Proiect de prevenire a consumului de tutun si alcool „Adolescenta fara dependenta”


Olga Condrat - coordonator Antidrog Braila* Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Braila a implementat, in perioada 15 martie – 18 iunie 2014, proiectul de prevenire a consumului de tutun si alcool „Adolescenta fara dependenta” aflat la a treia editie * Proiectul s-a desfasurat in parteneriat cu Serviciul de Probatiune Braila, Societatea Nationala de Cruce Rosie – Filiala Braila si Scolile Gimnaziale „Mihu Dragomir” si „Aurel Vlaicu” din municipiu si Scoala Gimnaziala Cazasu din judetul Braila *

In perioada 15 martie – 18 iunie 2014, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Braila a implementat proiectul de prevenire a consumului de tutun si alcool „Adolescenta fara dependenta” aflat la a treia editie. Parteneri au fost Serviciul de Probatiune Braila, Societatea Nationala de Cruce Rosie – Filiala Braila si Scolile Gimnaziale „Mihu Dragomir” si „Aurel Vlaicu” din municipiu si Scoala Gimnaziala Cazasu din judetul nostru. Beneficiarii directi ai proiectului au fost elevii tuturor claselor a VII-a si a VIII-a din unitatile de invatamant implicate in proiect. Aprecierile pozitive primite din partea elevilor si cadrelor didactice participante in primele doua editii ale acestui proiect derulat in anii scolari anteriori, ne-au determinat sa continuam acest demers preventiv cu cea de-a treia editie, cea din acest an.

Obiectivele proiectului au vizat: dezvoltarea atitudinilor pozitive fata de sanatate si contrare fata de consumul de droguri si imbunatatirea autocontrolului si dezvoltarea abilitatilor de luare a deciziilor. Atingerea obiectivelor propuse in proiect a fost realizata prin desfasurarea, pe parcursul a trei luni, de intalniri informative si instructiv-educative cu 300 de elevi, cu varsta intre 13 si 15 ani, din clasele  a VII-a si a VIII-a, din cele 3 unitati de invatamant si cu participarea a 14 cadre didactice. Acestora le-au fost prezentate materiale informative sub forma de documentare video, spoturi, cu privire la efectele consumului de alcool si tutun in plan socio-familial, legal si medical, pe marginea carora s-au purtat discutii interactive pentru corectarea sau demitizarea unor cunostinte eronate si completarea altora.

Psihologul Olga  Condrat, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Braila, ne-a declarat:

Au fost promovate comportamente sanatoase ca alternativa la consumul de droguri printre care si activitatea  de voluntariat. Totodata, elevii au avut prilejul sa participe activ la demonstratii de prim ajutor premedical in caz de urgenta, oferite de reprezentantul Societatii Nationale de Cruce Rosie si sa afle de asocierea consumului de substante psihoactive cu infractionalitatea, de la reprezentantul Serviciului de Probatiune Braila. Dupa incheiarea  activitatilor prevazute in proiect, au fost culese feedback-uri din partea beneficiarilor directi, atat prin intermediul chestionarelor cat si prin discutii libere, observatii. Justificarea alegerii grupului tinta a reisit si din ultima cercetare sociologica privind prevalenta consumului de substante psihoactive in randul elevilor de liceu. Grupa de varsta cu cel mai mare risc este cea de 14 – 15 ani, ceea ce corespunde cu intararea in liceu, cand cei mai multi dintre ei debuteaza in consumul de substante psihoactive, iar media varstei de debut in consumul de produse alcoolice variaza intre 12,3 ani – bere si 15,2 ani – tequila, pentru debutul in consumul de tutun 14 ani si 15,3 ani pentru fumatul zilnic. Avand in vedere ca tutunul si alcoolul inregistreaza valori mari ale prevalentei, ceea ce demonstreaza ca sunt droguri sociale larg acceptate de tineri, devine oportuna intensificarea demersurilor preventive in randul elevilor din ciclul gimnazial.

Advertisements

Posted on 19/06/2014, in Actualitate, Eveniment, Invatamant, Realitatea zilnica, Sanatate, Social and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: