De parca nu era de ajuns: se majoreaza tariful cursurilor pentru scoala de soferi si a punctului de amenda


scoala-de-soferi* Scolile de soferi vor fi obligate sa inregistreze toti cursantii la Autoritatea Rutiera Romana, masura care ar putea duce la scumpirea cursurilor pentru obtinerea permisului de conducere * Tot de la la 1 iulie 2014, cand va intra in vigoare hotararea de marire a salariului minim pe economie de la 850 de lei la 900 de lei pe luna, in functie de care sunt calculate si amenzile, punctul de amenda va creste de la 85 la 90 de lei *

La 1 iulie intra in vigoare noi reguli pentru scolile de soferi, prevazute de Ordinul ministrului Transporturilor nr. 75/2014. Este vorba de introducerea registrului unic de evidenta a cursantilor.  Documentul va contine datele de identificare ale fiecarui aspirant la permis, numarul contractului de scolarizare, numarul si data orelor de conducere efectuate.  Astfel, orele de iesire la conducere trebuie stabilite cu precizie. Incalcarea acestora va atrage amenzi usturatoare pentru instructorii auto. Scolile de soferi vor tine evidenta electronica a pregatirii practice a fiecarui cursant.

Noile reglementari sunt impuse de Autoritatea Rutiera Romana (ARR) care vrea astfel sa stie cu exactitate in ce perioada si cate ore de practica fac in timpul scolii viitorii soferi.    Aplicatia electronica pentru evidenta cursantilor, gestionata de ARR, va fi cumparata de fiecare instructor auto. Instructorii auto nu sunt de acord cu aceste reguli si spun ca instituirea unui program strict pentru cursanti, dar si limitarea numarului de ore la 210 pe luna (masura intrata in vigoare la inceputul anului) vor duce la cresterea preturilor de scolarizare cu pana la 30 la suta.

Iata ce a precizat Petrica Bordeianu, presedintele Federatiei Nationale a Formatorilor Auto din Romania (FNFAR):

In registru esti obligat sa transmiti de astazi ce vei face maine sau poimaine. Este imposibil, pentru ca, de foarte multe ori, cursantii solicita modificarea programarii. Instructorul are atunci doua posibilitati: ori ia alt cursant, dar daca-l prinde ARR ii da 8.000 de lei amenda, ori il trece absent pe elevul respectiv, care pierde ora in aceasta situatie.

 scoala soferi

* Numarul orelor pentru sofat este limitat *

Instructorii sustin ca le este incalcat dreptul la munca prin ordinul dat de ministrul Transporturilor la sfarsitul anului trecut. Insusi presedintele Federatiei Nationale a Formatorilor Auto din Romania spune ca in spatele acestei decizii, care ar restrange dreptul la munca al instructorilor, s-ar afla interesele unor scoli de soferi.

Petrica Bordeianu:

La unele scoli de soferi numarul cursartilor se reduce, viitorii soferi optand tot mai mult pentru instructorii independenti care lucreaza ca persoane fizice autorizate. In felul acesta se incearca sa li se puna bariera acestor instructori independenti. Se mascheaza astfel lipsa de performanta a unor scoli.

Ordinul care limiteaza numarul de ore a fost atacat in justitie, care a dispus suspendarea aplicarii acestuia. Insa pentru a ocoli decizia instantei, Ministerul Transporturilor a emis un alt ordin, care contine exact aceleasi prevederi. Daca instructorii auto contesta noile masuri, reprezentantii scolilor spun ca acestea sunt binevenite.

Vasile Stefanescu, presedintele Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania:

Noi am cerut conducerii ARR sa faca registrul unic, pentru ca dosarele sa nu se mai vanda pe doua sau trei sute de lei. Raportarile nu se fac astazi pentru ce s-a facut ieri, deci nu inainte. Nu vedem cum un instructor poate lucra mai mult de zece ore pe zi. Noile reglementari vor face ca un instructor sa nu mai raporteze fictiv 30 sau 40 de ore pe zi. Registrul a intrat in probe la 1 iunie, urmand ca de la 1 iulie sa se aplice efectiv.

* Amenzile pentru incalcarea Codului Rutier se majoreaza *

amenzi-circulatieTot de la la 1 iulie 2014, cand va intra in vigoare hotararea de marire a salariului minim pe economie de la 850 de lei la 900 de lei pe luna, in functie de care sunt calculate si amenzile, punctul de amenda va creste de la 85 la 90 de lei. Cuantumul amenzilor va fi stabilit de la minimum 180 la maximum 1.800 de lei, in functie de contraventia comisa. Potrivit Codului Rutier, in total sunt cinci clase de contraventii dupa cum urmeaza:

Clasa I (de la 180 la 270 de lei)

Printre contraventiile pentru care soferii pot primi amenzi cuprinse intre aceste sume se numara conducerea unui autovehicul cu o viteza cu cel putin 10 km/h sub limita minima obligatorie stabilita pe tronsonul de drum respectiv; nerespectarea obligatiei de semnalizare a manevrei de schimbare a directiei de mers sau nerespectarea semnificatiei culorii galbene a semaforului.

Clasa a II-a (de la 360 la 450 de lei)

Amenzile cuprinse in aceasta categorie le risca soferii care nu detin in autovehicul trusa medicala, triunghiuri reflectorizante si stingator pentru incendii, dar si cei care nu acorda prioritate pietonilor si vehiculelor care au acest drept; nu respecta culoarea rosie a semaforului sau regulile privind depasirea.

Clasa a III-a (de la 540 la 720 de lei)

Se aplica celor care conduc un autovehicul cu permis de conducere expirat; nu pastreaza distanta laterala suficienta fata de vehiculul care circula din sens opus; nu respecta obligatia de a permite parasirea intersectiei conducatorului vehiculului ramas in interiorul acesteia; nu respecta regulile privind circulatia pe benzi sau regulilor la trecerea unei coloane oficiale.

 amenzi

Clasa a IV-a (de la 810 la 1.800 de lei)

Aceste amenzi le risca soferii care fac gesturi obscene sau adreseaza expresii jignitoare participantilor la trafic; transporta copii in varsta de pana la 12 ani pe locurile din fata; conduc autovehiculul pe drumurile publice acoperite cu zapada fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna sau se urca bauti la volan. Nu scapa de aceste amenzi nici cei care depasesc cu mai mult de 50 km/h viteza maxima admisa pe sectorul de drum respectiv.

Clasa a V-a (de la 1.800 la 9.000 de lei) care se aplica persoanelor juridice.

Advertisements

Posted on 14/06/2014, in Actualitate, Economie, Eveniment, Social and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: