Spectacol minunat in primele doua seri ale Festivalului „George Grigoriu”


Festivalul International de Muzica Usoara „George Grigoriu” 2014

Festivalul International de Muzica Usoara „George Grigoriu” 2014

* Ieri seara a fost deschisa oficial apriga disputa intre cei 23 de concurenti inscrisi la cea de a zecea editie a Festivalului International de Muzica Usoara „George Grigoriu” * Dupa ce Big Band-ul Radio, condus de compozitorul Ionel Tudor, a facut o mica incalzire, prezentatorul Octavian Ursulescu si-a facut aparitia pe scena, dand citire concurentilor care se s-au duelat artistic pentru obtinerea Trofeului Festivalului „George Grigoriu” si a autoturismului marca BMW, dar si a celorlalte premii puse in joc *

Fara prea multe laude, se poate spune ca „Cerbul de Aur” sau „Eurovision” s-a mutat la Braila, pentru a zecea oara consecutiv. Festivalul International de Muzica Usoara „George Grigoriu” a ajuns la o editie jubiliara si se pare ca in fiecare an Sala Casei Tineretului este din ce in ce mai plina, publicul spectator venind cu mic, cu mare pentru a fi prezent la acest mare act artistic oferit de administratia locala.

Juriul a fost format din personalitati din domeniul artistic, oameni de renume, atat pe plan national, cat si international. Acestia sunt: renumitul solist de muzica usoara Marius Teicu – presedintele juriului, alaturi de acesta apreciind evolutia artistica a celor 23 de concurenti Titus Andrei, compozitorul Horia Moculescu, textiera Andreea Andrei, Cristian Faur, Franco Ianizzi din Italia, Martin Karnolski din Bulgaria, Eliane Dambre din Elvetia si Oleg Volontir din Republica Moldova.

Prima seara a Festivalului a fost deschisa de Ansamblul “Stelute Dunarene”, coordonat de Liliana Toader, cei cinci micuti braileni interpretand renumita piesa a lui George Grigoriu “Broscuta Oac”.

Octavian Ursulescu, prezentatorul Festivalului International de Muzica Usoara „George Grigoriu”, a precizat:

Sunt onorat sa prezint editia a zecea si sa fiu alaturi de dumneavoastra. Si de aceasta data insist sa spun ca este un festival al muzicii romanesti, pentru ca si concurentii straini vor canta o piesa scrisa de maestrul autentic al genului, George Grigoriu.

Chemat pe scena pentru a adresa cateva cuvinte publicului spectator si telespectator, presedintele CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu, a precizat:

Ne aflam la a zecea editie a Festivalului International de Muzica Usoara „George Grigoriu”. Cine credea dintre noi ca acest festival va avea o viata lunga. Multi credeau ca dupa primele doua editii, festivalul se va stinge. Insa el a crescut de la an la an, din toate punctele de vedere. A implinit 10 anisori si sper ca noi brailenii sa fim sanatosi ca sa-l ducem mai departe, pentru ca George Grigoriu merita acest festival pe care noi, brailenii, impreuna cu familia, il inchinam dumneavoastra, publicului iubitor de muzica. Am plecat la drum cu oameni dragi, compozitori renumiti, insa o parte din ei nu mai sunt, plecand la cele vesnice. Aici amintesc de Anton Suteu, Cornel Fugaru, Temistocle Popa. Prezenta lui Marius Teicu, ca presedinte al juriului, este pentru noi un mare castig. Imi doresc ca aceasta editie jubiliara sa fie foarte buna, avem si recitaluri pe masura aceste editii a zecea. Le multumesc tuturor pentru faptul ca au venit la Braila.

* In doua seri, 23 concurenti si-au etalat calitatile muzicale *

Timp de 2 ore, un numar de 11 concurenti au urcat pe scena prezentand in fata renumitului juriu 2 piese, din care una scrisa de marele artist roman George Grigoriu. Rand pe rand si-au facut aparitia, unii timizi, altii stapani pe ei.

Buzoianca Roxana Vaduva, reprezentand tara noastra, a fost cea care a spart gheata la Festivalul International de Muzica Usoara „George Grigoriu”, care a cantat piesele „Nu suntem ingeri” si „Intre ieri si azi”. Cel de-al doilea concurent a fost Ana Balmus din Republica Moldova, interpretand piesele „Amurgul” si „Nu-mi ucide sufletul”.

Laura Stoian, Braila

Laura Stoian la Festivalul International de Muzica Usoara „George Grigoriu” 2014

Numarul trei in concurs, pe scena a urcat, in ropote de aplauze, braileanca Laura Stoian, in varsta de 21 ani, studenta. Ea a urmat cursurile Liceului de Arta „Hariclea Darclee”, sectiunea Canto a profesoarei Adriana Toma. Laura a fost dintotdeauna pasionata de muzica si canta de mic copil. Cea care a indrumat-o spre studiul acestei arte a fost mama sa. Printre premiile cu care se mandreste se numara Premiul al III-lea la Concursul National de Muzica Usoara pentru Copii „Armoniile Dunarii”, editia 2009. In 2010 a participat la concursul „Ghiocelul de Argint”, unde a obtinut trei premii, printre care si Premiul Special pentru calitati interpretative si prezenta scenica. Tot in anul 2010 a fost desemnata „minivedeta” in cadrul concursului organizat de Kids Show Production. De-a lungul celor 5 ani de cand canta „profesionist”, Laura Stoian a fost aproape nelipsita de la orice eveniment muzical din Braila: Zilele Brailei, Ziua Indragostitilor, Festivalul Florilor, diverse evenimente, baluri ale bobocilor. Braileanca a interpretat piesele “Salcia” si “Fetele cu ochi albastri”.

Apoi si-au facut aparitia pe scena Valentin Borsu din Canada, prezentand piesele „Eternitate” si „Live your destiny”; botosaneanca Ana Maria Bucsa cu piesele „Pedepseste-ma, dar nu pleca” si „Amurgul”; Cristina Valenti din Italia cantand melodiile “Sperante vis, sperante flori” si “Occhi che ti guardano” (n.r. “Ochii care te privesc”); bucuresteanca Andreea Claudia Dumitriu cu piesele  “Sa mori din dragoste ranita” si “Un semn de dragoste”; Karolina Bell din Belarus – “Amurgul” si “Blues”; Diana Maria Stefanescu – “Taci” si “Cui ii pasa de mine”; Plai Art Band din Republica Moldova.

Laura Stoian Braila

Laura Stoian la Festivalul International de Muzica Usoara „George Grigoriu” 2014

In cea de a doua seara a Festivalului International de Muzica Usoara “George Grigoriu” au urcat pe scena Alexandra Dragomirescu, Ioana Gherghina, Irina Ionescu, Cristian Prajescu, Paul Tomus, Sebastian Tudor, Ana Maria Voicu (Braila), din Romania. Contracandidati au fost: Zoe Murro – Italia; Margarita Apanasenko – Ucraina; Amelie Daniel – Elvetia; Irina Smolova – Rusia, Sara Elena Menkovska – Croatia, Krystal Mills – Marea Britanie, Damyan Popov – Bulgaria.

Dupa ce cei 23 de concurenti si-au terminat pledoaria, publicul a fost tintit pe scaune, luand parte, in prima seara la recitalul oferit de Ian Raiburg, iar in cea de a doua la concertul lui Adrian Enache. Stefan Banica Jr. si Trupa Aliose, adica Alize Fanny Oswald si Michel Xavier Samuel din Elvetia, castigatorii Trofeului Festivalului International de Muzica Usoara „George Grigoriu” 2013, vor sustine un recital in ultima seara, cand se vor desemna invingatorii acestei editii.

* Marele premiu al festivalului, un BMW *

Mentionam ca la editia din acest an, ca si-n cele din anii trecuti, premiile sunt valoroase, punandu-se la bataie 7.500 euro si Trofeul Festivalului International de Muzica Usoara “George Grigoriu” si un autoturism marca BMW. Castigatorul premiului I va primi 2.500 euro, ocupantul locului al doilea va beneficia de 2.000 euro, iar pentru cel de-al treilea loc se va acorda suma de 1.500 euro. De asemenea, se vor da si 3 mentiuni a cate 500 euro si un premiu din partea Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania. Organizatorii acestui eveniment de exceptie, care se vrea a fi o rampa de lansare pentru noua generatie de solisti vocali, sunt Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, Societatea Romana de Radiodifuziune, Centrul de Creatie si Consiliul Judetean Braila.

Advertisements

Posted on 08/06/2014, in Cultura, Eveniment, Realitatea zilnica, Social, Timp liber and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: