Statiunea Lacu Sarat, vesnica problema


OLYMPUS DIGITAL CAMERA* Disputa dintre Primaria Braila si cea din comuna Chiscani pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra Statiunii Lacu Sarat, este departe de a-si gasi un punct de final * Acest lucru o demonstreaza procesele intentate de administratia chiscaneana celei de la municipiului * Batalia este acerba mai ales cand vine vorba de colectarea taxelor si impozitelor de la agentii economici care isi desfasoara activitatea in statiunea balneoclimaterica *

In conferinta de astazi sustinuta de primarul urbei, Aurel Simionescu, s-a adus in discutie galceava dintre Primaria Braila si Primaria comunei Chiscani. Edilul-sef a subliniat faptul ca desi un proces s-a incheiat in favoarea municipalitatii, inca mai sunt destule pe rolul instantei judecatoresti care nu se vor termina prea curand. Este vorba despre binecunoscuta divergenta privind stabilirea dreptului de proprietate asupra Statiunii Lacu Sarat. Cu toate acestea, in statiune municipalitatea a demarat o serie de lucrari in vederea turnarii de covor astfaltic, ca sa nu mai existe situatii neplacute pentru soferii care ajungeau, cu varii probleme, in statiunea balneoclimaterica.

Aurel Simionescu, primarul municipiului Braila, a declarat:

La un moment dat s-a purtat o discutie, la nivel de judet si de municipiu, la care a participat si primarul din Chiscani, Ion Craciun, si am fost de acord, cu totii, sa infiintam Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara pentru modernizarea acestui obiectiv turistic. Cu toate ca exista anumite discutii mai aprinse, de ordin personal, cu care eu nu sunt de acord, municipalitatea a inceput lucrarile in statiune. Vrem sa turnam asfalt ca sa nu mai existe gropi. Am inceput cu aleile principale, pana in linia de tramvai, dupa care vom continua sa turnam acesta actiune. Nu putem lasa gropile asa, pentru ca in statiune vin multi turisti, pentru ca se apropie sezonul estival. Eu am mai spus ca dincolo de harti, trasare si hotarari de instanta, exista o perceptie publica vizavi de Statiunea Lacu Sarat si anume ca primarul de la Braila este vinovat. Trebuie sa facem in asa fel incat lucrurile sa functioneze bine.

Statiunea_Lacul_SaratIata ca din luna martie 2014, dupa mai bine de sapte ani de procese si dispute acerbe intre Primaria Braila, Primaria Chiscani si Consiliul Judetean, Statiunea Lacu Sarat si-a gasit in sfarsit un administrator. Pana in prezent, atat primarul Aurel Simionscu, cat si presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, spuneau ca nu vor aloca niciun ban statiunii pana nu se va lamuri situatia juridica. Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat ca statiunea balneoclimaterica trebuie sa intre sub aripa administrativa a Primariei Braila.

Aurel Simionescu, primarul municipiului, declara, in urma cu trei luni:

In sfarsit s-a terminat procesul cu Primaria comunei Chiscani. Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins solicitarea administratiei de la Chiscani. Celelalte hotarari se vor supune celei date de ICCJ. De acum, Statiunea Lacu Sarat apartine de municipiul Braila, asa cum se stabilise prin Hotarare de Guvern.

statiunea Lacu SaratLa inceputul lunii februarie 2013, primarul municipiului Braila, Aurel Simionescu, declara ca exista procese legate de incasarea taxelor si impozitelor intentate de catre Primaria Chiscani unor diverse firme care se afla nu numai pe teritoriul Statiunii Lacu Sarat, dar si pe cel al Combinatului, in zona de platforma chimica.

Aurel Simionescu a mai spus:

Daca nu exista o intelegere intre parti, Oficiul de Cadastru este cel care spune unde este granita. Astfel, Oficiul de Cadastru Braila spune ca Statiunea Lacu Sarat, platforma chimica si Colonia de la km 10 sunt la municipiu, iar Termocentrala, care era la municipiu acum, este la Chiscani. Daca ar fi sa ne uitam pe harta din anul 1968, capatul Insulei de aici, care era tot la Braila, este acum la Marasu, iar Padurea Stejaru este la Chiscani. Legea nr. 2/68, prin care s-a facut impartirea teritoriala, care nu a vizat municipiul Braila, este una organica si impartirea admininistrativ-teritoriala nu se poate schimba decat tot printr-o lege organica. Insa orice alta impartire trebuie sa fie acceptata pe format de referendum. Deci, daca noi vrem acum sa fie Varsatura la municipiu, va trebui sa avem referendum la municipiul Braila si la comuna Chiscani.

Tot la acea data, primarul comunei Chiscani, Ion Craciun, sustinea cu tarie ca nu va renunta la litigiu, insistand asupra faptului ca statiunea trebuia sa apartina de autoritatile din Chiscani. Insistentele combative ale edilului Craciun decurg din 2010, cand, printr-o ordonanta publicata in Monitorul Oficial, se acorda Primariei Chiscani suma de 570.000 lei pentru lucrarile de reabilitare a statiunii, insa banii nu au putut fi utilizati, din cauza litigiului dintre cele doua administratii, care de altfel au fost si pierduti, pentru ca nu au fost folositi in exercitiul financiar din 2010 – 2011.

Starea deplorabila in care se afla Statiunea Lacu Sarat nu este de ieri, de azi, dar se pare ca situatia s-a agravat dupa unul dintre litigiile dintre Primaria Braila si cea a comunei Chiscani. Cele doua parti continua sa-si consume resursele materiale intr-o lupta pur si simplu aberanta, de rasul lumii, din care pierzator este toata lumea. Situatia in care se afla asa numita “perla turistica a Brailei” este de-a dreptul absurda, fiind poate unicul caz din Romania si poate chiar in lume. Asta pentru ca Statiunea Lacu Sarat se afla pe teritoriul comunei Chiscani, dar banii din taxe si impozite ajung in vistieria Brailei. Si se pare ca procesele nu au fost suficiente sa regleze dreptul de administrare asupra Lacului Sarat, motiv pentru care si astazi cearta in instanta nu a luat sfarsit.

Advertisements

Posted on 05/06/2014, in Administratie, Eveniment, Realitatea zilnica, Social and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: