Mormantul lui Mihail Kogalniceanu a ajuns depozit pentru materiale de constructii  


Mormantul_lui_Mihail_Kogalniceanu* Locul in care este imormantat fostul mare om politic Mihail Kogalniceanu a ajuns depozit de materiale de constructii, potrivit unor imagini surprinse de jurnalistii ieseni *

Ignoranta autoritatilor si a celor care administreaza cripta in care este inmormantat Mihail Kogalniceanu a dus la aparitia unei situatii halucinate la Iasi. Angajatii de la SC Servicii Publice SA au depozitat in jurul mormantului fostului mare om politic scanduri, bare de fier sau chiar biciclete

Descoperirea a fost facuta in urma cu cateva zile de catre reporterii care au mers in Cimitirul Eternitatea din Iasi pentru a realiza un material despre situatia actuala a mormantului lui Kogalniceanu.

In timp ce administratorii ofereau avizele pentru accederea in cripta, angajatii de la Servicii Publice scoteau schele metalice folosite la zidirea imobilelor, dulapi de lemn, galeti sau bare de metal. Scenele au fost surprinse de fotoreporterul cotidianului amintit. In fotografii a fost surprins si un angajat care isi scotea bicicleta personala din cripta lui Mihail Kogalniceanu.

De ingrijirea mormantului personalitatii romane se ocupa preotul paroh al Bisericii “Sfantul Gheorghe” din Iasi, Gheorghe Surpanelu. Acesta avea si o cheie de la cripa fostului premier roman si a motivat depozitarea materialelor de constructii in respectivul lor din cauza lipsei unui alt spatiu. „Da, avem o cheie, in caz ca vine cineva sa viziteze. Se mai face periodic si curatenie. S-a facut curatenie in biserica, iar mormantul este situat chiar in fata bisericii, la doar cativa pasi. Nu aveam alt adapost“, a spus Surpanelu.

In urma publicarii fotografiilor, Directia de Cultura din Iasi a demarat o ancheta pentru a verifica cum este intretinut mormantului lui Kogalniceanu. De asemenea, conducerea SC Servicii Publice SA a dispus inventarierea tuturor mormintelor din Cimitirul “Eternitatea”, pentru a se descoperi daca mai sunt situatii similare.

In cimitirul iesean sunt inmormatate o serie lunga de personalitati importante pentru istoria neamului romanesc. Printre altii, isi duc somnul de veci in Cimitirul “Eternitatea” Sabin Balasa, Dimitrie Gusti, Stefan Procopiu. Nicolae Gani, Otilia Cazimir, Ion Creanga, Garabet Ibraileanu, George Toparceanu sau Barbu Stefanescu Delavrancea.

Advertisements

Posted on 20/06/2014, in Actualitate, Cultura, Realitatea zilnica, Social and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: