Sindicalistii isi revendica drepturile: Sanitas Braila iese in strada


greva-sanitas* Incepand cu 23 iunie si pana pe 4 iulie, sindicalistii Federatiei Sanitas vor picheta Ministerul Sanatatii, cel al Muncii si al Finantelor * Salariatii isi cer drepturile, adica majorarea cu 10 puncte procentuale a salariilor din sanatate si asistenta sociala, precum si publicarea contractului colectiv de munca in sectorul sanitari, in Monitorul Oficial * Daca nici dupa aceste actiuni de protest nu vor fi solutionate cererile, in luna iulie se va reuni Consiliul National, care va decide a doua parte a protestelor, putandu-se ajunge la greva de avertisment in sistemul sanitar si chiar la greva generala *

In cursul acestei zile, prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat ca in zilele de 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 30 iunie si 1 iulie vor picheta Ministerul Sanatatii; pe 26 iunie si 2 iulie – Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice; iar pe 27 iunie, 3 iulie si 4 iulie sindicalistii isi vor revendica drepturile in fata Ministerului Finantelor Publice.

sanitasMarius Sepi a precizat ca in data de 13 iunie 2014 Consiliul National al Federatiei SANITAS din Romania a stabilit cu liderii din toate judetele tarii, printer care si cei din Braila, sa iasa in strada pentru a-si castiga “meciul” cu reprezentantii Guvernului Romaniei prin: Ministerul Sanatatii; Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si Ministerul Finantelor Publice. Neonorarea revendicarilor transmise in repetate randuri de catre liderii Federatiei Sanitas din Romania reprezentantilor Guvernului Romaniei, va duce la declansarea actiunilor de protest in toata tara. Sindicalistii Federatiei SANITAS cer incheierea unui contract colectiv de munca in sectorul sanitar, cresterea cu zece la suta a salariilor din sanatate si asistenta sociala, precum si deblocarea posturilor.

Prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, a precizat:

Revendicarile sindicalistilor Sanitas pentru a nu se ajunge in strada sunt: cresterea cu 10 % a veniturilor in sanatate si asistenta sociala, incepand cu data de 1 iulie 2014 si aplicarea Legii nr. 284/2010 in sanatate si asistenta sociala, de la 1 octombrie 2014; publicarea in Monitorul Oficial a Contractului Colectiv de Munca pe sectorul sanatate si activitati sanitar-veterinare, inregistrat la Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice cu numarul 1726/29.11.2013, pana in data de 20 iunie 2014; deblocarea de urgenta a posturilor vacante in sanatate si asistenta sociala pana pe data de 20 iunie 2014. Consiliul National al Federatiei Sanitas  a stabilit ca in perioada 23 iunie – 04 iulie sa inceapa actiunile de protest prin pichetarea institutiilor statului abilitate in rezolvarea revendicarilor. Calendarul miscarilor de protest este urmatorul: in zilele de 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 30 iunie si 1 iulie vom picheta Ministerul Sanatatii; pe 26 iunie si 2 iulie – Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice; iar pe 27 iunie, 3 iulie si 4 iulie – Ministerul Finantelor Publice.

greva sanatate

Liderul Federatiei Sanitas a precizat ca s-a ajuns la aceasta situatie deoarece pana acum revendicarile sindicalistilor din sistemul sanitar si din asistenta sociala nu au fost solutionate, nu s-au mai gasit solutii pentru acestia, iar in sanatate este un deficit enorm. Marius Sepi a mai spus ca daca nici dupa aceste actiuni de protest nu vor fi solutionate cererile, in luna iulie se va reuni Consiliul National, care va decide a doua parte a protestelor, putandu-se ajunge la greva de avertisment in sistemul sanitar si chiar la greva generala.

Liderii federatiei sindicale s-au intalnit, in 29 mai, cu reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, Ministerului Muncii, Ministerului de Finante si cu ministrul pentru Dialog Social si au discutat trei dintre revendicarile Sanitas: contract colectiv de munca pe sector, majorarea salariilor pentru personalul medical si pentru angajatii din asistenta sociala. In ce priveste cresterea de urgenta a veniturilor personalului din sanatate cu cel putin zece la suta, sindicalistii au solicitat ca aceasta masura sa fie luata in special pentru cei cu venituri mici. Aceeasi solicitare, de majorare salariala cu zece procente, s-a facut si pentru domeniul asistentei sociale, unde sunt cele mai mici salarii. S-a solicitat si transformarea de urgenta a contractului colectiv de munca pe grup de unitati in contract colectiv de munca pe sector sanitar si activitati sanitar-veterinare, data limita de solutionare fiind 10 iunie.

Advertisements

Posted on 15/06/2014, in Actualitate, Eveniment, Realitatea zilnica, Sanatate, Social and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: