Culturile timpurii de rapita pot contribui la cresterea populatiilor de bondari in randul culturilor de floarea-soarelui


rapita1* Culturile timpurii de rapita pot contribui la cresterea populatiilor de bondari in randul culturilor ulterioare de floarea-soarelui din suprafetele invecinate, determinand, astfel, o productivitate mai mare si o recolta mai de calitate, se arata intr-un studiu realizat recent in Germaina *

Este cat se poate de cunoscuta importanta polenizatorilor in agricultura. Ei sunt esentiali in productia vegetala si pot determina cresterea randamentului culturilor, precum si calitatea acestora. In ultima vreme, insa, specialistii au tras un semnal de alarma cu privire la populatiile de polenizatori in scadere din regiunile agricole. Ei sunt de parere ca o mai buna gestionare a suprafetelor agricole este esentiala pentru conservarea polenizatorilor si a serviciilor pe care le furnizeaza agriculturii.

Pornind de la aceste premise, un grup de cercetatori din Bavaria (Germania) a demarat o investigatie pentru a afla cum variaza populatiile de polenizatori in culturile agricole si care sunt factorii care determina aceasta variatie. Astfel, au fost studiate 16 loturi de teren agricol cultivate, in sistem intensiv, cu rapita (care infloreste de la sfarsitul lunii aprilie pana la inceputul lunii iunie) si floarea-soarelui (care infloreste in lunile iulie si august). Suprafetele agricole mai cuprind, pe alocuri, sau sunt inconjurate de habitaturi seminaturale (indeosebi pasune, margini de padure, garduri vii, terenuri necultivate si livezi).

bondari in rapitaRezultatele studiului au aratat ca, prin cultivarea de rapita in loturile de teren agricol analizat, a crescut populatia bondarilor din culturile de floarea-soarelui vecine. Cel mai mult au crescut populatiile de bondari in culturile de floarea-soarelui din loturile care curpindeau, totodata, suprafete mari de rapita (peste 7,5% din suprafata totala a lotului), precum si habitaturi seminaturale semnificative (peste 6% din suprafata agricola).

Habitaturile seminaturale au avut un rol foarte important in cresterea populatiilor de bondari deoarece au servit drept loc de cuib pentru colonii. Rezultatele studiului au prezentat o crestere mai putin impresionanta a populatiilor de bondari in suprafetele unde culturile de floarea-soarelui acoperau o suprafata mult mai mare raportat la culturile de rapita.

Efectul pozitiv pe care combinatia dintre culturile de rapita, culturile de floarea-soarelui si habitaturile seminaturale l-au avut asupra bondarilor nu s-a regasit si in randul albinelor. Un motiv al acestui fapt ar fi ca albinele sunt mai dependente de activitatile de stuparit decat de explorarea suprafetelor de teren. Per total, aceste rezultate sugereaza ca bondarii si serviciile de polenizare pe care le furnizeaza ar putea beneficia de pe urma bunei gestionari a culturilor de floare timpurii, respectiv, tarzii, in suprafetele agricole.

Advertisements

Posted on 05/06/2014, in Agricultura, Economie, Eveniment, Realitatea zilnica, Social and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: