Legea pajistilor a trecut de Parlament. Au fost aduse imbunatatiri


pajisti* In curand crescatorii de animale vor avea o baza legislativa clara in ceea ce priveste administrarea si exploatarea pajistilor * Parlamentul a votat Legea pentru aprobarea OUG nr. 34/2013, urmeaza promulgarea ei *

Parlamentul Romaniei a votat pe 3 iunie 2014 legea referitoare la aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, care este transmisa spre promulgare catre Presedintia Romaniei.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a facut publice imbunatatile care au fost aduse Legii. A fost completata definitia utilizatorului de pasuni si fanete – crescatorul care detine legal dreptul de folosinta asupra suprafetei agricole si care valorifica pasunea prin pasunare cu efective de animale aflate in proprietatea sa sau prin cosire cel putin o data pe an. S-a introdus obligatia Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale de a centraliza anual suprafetele din categoria de folosinta pajisti pentru mentinerea suprafetei totale ocupata cu pajisti in Romania la data de 1 ianuarie 2007, prin intermediul registrului agricol. Se clarifica faptul ca prevederile ordonantei se refera la pajistile situate in extravilan. S-a modificat perioada de concesiune/inchiriere, respectiv cuprinsa intre 7 si 10 ani, intrucat beneficiarul pajistilor isi intocmeste un plan de dezvoltare pentru care solicita resurse. Se instituie obligatia Consiliilor locale de a aproba un regulament de pasunat, valabil pentru toate pajistile aflate pe unitatea administrativ-teritoriala in cauza. Se reglementeaza faptul ca obligatia asigurarii incarcaturii minime de 0,3 UVM/ha sau sa efectueze o cosire cel putin o data pe an, in vederea accesarii fondurilor europene aferente platilor pe suprafata, persoanele fizice si juridice proprietari/utilizatori de pajisti, incepand cu anul de cerere 2014.

Se reformuleaza contraventia referitoare la circulatia pe pajisti cu mijloacele de transport. Se mai introduce o exceptie pentru posibilitatea schimbarii categoriei de folosinta, respectiv terenurile care sunt exceptate sau pentru care nu se aplica prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2013, cu modificarile si completarile ulterioare. Pretul concesiunii/inchirierii se stabileste tinand cont de echilibrul financiar intre valoarea productiei de iarba disponibila si obligatiile care ii sunt impuse utilizatorului pajistii permanente prin cheltuielile cu implementarea amenajamentului pastoral. Unitatile administrativ-teritoriale, prin primari, in conformitate cu hotararile consiliilor locale au obligatia de a include in cadrul documentatiei de concesiune sau inchiriere a pajistilor permanente, amenajamentul pastoral si conditii speciale de indeplinire a contractului, cu respectarea prevederilor legale in vigoare. Concesiunea/inchirierea pajistilor permanente aflate in domeniul public/privat al comunelor, oraselor, respectiv al municipiilor se face cu respectarea dreptului de preferinta al asociatiilor patrimoniale ale membrilor colectivitatii locale, proprietari de animale inscrise in RNE.

Legea se doreste a fi un pas inainte in directia satisfacerii cererii crescatorilor de animale si, in egala masura, si in sprijinul solicitarilor reprezentantilor unitatilor administrativ teritoriale.

Advertisements

Posted on 09/06/2014, in Agricultura, Economie, Social and tagged , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: