Recomandari pentru crescatorii de animale


pasari adapost* Tinand cont de temperaturile ridicate peste media specifica zonei geografice anuntate pentru aceasta vara, conducerea Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alemntelor Braila atentioneaza crescatorii de animale si operatorii din domeniul alimentar ca au obligatia sa asigure animalelor conditii de protectie si bunastare *

Pentru protectia sanatatii animalelor, crescatorii au obligatia sa asigure normele de protectie si bunastare a animalelor si a pasarilor crescute permanent in adaposturi inchise, prin respectarea densitatii, ventilatiei, temperaturii si a zooigienei la parametrii optimi. Totodata, crescatorii trebuie sa asigure hrana in cantitati mai mici si in tainuri mai dese, iar apa sa fie asigurata la discretie.

Conducerea Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alemntelor Braila recomanda sa se evite pasunatul animalelor intre orele 10.00 – 16.00 cand temperaturile sunt toride, sa se amenajeze umbrare si sursa de apa la nivelul necesarului. Se impugn restrictii privind circulatia animalelor in timpul zilei, dotarea corespunzatoare a  mijloacelor de transport, pentru a asigura confortul animalelor si evitarea rutelor lungi. Proprietarii de animale mai sunt obligati sa respecte normele de colectare si distrugere a cadavrelor de animale si pasari moarte, precum si a dejectiilor rezultate in exploatatiile cu animale.

gicu-dragan

Gicu Dragan, directorul executiv al DSVSA Braila, a declarat:

Fermierii sunt rugati sa colaboreze permanent cu serviciile veterinare, pentru supravegherea starii de sanatate a animalelor si efectuarea actiunilor sanitare veterinare obligatorii prevazute in programul strategic, pentru aceasta perioada, sau actiuni de necesitate, precum ar fi actiuni de supraveghere prin afluirea de probe pentru examene de laborator, vaccinari imunoprofilactice, tratamente antiparazitare, examinarea apei potabile, dezinfectii, dezinsectii etc. Referitor la respectarea normelor si conditiilor in domeniul sanatatii publice, acestea ar fi asigurarea spatiilor frigorifice si a temperaturilor adecvate pentru toate verigile lantului alimentar, respectarea conditiilor de manipulare, depozitare si transport a produselor de origine animala si non-animala pe intreg traseul parcurs de la producere pana la consumator, in comformitate cu normele din domeniu, evitarea expunerii la vanzare a produselor de origine animala sau vegetala in locuri si spatii care nu asigura temperaturile adecvate, precum si valorificarea unor produse alimentare perisabile in perioada zilei cand temperatura atmosferica este in exces. Este interzisa sacrificrea animalelor in alte locuri decat abatoarele autorizate, cat si al celor neinsotite de documente sanitare veterinare si se interzice comercializrea si punerea in consum a produselor alimentare care nu au fost verificate de serviciile de specialitate, iar certificarea calitatii si salubritatii alimentelor se va asigura numai prin buletine emise in urma examenelor de laborator.

Facem precizarea ca reprezentantii directiilor din teritoriu au nominalizat personal din cadrul serviciilor de specialitate de la nivelul judetean si in special de la circumscriptiile sanitare veterinare zonale, circumscriptiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor, pentru monitorizarea si verificarea modului cum sunt respectate conditiile de protectie a sanatatii animalelor si a salubritatii produselor alimentare.

Posted on 16/06/2014, in Actualitate, Eveniment, Realitatea zilnica, Sanatate, Social and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: