Impozitul pe venitul agricol va fi anulat proportional cu gradul de calamitate constatat


agricultura* Potrivit unei Ordonante de Urgenta adoptate miercuri, 18 iunie, de Guvern, impozitul pe venitul agricol va fi anulat proportional cu gradul de calamitate constatat *

Potrivit unui comunicat din partea Guvernului Romaniei, impozitul pe venitul agricol se anuleaza, proportional cu gradul de calamitate constatat, pentru contribuabilii care au desfasurat in anul 2013 activitati agricole si care au suferit pierderi de venit, ca urmare a unor factori externi.

Actul normativ prevede acordarea acestei facilitati in cazul in care productia nu a fost asigurata si a fost calamitata in proportie de peste 30%, acest lucru putand fi dovedit printr-un document emis de autoritatea competenta, in conditiile legii. Mai mult, cei care au platit deja contributiile beneficiaza de restituirea sumelor achitate.

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a declarat:

Este o masura fireasca de a veni in intampinarea problemelor pe care le au fermierii si este indeplinirea unei promisiuni pe care am facut-o celor care s-au confruntat cu situatii foarte dificile in cursul anului trecut. Este clar ca producatorii agricoli au declarat impozitul calculat pe baza normelor de venit intr-un context in care au suferit pierderi economice importante cauzate de calamitati. In aceste conditii, actul normativ este o facilitate care ii va ajuta sa recupereze mai repede pagubele si sa poata sa se dezvolte in continuare.

De asemenea, actul normativ mai reglementeaza o exceptie in privinta obligatiei de desemnare a unui imputernicit de catre contribuabilii care au obligatii declarative si nu au un domiciliu fiscal in Romania, dar si posibilitatea emiterii si comunicarii actelor administrative fiscale si in forma electronica. Ordonanta de Urgenta a Guvernului stabileste posibilitatea contribuabililor de a transmite la organele fiscale cereri ori alte acte procedurale utilizand mijloacele de transmitere la distanta, dar si posibilitatea organului fiscal de a transmite, inclusiv in format electronic, la solicitarea altor autoritati publice, documentele privind situatia fiscala a unui contribuabil. In documentul emis de Executiv mai este mentionat ca toate creantele stabilite de alte organe si transmise spre recuperare ANAF se includ in sfera de aplicare a esalonarii de plata, astfel incat vor constitui obiect al esalonarii toate obligatiile de plata existente in evidenta organului fiscal.

Advertisements

Posted on 20/06/2014, in Actualitate, Administratie, Agricultura, Economie, Realitatea zilnica, Social and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: