fac parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE; cuprinde Norvegia, Liechtenstein si Islanda) sau ai Confederatiei Elvetiene; patrizii cu domiciliul in Romania, intr-un stat din UE, intr-un stat din ASEE sau in Confederatia Elvetiana; persoanele juridice avand nationalitatea romana; persoanele juridice avand nationalitatea unui stat membru al UE, a statelor care sunt parte la ASEE sau a Confederatiei Elvetiene.

Toti acestia pot cumpara teren agricol extravilan in tara noastra, respectand dreptul de preemptiune al coproprietarilor, arendasilor, proprietarilor vecini, precum si al statului roman, reprezentat prin Agentia Domeniilor Statului (ADS), in aceasta ordine, potrivit Legii nr. 17/2014.

De asemenea, trebuie respectat dreptul de preemptiune si in ceea ce priveste pretul, precum si conditiile egale.

Daca niciun preemptor nu isi manifesta intentia de cumparare, in termenul legal, atunci vanzarea este libera, conform normelor de aplicare a Legii nr. 17/2014.

Iata ce mai este stipulat  in Legea nr. 17/2014:

In aceasta situatie, primaria elibereaza vanzatorului o adeverinta insotita de o copie certificata de conformitate cu originalul a ofertei de vanzare, urmand ca acesta sa aleaga un cumparator. In aceasta situatie, daca in oferta nu este prevazuta nicio conditie, terenul se poate vinde in orice conditii, cu exceptia diminuarii pretului.

Mai multe detalii privind conditiile de vanzare-cumparare a terenurilor agricole extravilane, actele necesare si demersul in sine puteti gasi in Ordinul nr. 719/740/M.57/2333/2014 privind aprobarea normelor metodologice pentru aplicarea titlului I din Legea nr. 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan, publicat in Monitorul Oficial.

Advertisements

Posted on 03/06/2014, in Agricultura, Economie, Eveniment, Realitatea zilnica, Social and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: