Contul blocat de Fisc inainte sa ajunga somatia 


anaf* Este drept ca legea spune ca mai intai va trebui sa primim o somatie inainte ca Fiscul sau Finantele sa ne puna poprire pe cont * Stim insa cu totii ca nu putine au fost situatiile in care mai intai au fost blocate conturile si abia pe urma a ajuns si somatia *

Exista foarte multe situatii in care ne trezim ca acumulam datorii la stat de care nu ne instiinteaza nimeni in timp util. Legea interzice blocarea conturilor inainte de primirea somatiei de catre contribuabili, insa realitatea de care se lovesc cetatenii demonstreaza ca practica nu respecta legea. In aceasta privinta, Probraila va informeaza ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) este obligata sa emita mai intai somatia de plata catre debitor, iar abia dupa 30 de zile de la somatie, Fiscul poate trece la executarea silita propriu-zisa, respectiv la blocarea de conturi, daca firma nu isi achita debitele intre timp.

Potrivit OUG nr. 8/2014 care a modificat Codul de Procedura Fiscala, de anul acesta, poprirea nu poate fi infiintata inainte de implinirea unui termen de 30 de zile de la data comunicarii somatiei. Deci nu se poate declansa executarea silita fara emiterea somatiei, in conditiile prevederilor legale, in sensul ca a fost publicata pe site-ul ANAF somatia si a produs efecte dupa 15 zile de la afisare. Toate datele se transmit electronic. Mai exact, daca respectivului contribuabil nu ii este inmanata somatia la domiciliu de catre postas sau la sediul social al firmei sau daca notificarea nu e ridicata de la posta, somatia se afiseaza pe site-ul ANAF.

Iata ce se mentioneaza in Codului de Procedura Fiscala:

Se trimite o somatie de plata contribuabililor care nu si-au achitat la termen obligatiile de plata catre bugetul consolidat. Comunicarea somatiei se face fie direct contribuabilului, care trebuie sa semneze de primire, fie, in cazul in care contribuabilul nu este gasit la sediul declarat, dupa ce se intoarce somatia la sediul fiscal, aceasta se va afisa pe site-ul ANAF-ului si la sediul organului fiscal, producand efecte la 15 zile de la afisarea pe site-ul organului fiscal.

Dupa ce trec cele 15 zile in care somatia sta afisata pe internet, firma care are datoriile respective va fi executata silit. Evident, problema apare in momentul in care somatia nu ajunge la firma, iar contribuabilii nu verifica site-ul ANAF, lucru de inteles in momentul in care stii ca nu ai datorii sau habar nu ai ca ai primit o somatie si ca urmeaza sa fii executat silit in 15 zile. Daca se dovedeste ca s-a platit datoria in termenul corect, poprirea se ridica in doua zile, aplicandu-se regimul de urgenta.

Advertisements

Posted on 12/06/2014, in Actualitate, Economie, Eveniment, Finante, Realitatea zilnica, Social and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: