PNDR 2014 – 2020 primeste primele proiecte de finantare in sectorul agricol


subventii-APIA* PNDR 2014 – 2020 a inceput de 3 saptamani sa primeasca primele cereri de finantare, avand insa doua particularitati importante, respectiv depunerea online a proiectelor si introducerea unor proiecte tip pentru fermierii mici si mijlocii *

Vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a declarat la finele lunii trecute ca desi PNDR 2014-2020 primeste primele proiecte, exista cateva particularitati de care trebuie sa ia cunostinta beneficiarii.

Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a precizat:

In primul rand, proiectele se depun online, totul este pe calculator, in special de catre fermierii mari. Ei nu trebuie sa mai vina decat o singura data la APIA, atunci cand proiectul este aprobat. A doua particularitate la care tin foarte tare se refera la faptul ca pentru fermierii mici si mijlocii care nu au posibilitatea sa depuna online sau cu siguranta sa isi plateasca un consultant, introducem acele proiecte tip de care am vorbit. Ele au fost disponibile de anul trecut intr-un numar de sase proiecte, dar astazi avem inca 10 proiecte pe care le lansam si care sunt disponibile pe site-ul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.

Seful MADR a explicat ca prin aceste proiecte tip un fermier poate sa obtina o finantare in trei pasi, APDRP fiind cea care introduce proiectul pe fluxul de finantare.

Ministrul Constantin a mai spus:

Prin aceste proiecte tip un fermier poate sa obtina o finantare in trei pasi. Trebuie doar sa descarce proiectul, al doilea pas sa-l completeze si apoi sa il depuna si sigur de aici intervine o birocratie, dar care nu este a fermierului. APDRP este cea care introduce pe tot fluxul inclusiv pe partea de creditare si garantare pana la momentul aprobarii.

APIA Braila

APIA Braila

Masura lansata marti, 20 mai 2014, respectiv 121 “Modernizarea exploatatiilor agricole”, va fi disponibila timp de doua luni, iar concomitant cu aceasta se va derula si o alta masura, cea de bunastare la sectorul de porcine si pasari”, a mentionat ministrul.

PNDR 2014-2020 aduce o serie de modificari fata de programul anterior, care vizeaza in principal simplificarea si concentrarea fondurilor pe anumite sectoare prioritare.

Daniel Constantin a conchis:

PNDR 2014-2020, desi a fost transmis la Bruxelles, nu este inca aprobat din lipsa acelor regulamente si de aceea inca nu am putut implementa toate procedurile pe care ni le-am fi dorit. Programul are mai putine masuri decat cel anterior, in loc de 24 avem 14, si ne aduce aproape 10 miliarde de euro in urmatorii 7 ani de zile.

Sesiunea pentru masura 121 este deschisa in perioada 20 mai — 18 iulie 2014, iar fondurile disponibile pentru aceasta sesiune sunt de 150 milioane de euro. Din aceasta suma, 35 milioane de euro vor fi destinate fermelor de familie, un procent de 50% fiind alocat fermelor vegetale si 50% fermelor zootehnice. Alte 15 milioane euro sunt alocate integral pentru indeplinirea standardelor in sectorul zootehnic. Pentru exploatatiile agricole este disponibila o alocare de 100 milioane euro, impartita in mod egal intre fermele vegetale si fermele zootehnice.

Advertisements

Posted on 11/06/2014, in Agricultura, Economie, Eveniment, Realitatea zilnica, Social and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: