Hotarari luate de Federatia “Solidaritatea Sanitara”


Hotarari luate de Federatia “Solidaritatea Sanitara”* In cadrul sedintei Consiliului de Coordonare al Federatiei ”Solidaritatea Sanitara”, Departamentul Medici a stabilit o serie de hotarari * Potrivit cadrelor medicale, conditiile de desfasurare a activitatii profesionale a majoritatii medicilor au cunoscut o deteriorare accentuata in ultimii ani, necesitand interventii energice pentru aducerea la normalitate a situatie * Departamentul Medicilor respinge proiectul legii malpraxis, in forma propusa de Ministerul Sanatatii, sustinand propunerile Federatiei „Solidaritatea Sanitara” pe aceasta tema, inclusiv trecerea la Sistemul despagubirii pacientilor in caz de prejudiciu *

In cursul zilei de luni, la Federatia ”Solidaritatea Sanitara” a avut loc sedinta Consiliului de Coordonare, iar Departamentul Medici a stabilit o serie de hotarari. In cest sens, Departamentul Medicilor constata ca nu este posibila o greva, inadevaratul sens al cuvantului, decat daca medicii vor avea calitatea de membri ai organizatiilor sindicale. In absenta unei greve, care sa inchida spitalele pana la satisfacerea revendicarilor fundamentale, nu este posibila restaurarea statusului social al medicilor si al celorlalte categorii profesionale.

Conditiile de desfasurare a activitatii profesionale a majoritatii medicilor au cunoscut o deteriorare accentuata in ultimii ani, necesitand interventii energice pentru aducerea la normalitate a situatie. Intentiile de reforma ale Ministerului Sanatatii nu au un impact pozitiv semnificativ asupra majoritatii medicilor, mai ales asupra celor din spitalele publice. Departamentul Medicilor respinge proiectul legalizarii platilor informale, considerand ca singura solutie pentru imbunatatirea situatiei o constituie cresterea semnificativa a salarizarii medicilor, inclusiv prin introducerea salarizarii in functie de performanta. Situatia timpului de munca al medicilor – confirma rezultatele studiului desfasurat pe aceasta tema: medicii lucreaza cu mult peste durata normala a timpului de lucru, fara ca acest efort depus de-a lungul intregii vieti profesionale sa beneficieze de recunoasterea meritata.

Iata ce mai este mentionat in comunicatul transmis de conducerea Federatiei ”Solidaritatea Sanitara”:

Salarizarea nu este singura prioritate. Este necesara orientarea actiunilor strategice catre cresterea calitatii intregii vieti profesionale a medicilor. Necesita interventii urgente, printre altele, conditiile vitrege de munca si restrangerea continua a libertatii si posibilitatii medicilor de a-si trata pacientii. Constituirea pachetelor de servicii speciale pentru medici constituie una din directiile de actiune ale Departamentului. Evaluarea problemelor si implementarea de programe/campanii de sustinere a medicilor rezidenti. Din punct de vedere organizatoric Federatia „Solidaritatea Sanitara” considera prioritara intarirea formelor de reprezentare a medicilor la toate nivelele, bazata pe dezvoltarea Departamentului Medici din cadrul federatiei si sprijinirea Departamentelor Medici din cadrul sindicatelor membre ale federatiei. In acelasi timp, Federatia „Solidaritatea Sanitara” ia in considerare posibilitatea constituirii unei organizatii nationale a medicilor, ca parte a federatiei. Reprezentarea medicilor de catre medici in domeniul problemelor specifice constituie un principiu de actiune asumat de Federatia „Solidaritatea Sanitara”, el concretizandu-se inclusiv prin intermediul autonomiei semnificative a organismelor specializate din cadrul federatiei. Organismele profesionale nu sunt organizatii sindicale, rolul lor legal fiind orientata catre reglementarea activitatii profesionale. Cresterea reprezentarii medicilor prin intermediul organizatiilor sindicale constituie singura solutie eficienta si legala de reprezentare a intereselor tuturor doctorilor din unitatile publice din Sanatate. Departamentul Medicilor respinge proiectul legii malpraxis, in forma propusa de Ministerul Sanatatii, sustinand propunerile Federatiei „Solidaritatea Sanitara” pe aceasta tema, inclusiv trecerea la Sistemul despagubirii pacientilor in caz de prejudiciu.

Advertisements

Posted on 18/06/2014, in Actualitate, Administratie, Economie, Eveniment, Realitatea zilnica, Sanatate, Social and tagged , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: