Dificultatile din agricultura, amplu dezbatute la Facultatea de Inginerie


2* Ieri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a fost prezent la Braila intr-o vizita de lucru * Acesta a luat parte la Facultatea de Inginerie Braila, unde s-a desfasurat evenimentul “Cercetarea stiintifica – garantul excelentei in agricultura moderna. Prezent si perspective” * Printre subiectele abordate s-au aflat actualele dificultati cu care se confrunta in momentul de fata agricultura din Insula Mare a Brailei, modul in care cercetarea universitara poate contribui activ si semnificativ la identificarea celor mai bune solutii, precum si infiintarea unei sectii de agricultura, in cadrul Facultatii de Inginerie Braila *

Conducerea Facultatii de Inginerie Braila, a Universitatii “Dunarea de Jos” Galati, vrea ca aceasta filiala sa aiba si o alta specializare: cea agricola. In acest sens, decanul Facultatii de Inginerie Braila, Cristian Simionescu, a subliniat faptul ca scopul intalnirii de astazi a constat in demonstrarea preocuparilor pe care le are unitatea de invatamant superior pe problemele de cercetare agricola. Potrivit acestuia, in februarie 2013, la Universitatea de Stiinte Agricole din Bucuresti a avut loc o intalnire convocata de Ministerul Educatiei si cel al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in cadrul careia s-a cerut universitatilor si facultatilor cu profil agricol sa faca parteneriate pentru agricultura cu liceele agricole din zonele de cercetare, cu unitati diferite pentru a se dezvolta domeniul agricol.

Decanul Facultatii de Inginerie Braila, Cristian Simionescu, a precizat:

In felul acesta s-a infiintat un centru de cercetare pe probleme agricole, care are 7 teme agreate de conducerea Insulei Mari a Brailei, din care 5 sunt deja promovate. Exista si un centru de consultanta pe astfel de probleme. In diferite actiuni sunt implicati atat elevii, cat si studentii. Facultatea de Inginerie Braila are ample activitati in parteneriat cu Liceul Agricol, in sensul ca facultatea suplimenteaza locuri pentru elevii care vor sa se implice in dezvoltarea agriculturii pe plan local. La noi se doreste realizarea unui invatamant unitar, pe zona de agricultura, in sensul ca pe Inginerie – Mecanica asteptam avizul Consiliului Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior pentru specializarea Masini – Instalatii pentru Agricultura, specializare pregatita indelung prin calificarea cadrelor didactice, sondarea agentilor economici de profil si a suplimentarii numarului de copii din municipiul si judetul Braila, dar si din judetele limitrofe. Specializarile noastre vor face un invatamant unitar, in mai multe domenii, conectate cu agricultura. Referitor la  cercetarea studenteasca si practica, nu pot sa spun decat ca domnul Buzdugan (n.r. Lucian Buzdugan, directorul general al SC Agricost Insula Mare a Brailei) a impus niste reguli stricte de colaborare, drept pentru care studentii vor fi foarte bine instruiti, iar noi trebuie sa facem performanta in cercetare, ca sa nu dezamagim partenerii din Insula Mare a Brailei (IMB).

1Referitor la relansarea cercetarii in domeniul agricol, mai ales ca in general cercetarea agricola a fost uitata in ultimul timp, Lucian Buzdugan, directorul general al SC Agricost Insula Mare a Brailei, a precizat ca apropierea cercetarii de un centru universitar poate fi un lucru benefic.

Lucian Buzdugan, directorul general al SC Agricost Insula Mare a Brailei, a declarat:

Este foarte bine daca tanara generatie este atrasa prin cercetare mai simpla, la inceput, dupa care sa se treaca la cercetari mai complexe. Astfel, tinerii vor putea intelege ca indifferent de suprafata exploatatiei tot este nevoie sa se realizeze testari la produs, soi sau hibrid. In ceea ce ne priveste, noi am dezvoltat astfel de actiuni, ajungand sa cercetam peste 1.400 de elemente, fie ca este vorba de soiuri hibrid, tehnologii sau input-uri pe care le folosim. Datorita legaturii stranse pe care o avem cu aceasta facultate, am fost deschisi. Intai s-a facut practica, la noi, in IMB, apoi am gasit solutii pentru a pune la dispozitia Facultatii de Inginerie realizarea actiunilor agricole.

Prezent la manifestare, presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, a mentionat:

Ceea ce este important pentru noi toti este faptul ca un producator atat de mare din tara face un lucru foarte bun pentru agricultura. In acelasi timp, imi exprim regretul ca nu am reusit sa dam mai multe competente judetelor pentru a dezvolta acest sector. Asta cu toate ca de 3 ani de zile se incearca modificarea legislatiei privind competenta in domeniul agricol, unul foarte important atat pentru noi, ca judet, cat si pentru tara.

14Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a declarat ca se bucura ca Universitatea “Dunarea de Jos” Galati a luat decizia ca Facultatea de la Braila sa imbrace si o alta directie, aceea de agronomie, acesta fiind principalul motiv pentru care a sosit la Braila.

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a declarat:

Cred ca pentru Braila, dezvoltarea agriculturii reprezinta principala sursa de crestere economica pentru judet si sursa prin care se pot crea locuri de munca. Ma bucur ca exista preocupare pentru pregatirea tinerei generatii, vad ca exista si un liceu agricol. Eu si ministrul Educatiei, Remus Pricopie, am avut mai multe discutii de a consolida cladirile liceelor si realizarea colaborarii dintre liceele si facultatile agricole, astfel incat sa asigure resurse la toate nivelurile, nu numai umane cu pregatire universitara. Ma bucur ca cercetarea reprezinta astazi o noua parghie pe care se mizeaza la aceasta facultate. Am spus mereu ca cea mai importanta latura a pregatirii unui student este aceea de practica si cercetare. In ultimele luni au fost ample discutii privind Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020. Vrem sa cream posibilitatea ca persoanele care au licee si facultati agricole, statiuni didactice sau ferme proprii pe care le folosesc ca baza didactica de pregatire pentru studenti pot sa obtina finantare prin acest program, ca achizitie de utilaje, baza materiala. Aceasta prevedere vrem sa o introducem cat mai curand posibil si o vom negocia la Bruxxeles, astfel incat din toamna sa se intre la finantare.

Dupa aceste ample discutii, s-a efectuat o deplasare in Insula Mare a Brailei, unde s-au studiat culturile de soia si de rapita de la fermele Prundu si Filipoiu. Pe tot parcursul vizitei de lucru, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a fost insotit de presedintele Organizatiei Judetene Braila a Partidului Conservator, senatorul Danut Cristian Mihai.

Advertisements

Posted on 11/06/2014, in Agricultura, Economie, Eveniment, Realitatea zilnica, Social and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: