APIA a finalizat plata subventiilor restante catre 9.761 de fermieri


subventii-zootehnie* Beneficiari sunt atat fermierii care nu incasasera inca platile, cat si cei care au fost nevoiti sa le restituie ca urmare a titlurilor de creanta *

La sfarsitul lunii mai, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a finalizat plata subventiilor restante catre un numar de 9.761 de fermieri care nu incassera inca banii de la agentie sau fusesera nevoiti sa-i restituie, dupa ce auditurile efectuate de Curtea de Conturi au scos la iveala faptul ca acestia aveau datorii la bugetul de stat si, potrivit prevederilor legislatiei din perioada 2007 – 2010, nu ar fi avut dreptul sa primeasca subventii de la Uniunea Europeana.

In perioada respectiva, pentru a beneficia de subventiile de la APIA, fermierii erau nevoiti sa completeze, printre alte documente, si o declaratie pe propria raspundere, din care sa rezulte ca nu au datorii la bugetul de stat sau la bugetele locale, aceasta fiind una din conditiile esentiale pentru a beneficia de fondurile europene.

Multi, insa, au dat aceste declaratii, desi aveau datorii, fapt scos la iveala in urma unui audit al Curtii de Conturi la APIA. Ca urmare, agricultorii care aveau datorii la momentul primiri subventiilor au fost nevoiti sa returneze banii primiti, fiindu-le si interzis si sa mai beneficieze de finantare europeana pe o perioada de 3 ani. Ulterior, s-a renuntat la aceasta prevedere, fermierii urmand sa ii primeasca inapoi, odata cu ridicarea interdictiei de a mai primi finantari europene timp de trei ani.

Iata ce este mentionat in comunicatul emis ieri de catre conducerea APIA:

Sumele restante pe care le mai avem de platit reprezinta primele beneficiarilor platilor nationale directe complementare in sectorul zootehnic pe care acestia nu le-au incasat sau au fost nevoiti sa le restituie ca urmare a titlurilor de creanta pentru punerea in aplicare a deciziilor emise de camerele de conturi. Platile au fost efectuate in baza Legii nr. 48/2014, de care beneficiaza, pe langa fermierii deja platiti, si cei care au avut procese verbale de constatare debit, care sunt anulate prin efectul legii. Plata sumelor prevazute in Legea nr. 48/2014 se realizeaza pana la data de 31 decembrie 2014, iar sumele necesare aplicarii prevederilor legii, in cuantum de 26,877 milioane lei, se asigura in limita prevederilor bugetare ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2014.

Referindu-se la acest aspect, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat:

Am promis ca rezolvam aceasta situatie dificila si ne-am tinut de cuvant. Iata ca in doi ani de zile am reusit sa reintram in normalitate. Fermierii vor fi scutiti de returnarea subventiei primite in perioada 2007 – 2010, iar cei care au platit deja banii catre APIA ii vor primi inapoi.

Advertisements

Posted on 04/06/2014, in Agricultura, Economie, Eveniment, Realitatea zilnica, Social and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: