Batalie pentru biletele de tratament


bilete tratament 1* Peste 700 de bilete de tratament au fost vandute pana in prezent, de Casa Judeteana de Pensii Braila * S-au inregistrat peste 2.200 de cereri, existand alocate de la Casa Nationala de Pensii, pentru acest an, 2.850 de bilete de tratement * Pensionarii braileni se inghesuie sa prinda un loc la statiune, acum, in perioada estivala, desi biletele de tratament sunt mai scumpe * Sunt persoane care cred ca atribuirea biletelor o face Casa Judeteana de Pensii Braila, insa repartitia este efectuata centralizat de Casa Nationala de Pensii, deci de la Bucuresti *

Casei Judetene de Pensii (CJP) Braila i-au fost repartizate 2.850 de bilete de tratament, pentru acest an. Pana in prezent s-au eliberat 735 bilete de tratament, dupa cum a precizat directorul CJP Braila, Sorin Enache. Conducerea CJP Braila apreciaza ca pana la finele anului vor fi vandute toate biletele repartizate, cererile fiind numeroase, in numar de 2.276.

Directorul CJP Braila, Sorin Enache, a declarat:

La biletele de tratament este “bataie” mare pentru ca este perioada de vara. Referitor la numarul biletelor de tratament alocate in acest an fata de cel de anul trecut, pot spune ca diferenta nu este mare. Problema este ca numarul seriilor s-a micsorat, in sensul ca zilele de sejur nu mai sunt 18, ci 16. Statiunile cel mai des cautate sunt Lacu Sarat, Covasna, Vatra Dornei, Slanic Moldova, Olanesti, Mangalia si Saturn. In perioada urmatoare vor fi 200 de bilete puse la dispozitia brailenilor.

Batalie pentru biletele de tratamentDe la an la an, numarul biletelor repartizate judetului Braila a scazut, de la 4.800 in 2005, la 2.921 in 2013, ajungand la 2.850 in acest an, astfel ca cei care reusesc sa prinda un loc in statiunile balneare se pot considera norocosi. Incepand de anul trecut, pensionarii care doresc sa mearga in statiuni balneare trebuie sa scoata din buzunar ceva mai multi bani, dupa noile criterii de acordare. Astfel, ei platesc o contributie calculata la 50 la suta din pensie, in cuantum brut, spre deosebire de alti ani cand contributia era de 50 la suta din venitul net. Asta pentru ca, fata de criteriile care au existat in anul 2012, exista 2 modificari. Pe de o parte se face calcularea contributiei persoanei, parte din contravaloarea biletului pe care beneficiarul o plateste, nu din pensia neta, ci din cea bruta. Al doilea lucru il reprezinta faptul ca la fiecare persoana se efectueaza verificari daca aceasta realizeaza venituri de alta natura profesionala, pe langa cele din pensii.

Sorin Enache a mai spus:

Din anul 2012 se ia in calcul pensia bruta si incepand de anul trecut persoana care solicita biletul declara pe propria raspundere ca in afara de pensie realizeaza sau nu alte venituri.Dupa aceea, noi intram in baza de date pe care o avem in fiecare luna de la Directia Finantelor Publice si verificam daca declaratia se adevereste. In afara de pensia bruta, persoana poate munci si astfel realizeaza venituri. In acest caz, se cumuleaza pensia bruta cu respectivul venit, contributia pentru billet va fi mai mare si omul se trezeste ca plateste chiar si contravaloarea biletului in forma integrala. In cazul in care se intampla ca noi sa nu reusim sa verificam bine daca declaratia despre venit este sau nu veridica si persoana pleaca in sejur, noi vom lua masuri urgente, in sensul ca facem popriri pe pensie.

Cererile se elibereaza gratuit la ghiseul nr. 1, de la parterul institutiei si se depun insotite de copie de pe cartea de identitate, cupon de pensie, recomandarea de la medic in functie de afectiune si alte acte doveditoare in functie de starea solicitantului.

Potrivit directorului Sorin Enache, cu 2 luni inainte de luna in care persoana solicita biletul, aceasta trebuie sa depuna documentatia la Casa de Pensii, constituita din recomandare medicala tip adeverinta, copie dupa actul de identitate si ultimul cupon de pensie si o cerere pe care o inregistreaza la CJP Braila. Acesta a mai spus ca este adevarat ca omul este pus pe drumuri de doua ori la medicul de familie, dar trebuie sa faca acest lucru pentru ca recomandarea medicala, care se da in dublu exemplar, este valabila doar 30 de zile. Iar daca la momentul initial, cand se depune dosarul si cu cele doua luni inainte, daca s-ar depune acel dosar, recomandarea nu mai este valabila.

Directorul Casei Judetene de Pensii Braila:

In momentul in care i se atribuie biletul, persoana in cauza trebuie sa mearga din nou la medicul de familie si sa ia recomandarea in dublu exemplar, pe care o anexeaza la dosar, una dintre ele mergand la unitatea de tratament, iar cealalta ramane la noi, la Casa. Exista o serii de criterii pe baza carora se acorda biletele de tratament. Unul dintre ele este punctajul obtinut in urma intocmirii dosarului. Toate criteriile introduse in ultimii ani sunt binevenite, in sensul ca fluidizeaza cat de cat beneficiile acordate de bazele de tratament unui numar cat mai mare de persoane care solicita bilete. Persoanele care au beneficiat in ultimii 2 ani nu devin eligibile in prima faza.

Conducerea Casei de Pensii se confrunta cu o problema, aceea a numarului mare de pensionari care solicita biletele de tratament avand in vedere ca numarul acestor bilete scade de la an la an. Gradul de satisfacere a cererilor de bilete nu depaseste 35% conform declaratiilor sefului Casei Judetene de Pensii Braila, Sorin Enache. Acesta a mai explicat ca acordarea acestor bilete nu este o atributie a Casei de Pensii, ele fiind repartizate de la Bucuresti:

Situatia este complicata. Sunt persoane care au senzatia ca modul de atribuire al acestor bilete de tratament revine Casei Judetene de Pensii. Bilete de tratament sunt repartizate in mod centralizat de la Bucuresti pe baza unor criterii si unul dintre acestea care este si favorabil, dar si nefavorabil este faptul ca persoanele devin eligibile daca in ultimii doi ani nu au fost la tratament. Faptul ca oamenii cred ca repartitia este facuta de noi, de la Braila, este din pricina tiparirii biletului care vine in format electronic si undeva sus apare imprimat “Aprobat de Director executiv”, adica eu. Dar asta nu inseamna ca eu fac repartitia. Noi putem intervene in cazuri speciale, in momentul in care constatam ca sunt niste persoane cu probleme grave si solicitam suplimentarea numarului biletelor de tratament, cat ne poate repartiza Casa Nationala de Pensii. Lumea trebuie sa stie ca acordarea biletelor se face in baza deciziilor luate de Comisia Casei Nationale de Pensii, deci de la Bucuresti.

bilete_de_tratament_pensionari

* Conditii pentru obtinerea biletului de tratament *

Pentru serviciile prestate persoanelor care beneficiaza de cure balneoclimaterice potrivit prevederilor art. 22 din Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale republicata, plata se face dupa cum urmeaza: integral din contributiile de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale pentru cazurile prevazute la art. 22. alin. (1); integral de la bugetul de stat prin bugetul MMFPS pentru cazurile prevazute la art. 22 alin (2). Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale finanteaza din fondurile asigurarilor sociale de stat contravaloarea tiparirii formularelor de bilet de tratament/odihna. Se efectueaza repartitia locurilor pe statiuni, serii, unitati de cazare si date de prezentare in statiune, se repartizeaza numarul de locuri de tratament balnear in anul curent, caselor teritoriale de pensii, proportional cu numarul total al urmatoarelor categorii de persoane: asigurati ai sistemului public de pensii domiciliati in judetul respectiv, aflati in evidenta CNPAS la data repartitiei; pensionari al sistemului public de pensii, aflati in evidenta CNPAS la data repartitiei; potentiali beneficiari de bilete de tratament acordate gratuit, aflati in evidenta CNPAS la data repartitiei; beneficiari de bilete de tratament acordate gratuit, aflati in evidenta Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap, la data repartitiei; beneficiari de bilete de tratament acordate in vederea reabilitarii medicale si recuperarii capacitatii de munca ca urmare a unui accident de munca sau boala profesionala.

Sorin Enache a spus:

Locurile de tratament balnear in anul curent se repartizeaza pe statiuni, biletele fiind trimise caselor teritoriale de pensii, dupa cum urmeaza: statiuni de interes local – cu precadere in judetul de resedinta si in judetele limitrofe, proportional cu numarul de potentiali beneficiari; statiuni de interes national – proportional cu numarul de potentiali beneficiari. Solicitantii indreptatiti sa beneficieze de bilete de tratament depun cereri de bilete de tratament balnear, la casa teritoriala de pensii, in cazul nostru la Casa Judeteana de Pensii Braila, dupa cum urmeaza: pensionarii si beneficiarii altor drepturi stabilite prin legi speciale, la casa teritoriala de pensii in a carei evidenta se afla; asiguratii si celelalte categorii de beneficiari, la casa teritoriala de pensii in a carei raza isi au domiciliul sau resedinta. Cererile se completeaza numai pe formularul aprobat (Anexa nr. 2) si se pot transmite prin posta, fax, e-mail sau se pot depune la sediul respectivei Case de Pensii. Cererile se depun cu cel putin 40 de zile anterioare primei luni din perioada pentru care se solicita bilet. Prin cerere, solicitantul poate opta pentru cel mult trei statiuni. Se analizeaza si vizeaza prin compartimentul de specialitate din cadrul Casei de Pensii Braila, solicitarile persoanelor care beneficiaza de cure balneoclimaterice potrivit prevederilor art. 22 din Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, carora li s-a stabilit de catre medicul asiguratorului program individual de recuperare. Pot beneficia de tratament balnear persoanele care au calitatea de: pensionar al sistemului public de pensii; asigurat al sistemului public de pensii care a realizat un stagiu de cotizare de cel putin 6 luni in ultimele 12 luni anterioare repartizarii biletului; asigurat al sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale; beneficiar al prevederilor unor legi speciale, care reglementeaza dreptul la bilet de tratament balnear prin sistemul public de pensii. Pot beneficia de tratament balnear persoanele care dovedesc existenta unei afectiuni medicale care sa necesite tratament balnear, in conformitate cu prevederile legale. Biletele de tratament balnear se pot acorda numai in limita numarului locurilor la tratament balnear finantat din bugetul asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea anuala. Biletele de tratament balnear, inclusiv suplimentarile primite de la CNPAS prin redistribuire, se acorda in conformitate cu ordinea de ierarhizare a cererilor prin care se solicita bilete de tratament balnear, in functie de criteriile specifice, in limita locurilor repartizate, pe serii, statiuni si unitati de cazare. Din totalul biletelor de tratament balnear repartizate pentru fiecare luna, 3% raman la dispozitia conducerii Casei Judetene de Pensii Braila, pentru solutionarea unor cazuri medicale grave, cazuri sociale deosebite, care necesita tratament balnear in regim de urgenta. Numarul total al biletelor acordate cu titlu gratuit se imparte pe serii si statiuni, proportional cu numarul total al biletelor de tratament balnear repartizate pentru fiecare serie, cu respectarea prevederilor legale in vigoare. Dupa repartizarea biletelor gratuite si a celor aflate la dispozitia conducerii, biletele ramase se repartizeaza pe serii, statiuni si unitati de tratament, dupa cum urmeaza: cel putin 80% pentru pensionari; pana la 20% pentru asigurati. Biletele de tratament balnear se acorda individual. In cursul unui an calendaristic, unei persoane i se poate elibera un singur bilet de tratament balnear. Refuzul nejustificat al unui bilet de tratament balnear repartizat potrivit prezentelor criterii, conduce la pierderea dreptului la un alt bilet de tratament balnear in cursul anului calendaristic respectiv.

Criteriile specifice de acordare a biletelor de tratament balnear cu suportarea unei contributii individuale sunt urmatoarele: daca a beneficiat de bilet de tratament balnear in ultimii 2 ani; categoria de pensie a beneficiarului; cuantumul pensiei.

Daca a beneficiat de bilet de tratament balnear in ultimii 2 ani:

Nr. crt.

Situatia beneficiarului in ultimii 2 ani

Punctaj acordat

 1.

Nu a beneficiat de bilet

10

 2.

A beneficiat de 1 bilet – in extrasezon

5

 3.

A beneficiat de 1 bilet – in sezon

3

 4.

A beneficiat de 2 bilete: 2 in extrasezon

2

 5.

A beneficiat de 2 bilete: 1 in sezon + 1 in extrasezon

1

 6.

A beneficiat de 2 bilete: 2 in sezon

0

Categoria de pensie a beneficiarului:

Nr. crt. Categoria de pensie a beneficiarului Punctaj acordat

 1.

Pensie de invaliditate

8

 2.

Pensie de limita de varsta – cu stagiu complet

6

 3.

Pensie de urmas

3

 4.

Pensie anticipata

2

 5.

Pensie anticipata partiala

1

 6.

Pensie de limita de varsta cu stagiu incomplet

0

Cuantumul pensiei: 

Nr. crt.

Cuantumul pensiei

Punctaj acordat

 1.

Sub 400 lei

6

 2.

401 lei – 800 lei

4

 3.

801 lei – 1.100 lei

3

 4.

1.101 lei – 1.400 lei

2

 5.

1.401 lei – salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bass si aprobat prin legea bass

1

 6.

Peste salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bass si aprobat prin legea bass

0

bilete tratament2

Criteriile specifice de acordare a biletelor de tratament balnear pentru asigurati, cu suportarea unei contributii individuale, sunt urmatoarele: daca a beneficiat de bilet de tratament balnear in ultimii 2 ani; nivelul venitului brut lunar, care constituie baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale.

Daca a beneficiat de bilet de tratament balnear in ultimii 2 ani:

Nr. crt.

Situatia beneficiarului in ultimii 2 ani

Punctaj acordat

 1.

Nu a beneficiat de bilet

10

 2.

A beneficiat de 1 bilet – in extrasezon

5

 3.

A beneficiat de 1 bilet – in sezon

3

 4.

A beneficiat de 2 bilete: 2 in extrasezon

2

 5.

A beneficiat de 2 bilete: 1 in sezon + 1 in extrasezon

1

 6.

A beneficiat de 2 bilete: 2 in sezon

0

Nivelul venitului brut lunar, care constituie baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale:

Nr. crt.

Nivelul venitului brut lunar

Punctaj acordat

 1.

600 lei

6

 2.

601 lei – 800 lei

4

 3.

801 lei – 1.100 lei

3

 4.

1.101 lei – 1.400 lei

2

 5.

1.401 lei – salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bass si aprobat prin legea bass

1

 6.

Peste salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bass si aprobat prin legea bass

0

Referitor la modalitatea de intocmire a ordinii de ierarhizare a cererilor prin care se solicita bilete de tratament balnear, in functie de criteriile specifice, in limita repartitiei, pe serii, statiuni sau unitati de cazare, directorul Enache a precizat:

Ordinea de ierarhizare a cererilor prin care se solicita bilete de tratament balnear este data de ordinea descrescatoare a punctajelor aferente fiecarei cereri. Punctajul aferent fiecarei cereri este obtinut prin insumarea punctajelor acordate pentru fiecare criteriu in parte, raportat la numarul de criterii prevazut pentru categoria respectiva. In cazul cererilor cu punctaj egal, are prioritate beneficiarul care realizeza un numar mai mare de puncte la criteriul 1. Daca se mentine egalitatea, se aplica criteriul 2. Daca se mentine egalitatea si dupa aplicarea criteriului 2, departajarea se face in favoarea persoanei cu pensia / salariul / venitul brut mai mici. In cazul cererilor depuse de sot si sotie care doresc sa mearga impreuna la tratament balnear, punctajul luat in calcul in vederea ierarhizarii se stabileste ca medie a punctajelor individuale. In cazul cererilor depuse de parinti si copii care doresc sa mearga impreuna la tratament balnear, punctajul luat in calcul in vederea ierarhizarii se stabileste ca medie a punctajelor individuale ale parintilor, care se atribuie si copiilor. In cazul cererilor depuse de un parinte si copii care doresc sa mearga impreuna la tratament balnear, punctajul este cel al parintelui, care se atribuie si copiilor. In cazul cererilor depuse de doua persoane, punctajul luat in calcul se stabileste ca medie a punctajelor individuale. Repartitia biletelor de tratament balnear pe baza ordinii de ierarhizare a cererilor se intocmeste de catre Casa Judeteana de Pensii, cu cel putin 30 de zile anterior primei zile de incepere a fiecarei serii, pe baza optiunilor facute de solicitant si in ordinea mentionata pe cerere.

Tot de la Sorin Enache am aflat ca pensionarii de invaliditate, in conformitate cu prevederile programului individual de recuperare, intocmit de catre medicul expert al asigurarilor sociale trebuie sa dovedesca indeplinirea criteriilor de acordare a biletelor de tratament cu urmatoarele documente: cererea de acordare a biletului de tratament; actul de identitate (copie); programul individual de recuperare (copie, cu prezentarea actului original). Persoanele beneficiare de drepturi stabilite in baza prevederilor Decretului-lege nr. 118/1990, privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat, precum si persoanele care au calitatea de luptator in rezistenta anticomunista, stabilita in temeiul dispozitiilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 214/1999, care doresc sa beneficieze de bilete de tratament trebuie sa prezinte cererea de acordare a biletului de tratament; actul de identitate (copie); biletul de trimitere – formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare acordate de catre societatile de turism balnear si de recuperare, eliberat de catre medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate (copie, cu prezentarea actului original). Asiguratii care isi desfasoara activitatea in locurile de munca in conditii speciale din activitatile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I si II de expunere la radiatii vor prezenta urmatoarele acte: cererea de acordare a biletului de tratament; actul de identitate (copie); adeverinta eliberata de angajator din care sa rezulte ca  acesta are ca obiect de activitate cercetarea, explorarea, exploatarea sau prelucrarea materiilor prime nucleare, zonele I si II de expunere la radiatii si ca solicitantul biletului isi desfasoara activitatea intr-unul din aceste locuri de munca (in original); biletul de trimitere – formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare acordate de catre societatile de turism balnear si de recuperare, eliberat de catre medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate (copie, cu prezentarea actului original). In adeverinta se va specifica daca salariatul a beneficiat de bilet de tratament balnear gratuit, suportat din Fondul social, potrivit contractului colectiv de munca. In cazul in care a beneficiat de acest bilet nu i se va aproba bilet de tratament balnear suportat din bugetul asigurarilor sociale de stat.

Sorin Enache a precizat:

Cuantumul contributiei persoanelor, ale caror cereri au fost aprobate, se stabileste in functie de o serie de factori. In cazul pensionarilor din cadrul sistemului public de pensii, contributia individuala este de 50% din cuantumul total net cuvenit al drepturilor de pensie, din luna anterioara celei in care se efectueaza repartitia. In cazul asiguratilor prevazuti la art. 5 alin. (1) pct. I si II din Legea nr. 19/2000 al caror venit brut realizat lunar, pentru care se datoreaza contributia individuala de asigurari sociale, si/sau, dupa caz, cuantumul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate cuvenite pentru luna respectiva, conform legii, este mai mic sau egal cu salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul curent, cuantumul contributiei individuale este de 50% din pretul biletului de tratament balnear. Venitul brut realizat lunar este cel din luna in care a fost depusa ultima declaratie privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat. Aceasta este considerata valabila daca a fost depusa si inregistrata cu cel mult 60 de zile anterioare datei repartitiei. In cazul asiguratilor prevazuti la art. 5 alin. (1) pct. I si II din Legea nr. 19/2000 al caror venit brut realizat lunar, pentru care se datoreaza contributia individuala de asigurari sociale, si/sau, dupa caz, cuantumul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate cuvenite pentru luna respectiva, conform legii, este mai mare decat salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul curent, se achita pretul integral al biletului de tratament balnear. Venitul brut, realizat lunar, este cel din luna in care a fost depusa ultima declaratie privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat. Aceasta este considerata valabila daca a fost depusa si inregistrata cu cel mult 60 de zile anterioare datei repartitiei. Pentru asiguratii care au venitul brut lunar asigurat mai mare decat salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Statiunile de interes national sunt: Amara; Azuga; Busteni; Buzias; Baile Govora; Baile Felix; Baile Herculane; Baile Olanesti; Baile Tusnad; Campulung Moldovenesc; Cap Aurora; Calimanesti-Caciulata; Costinesti; Covasna; Eforie Nord; Eforie Sud; Geoagiu-Bai; Gura Humorului; Jupiter; Mamaia; Mangalia; Moneasa; Neptun-Olimp; Poiana Brasov; Predeal; Pucioasa; Slanic; Saturn; Sinaia; Sangeorz-Bai; Slanic-Moldova; Sovata; Targu Ocna; Targu-Neamt; Techirghiol; Vatra Dornei; Venus; Voineasa. Statiunile turistice de interes local sunt urmatoarele: 1 Mai; Albac; Albestii de Muscel; Arieseni; Balvanyos; Bazna; Baltatesti; Baile Homorod; Baile Turda; Baile Baita;  Borsec; Borsa;  Bran; Breaza; Calacea; Cheia; Crivaia; Durau; Harghita-Bai; Horezu; Muresului; Lacu Rosu; Lacu Sarat; Lipova; Moieciu; Ocna Sibiului; Ocna Sugatag; Paltinis; Paraul Rece; Praid; Sacelu; Sarata Monteoru; Secu; Semenic; Snagov; Stana de Vale; Straja; Soveja; Tasnad; Timisu de Sus; Tinca; Trei Ape; Valenii de Munte; Vata de Jos; Zona Fantanele; Zona Muntele Baisorii.

Advertisements

Posted on 17/06/2014, in Actualitate, Administratie, Economie, Eveniment, Realitatea zilnica, Sanatate, Social. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: