Producatorii agricoli vor avea mari probleme o data cu disparitia cotelor de lapte


cota lapte* Pentru ca se are in vedere eliminarea cotelor de lapte, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a declarat ca din acest an va creste valoarea subventiei pe cap de animal *

Conform Directivei Europene, de anul viitor, incepand cu luna aprilie, se va desfiinta cota la lapte in exporturile intracomunitare. Asta dupa ce pe 31 decembrie 2013 a expirat perioada de tranzitie aprobata Romaniei pentru alinierea la cerintele comunitare de igiena a laptelui de vaca materie prima. Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, si-a exprimat ingrijorarea fata de faptul ca disparitia din 15 aprilie 2015 a cotei de lapte ar putea sa reprezinte o amenintare pentru producatorii autohtoni, creandu-le deficiente considerabile.

Ministrul Daniel Constantin a precizat:

Disparitia cotei de lapte ar putea reprezenta o amenintare si ne pregatim pentru acel moment. Din acest motiv, am schimbat in acest an modalitatea de subventionare. Astfel, daca anul trecut crescatorii de bovine aveau la dispozitie un sprijin unitar pe cap de animal, din 2014 am schimbat si pe langa acest sprijin unitar avem si un sprijin pentru cei care raporteaza productia de lapte. In acest fel vedem ca sunt stimulati sa produca mai mult. Anul trecut ajutorul era de 500 de lei pe cap de animal, anul acesta este intre 730 si 1.300 de lei, stimulativ pentru cei care vor sa-si creasca efectivele si productia de lapte.

Acesta a mai adaugat ca mizeaza pe o crestere a productiei de lapte prin investitii in zona de genetica:

S-a investit foarte mult in ceea ce inseamna aparatura, tehnologie, pentru a reduce costul de productie si, in egala masura, s-a investit foarte mult si se va investi si mai mult in perioada urmatoare, in zona de genetica. In acest fel crestem productivitatea si pe cap de animal, dar trebuie sa scadem costul de productie prin folosirea unei tehnologii avansate.

Daca facem o incursiune in timp, anul trecut, Guvernul a decis sa acorde un sprijin financiar, sub forma unui ajutor de minimis, pentru sprijinirea crescatorilor de animale care detin pana la cinci vaci de lapte si care se organizeaza intr-o singura forma asociativa constituita la nivelul comunei, in vederea achizitionarii unor tancuri de racire a laptelui, cu o capacitate de maximum 1.000 litri/comuna, pentru asigurarea livrarii laptelui materie prima spre procesare.

Advertisements

Posted on 16/06/2014, in Actualitate, Agricultura, Economie, Eveniment, Realitatea zilnica, Social and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: