Parlamentarii militeaza pentru reducerea TVA la fructe, legume si lapte


* Un grup de parlamentari au inaintat o initiativa legislativa, prin care se vrea reducerea TVA-ului la fructe, legume si lapte * Proiectul de lege se afla in dezbatere publica *

Un numeros grup de parlamentari din partea PSD, PC, UNPR si PPDD a lansat in dezbatere publica un proiect de lege care prevede reducerea TVA-ului la 9 % pentru lapte, legume si fructe, in conditiile in care, in momentul de fata, taxa este de 24 %, la fel ca in cazul tuturor operatiunilor impozabile.

Printre initiatorii proiectului de lege se numara Marian Avram, Petre Daea, Marian Ghiveciu, Liviu Harbuz, Florin Iordache, Manuela Mitrea, Mircea-Titus Delureanu, Ninel Peia de la PSD, Gheorghe Emacu, Eugen Nicolicea, Valeriu Steriu de la UNPR si Bogdan Ciuca de la PC, care mentioneaza, in expunerea de motive, ca o astfel de masura va determina „ascensiuni calitative si cantitative in ceea ce priveste consumul alimentelor autohtone incluse in aceste categorii”.

Potrivit proiectului, in cazul acestor produse, cota redusa de 9 la suta se va aplica de catre agentii economici producatori, importatori si de catre cei care le comercializeaza, initiatorii sustinand ca scaderea veniturilor bugetare determinate de diminuarea cotei standard de TVA ar putea fi compensata de cresterea consumului de produse alimentare pentru care a fost operata modificarea.

Initiativa grupului de parlamentari se bazeaza si pe datele cuprinse intr-un raport INS, care arata ca in anul 2012 consumul mediu anual pe cap de locuitor a fost de 66,9 kilograme, pentru fructe proaspete, 142,5 kilograme pentru legume proaspete si 226,9 pentru lapte si produse din lapte, ceea ce denota ca produsele respective au mare cautare in randul populatiei.

In prezent, cota standard de TVA de 24 la suta se aplica tuturor operatiunilor impozabile care nu sunt scutite de taxa sau care nu sunt supuse cotelor reduse. In domeniul alimentelor, exceptia se aplica pentru livrarea sortimentelor de paine si a altor specialitati de panificatie, a anumitor tipuri de faina de grau, cota de impozitare fiind de 9 la suta.

Advertisements

Posted on 07/07/2014, in Actualitate, Economie, Social and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: