Proiectul “Fincogero”, un fiasco pentru Braila


Proiectul “Fincogero”, un fiasco pentru Braila* Una dintre investitiile de anvergura de pe urma careia orasul avea de castigat s-a dovedit a fi un dezastru * Nici dupa 8 ani, proiectul italienilor de la “Fincogero” nu a prins contur * Primarul inca mai asteapta ca restul actelor sa fie aduse, astfel incat sa inceapa derularea proiectului, motiv pentru care in sedinta de ieri a Consiliului Local Municipal s-a aprobat hotararea ca italienii de la “Fincogero” sa fie scutiti de plata redeventei pana la finalizarea obiectiviului de investitii * Asta cu toate ca Marian Fusea si Simona Draghincescu, consilieri locali municipali PDL, s-au impotrivit scutirii platii redeventei *

In decursul ultimilor ani, o serie de proiecte imobiliare de mare anvergura, care ar fi trebuit sa se deruleze in municipiul Braila si care ar fi adus o noua imagine urbei noastre, s-au dovedit a fi un dezastru complet. In aceasta situatie este si proiectul pe care aveau de gand sa-l realizeze italienii de la firma “Fincogero”. Si acesta, ca si alte proiecte de investitii, a fost mediatizat la nesfarsit. Insa, nici dupa 8 ani, nu s-a putut concretiza nimic, dovedindu-se a fi un fiasco total.

Astazi in cadrul sedintei de Consiliu Local Municipal, spiritele intre alesi s-au incins in momentul in care s-a trecut la aprobarea hotararii privind incheierea tranzactiei intre CLM Braila si societatea italiana “Fincogero”, in vederea derularii contractului de concesiune incheiat in urma cu 8 ani, mai précis in 2006. Potrivit raportului intocmit in acest sens de catre directorul adjunct al Directei Finantelor Publice Locale, Camelia Balanica, arhitectul sef Marian Ion si seful Serviciului Juridic Marius Radu Surdu, in urma cu un an, mai précis pe 16 iulie 2013, italienii de la “Fincogero” au trimis o adresa Primariei Braila prin intermediul careia solicita acordarea de facilitati in vederea realizarii investitiei “Complex multifunctional Faleza Dunarii, 3S+P+24E, pentru parcari supraetajate, spatii comerciale si apartamente”. In acest sens se doreste realizarea unui studio de oportunitate care sa prezinte un punct de vedere obiectiv cu privire la contractul de concesiune. Potrivit contractului de tranzactie, incheiat intre Primarie si italieni, societatea “Fincogero” este obligata ca in termen de 12 luni de la semnarea contractului de tranzactie sa depuna toate avizele, acordurile si restul documentelor, pentru a obtine autorizatia de construire. Dupa emiterea autorizatiei, in termen de 12 luni trebuie sa inceapa lucrarile, iar in 36 de luni sa fie finalizat obiectul de investitii. In schimb, Primaria se obliga sa-i  scuteasca pe italieni de la plata redeventei pentru respectivul teren.

In momentul in care s-a cerut sa se treaca la aprobarea acestei hotarari, consilierul municipal PDL Simona Draghincescu a precizat ca nu exista in legislatia din Romania mentionat  ca un Consiliu Local Municipal aproba tranzactii in cadrul unor contracte de concesiune deja existente.

Simona Draghincescu a declarat:

Nu am mai vazut pana acum la un contract de concesiune sa se aprobe un act aditional, pentru ca asta este aceasta tranzactie. Nu este de competenta Consiliului Local Municipal votarea unui asemenea act aditional. Daca se dorea a se scuti de taxe, trebuia sa existe o hotarare de CLM, in care sa fie trecute sumele ce sunt scutite de la plata pentru societatea respectiva. De ce trebuie sa scoatem la licitatie publica in vederea concesionarii niste constructii a caror teren afferent este deja licitat. Dupa ce terminam aceasta licitatie ar trebui sa licitam si antenele de pe constructii.

Dan Paun, reprezentantul ecologistilor braileni, a mentionat ca daca exista litigii, acestea sa se rezolve la Tribunalul Braila.

De asemenea, si joi, la conferinta de presa sustinuta de consilierul PDL Braila, Simona Draghincescu, aceasta a spus:

La Braila se inventeaza dreptul administrativ, pentru ca acest contract de tranzactie este un act aditional la contractul de concesiune incheiat in 2006. Raspunderea este a Primariei Braila, si nicidecum a Consiliului Local Municipal. Ca si consilier municipal pot sa va spun ca acest contract de tranzactie nu exista. Intr-un final se recunoaste ca este act aditional, pentru ca la finalul contractului de tranzactie se mentioneaza ca restul clauzelor contractuale raman neschimbate. Adica se modifica acest contract de concesiune. Niciodata Consiliul Local Municipal nu a aprobat acte aditionale la contractile de concesiune, ci o pot face doar primarul municipiului sau persoanele pe care primarul le deleaga.

Cu toate ca Simona Draghincescu a propus scoaterea de pe ordinea de zi aceastei hotarari, au fost numai 5 voturi  pentru, iar restul de 22 de la consilierii municipali au fost impotriva. In acest sens, proiectul a trecut, iar italienii de la “Fincogero” se pot mandri cu faptul ca pana la terminarea investitiei sunt scutiti total de la plata redeventei. Italienii de la “Fincogero” urmau sa ridice, pe Faleza, in spatele blocurilor “hexagoane”, de pe strada Vadul Spitalului, un imobil sub forma unui complex hotelier de 5 stele. Cum itele sunt incurcate, se pare ca nu prea curand se vor descurca. In acest moment, pe locul unde ar fi trebuit sa domine Dunarea un hotel de 5 stele, nu se pot observa decat ruinele unei foste baze sportive.

* Fostul primar Cibu a fost victima italienilor *

Proiectul “Fincogero”, un fiasco pentru Braila 1In cursul anului 2005, pe masa fostului primar Constantin Cibu a ajuns un proiect de investitie gandit de o firma italiana “Fincogero”. In acelasi an, edilul de pe atunci a solicitat consilierilor municipali sa aprobe respectivul proiect. Astfel, firma italiana “Fincogero” a obtinut concesiunea, pe 49 ani, a terenului din spatele blocurilor de la “hexagoane” si a Directiei de Finante, pe care se afla o baza sportiva paraginita. Ei s-au batut cu pumnul in piept ca pe respectiva suprafataa vor inalta un hotel de 5 stele.

Pentru o perioada, italienii s-au zbatut din greu pentru a obtine avizele. In 2008, italienii au venit cu o noua idee, care, luand in considerare o clauza din contractul de concesiune, pe care Cibu nu avea sa o cunoasca, au hotarat sa realizeze blocuri de locuinte si un spatiu comercial. Constantin Cibu nu a putut face nimic in sensul de a lua masuri si astfel acesta a devenit victima italienilor de la “Fincogero”. O alta parte de vina au avut-o si cei 27 de consilieri municipali, de la vremea aceea, care nu au dat dovada de implicare intr-o situatie foarte importanta precum cea a concesionarii terenul pe o perioada de 49 ani. Ca urmare a acestor deficiente majore in aparatul administrativ local, terenul care se afla in domeniul public a trecut cu usurinta in cel privat, municipalitatea ramanand cu buza umflata.

In anul 2008, cand a trecut la carma Primariei, Aurel Simionescu era increzator ca proiectul va prinde contur, de pe urma acestuia urbea noastra avand foarte multe de castigat. Insa, cu trecerea anilor, entuziasmul primarului Simionescu a inceput sa se diminueze, el incercand sa gaseasca o solutie de mijloc. Asta pentru ca in ultima varianta a proiectului italienii veneau cu o alta idee, care nu prea a fost agreata de membrii Comisiei de Urbanism din cadrul Primariei Braila. Ca urmare a aceastei forme, noile constructii blocau vederea spre Dunare a celor care locuiesc la “hexagoane”. In una din conferintele de presa din 2011, primarul Aurel Simionescu spera ca totusi, intr-un final, sa se realizeze ceva, adaugand ca proiectul inca se afla la Comisia de Urbanism.

Advertisements

Posted on 14/06/2014, in Actualitate, Administratie, Eveniment, Realitatea zilnica, Social and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: