Trofeul „George Grigoriu” a plecat la fratii de peste Prut. Gala Laureatilor si recitaluri de neuitat


Plai Art Band (Chisinau), castigatorii Trofeului si a Marelui Premiu al festivalului International de Muzica Usoara "George Grigoriu" 2014

Plai Art Band (Chisinau), castigatorii Trofeului si a Marelui Premiu al festivalului International de Muzica Usoara “George Grigoriu” 2014

* Seara trecuta a fost una incendiara atat pentru concurentii Festivalului International de Muzica Usoara “George Grigoriu”, care s-au duelat artistic, precum si pentru publicul brailean deoarece au avut parte de recitaluri pline de ritmuri lente si electrizante * Aseara a avut loc finala Festivalului, iar cele mai bune voci, atat din tara, cat si din strainatate, au asteptat “cu sufletul la gura” decizia juriului * Trofeul si Marele Premiu a ajuns la reprezentantii Republicii Moldova, Plai Art Band * Podiumul a aratat astfel: Premiul I a revenit Cristinei Valenti (Italia), Irina Ionescu (Romania) – premiul al II-lea, Cristian Prajescu (Romania) – premiul al III-lea * Cele trei mentiuni au fost revendicate deSebastian Tudor (Romania), Zoe Murro (Italia) si Damyan Popov (Bulgaria) * Braileanca Laura Stoian a obtinut Premiul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania * Dupa ce au fost inmanate cheile masinii reprezentantilor Republicii Moldova, a avut loc focul de artificii * Festivalul International de Muzica Usoara “George Grigoriu” nu se putea incheia decat in mod exceptional prin doua recitaluri aplaudate de numerosul public venit in sala de spectacole a Casei Tineretului: au cantat trupa elvetiana Aliose, castigatorii trofeului de anul trecut, si Stefan Banica Jr., alaturi de “Rock’n’ Roll” Band si Grupul vocal “The 50’s” *

Cristian Prajescu (Romania) - Premiul al III - lea

Cristian Prajescu (Romania) – Premiul al III – lea

Festivalul International de Muzica Usoara “George Grigoriu” s-a incheiat aseara pentru cei 23 de concurenti din cele 11 tari. Daca anul trecut niciun reprezentant al tarii noastre nu a reusit sa urce pe podium, iata ca la aceasta editie jubiliara gheata a fost sparta de Irina Ionescu din Bucuresti si Cristian Prajescu din Roman, care au ocupat pozitiile doi si trei ale clasamentului. De asemenea, si Braila a avut un motiv de bucurie, pentru ca Laura Stoian a reusit sa isi revendice premiul acordat de Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania.

Pentru inceput, Gheorghe Bunea Stancu, presedintele Consiliului Judetean Braila, a inmanat diplomele de participare pentru 12 concurenti, ei fiind eliminati din cursa pentru castigarea marelui premiu. Acestia au fost: Roxana Vaduva – Romania, Alexandra Dragomirescu – Romania, Margarita Apanasenko – Ucraina, Ana Maria Voicu (Braila) – Romania, Diana Maria Stefanescu – Romania, Andreea Claudia Dumitrescu – Romania,  Kristal Mills – Marea Britanie,  Ana Maria Bucsa – Romania, Ana Balmus – Romania, Ioana Gherghina – Romania, Amelie Daniel – Elvetia si Karolina Bell din Belarus.

Laura Stoian (Braila - Romania), detinatoarea Premiului Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania

Laura Stoian (Braila – Romania), detinatoarea Premiului Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania

Premiul special al Centrului de Creatie a fost acordat de directorul Maria Puscaciu, care a urcat cu emotii, ca de fiecare data cand trebuie sa acorde un premiu. La aceasta editie cea norocoasa a fost tanara rusoaica Irina Smolova. Premiul Consiliului Judetean Braila a fost anuntat de secretarul institutiei Nicu Filote, castigatorul fiind Valentin Borsu, roman de origine si stabilit in Canada. Premiul de Popularitate a fost inmanat de Andreea Andrei, fiica lui George Grigoriu, membra a juriului, iar castigator a fost Paul Tomus, elev in clasa a XII-a la Liceul de Arte din Alba Iulia.

In momentul in care s-a decernat Premiul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, publicul din sala a aplaudat cu bucurie in suflet. Premiul i-a revenit brailencei Laura Stoian, studenta, in varsta de 21 ani si absolventa a Liceului de Arte “Hariclea Darclee”. Tanara a impresionat cu interpretarea piesei “Salcia”, compusa de nimeni altul decat Horia Moculescu, pe versurile lui Puiu Maximilian. Din repertoriul lui George Grigoriu, Laura Stoian a ales, nimerit chiar pentru temperamentul ei, dar si pentru a convinge ca poate canta la fel de bine si piese de linie, dar si piese ritmate, “Fetele cu ochi albastri”, lansata de Marina Voica. Compozitorul Cristian Faur, membru al juriului, a fost cel care i-a inmanat premiul.

Laura Stoian (Braila - Romania), detinatoarea Premiului Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania

Laura Stoian (Braila – Romania), detinatoarea Premiului Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania

Mentiunea a treia a fost anuntata de Franco Iannizzi, membru al juriului, si a fost castigat de Damyan Popov, care a reprezentat Bulgaria. A doua mentiune a fost acordata de compozitorul Horia Moculescu, iar fericita castigatoare fiind reprezentanta Italiei, Zoe Murro. Realizator de emisiuni la Radio Romania si membru al juriului, Titus Andrei a acordat mentiunea I, care a fost castigata de Sebastian Tudor (Roman), reprezentant al tarii noastre.

Premiul al III-lea a fost acordat de Florin Mija, vicepresedintele Consiliului Judetean Braila, lui Cristian Prajescu din Roman. Presedintele juriului, renumitul compozitor al piesei “O portocala”, Marius Teicu, a inmanat Premiul al II-lea romancei Irina Ionescu din Bucuresti. Premiul I, in valoare de 2.500 euro, a fost castigat de italianca Cristina Valenti, primarul municipiului Braila, Aurel Gabriel Simionescu, fiind cel care i-a acordat premiul.

Irina Ionescu (Bucuresti - Romania), detinatoarea Premiului al II-lea

Irina Ionescu (Bucuresti – Romania), detinatoarea Premiului al II-lea

Ca la fiecare editie, misiunea de a anunta care sunt castigatorii Marelui Trofeu al Festivalului International de Muzica Usoara “George Grigoriu”si al masinii marca BMW i-a revenit presedintelui Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu. Invingatori au fost fratii nostri de peste Prut, trio Plai Art Band (Chisinau) din Republica Moldova. Dupa ce in prezenta publicului si a juriului au fost inmanate, afara, cheile, chiar langa autoturism, s-a revenit in sala de spectacole a Casei Tineretului pentru a lua parte la recitalurile pline de incarcatura emotionala. Intai a urcat pe scena trupa elvetiana Aliose, adica Alizé Oswald si Xavier Michel, care au fost castigatorii trofeului de anul trecut. Apoi, in ropote de aplauze, si-a facut aparitia nimeni altul decat Stefan Banica Jr., care alaturi de “Rock’n’ Roll” Band si Grupul vocal “The 50’s”, au oferit clipe de neuitat numerosului public venit sa-l aplaude.

Advertisements

Posted on 09/06/2014, in Cultura, Eveniment, Realitatea zilnica, Social, Timp liber and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: