Masuri obligatorii aplicate in perioadele caniculare de catre crescatorii de animale


gicu-dragan* Crescatorii si detinatorii de animale au obligatia de a respecta masurile prevazute de ANSVSA pentru a asigura protectia si bunastarea animalelor pe timp de vara *

Pentru protectia si bunastarea animalelor, fermierii si ceilalti proprietari de animale trebuie sa aiba in vedere o serie de aspect, mai ales cand afara mercurul din termometre creste considerabil. Iata care sunt sfaturile medicilor de la Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Braila:

– asigurarea unui adapost corespunzator pentru animale, care sa poata oferi protectie fata de actiunea directa a razelor ultraviolete nocive;

– asigurarea unor cantitati suficiente de apa si furaje corespunzatoare cantitativ (in functie de specie, talie si stare fiziologica) si calitativ (prospetime, raport energetic, etc.);

– existenta stocurilor de apa si furaje;

– verificarea bunei functionari a echipamentelor de adapare, de furajare si a sistemelor de ventilatie;

– verificarea disponibilitatii echipamentelor de rezerva, in principal a sistemelor de ventilatie si generatoarelor de energie electrica;

– in caz de canicula, animalele folosite pentru tractiune sau alte activitati de povara nu vor fi exploatate in intervalul de timp 12.00 – 18.00, daca temperatura exterioara, la umbra, depaseste 25 grade C;

– la orice modificare suspecta a starii de sanatate a animalelor precum si la aparitia unor modificari comportamentale, detinatorul are obligatia ca pe langa masurile enumerate mai sus, sa anunte urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sanatate al animalelor din localitatea respectiva;

animaleGicu Dragan, directorul DSVSA Braila a declarat:

In perioadele caniculare, fermierii se vor asigura ca efectivele de animale sunt protejate impotriva razelor ultraviolete severe si ca hrana si apa sunt disponibile. Este important sa se asigure, in cazul in care animalele sunt tinute in afara, ca exista umbrare, precum si jgheaburi de apa potabila, iar daca sursele de apa sunt greu accesibile sau blocate, trebuie administrata apa manual in mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare. Atentie deosebita trebuie acordata transportului animalelor de companie, astfel incat acestea sa nu fie tinute excesiv in vehicul expuse in mod direct si pe o perioada indelungata la radiatiile ultraviolete si la temperaturi ridicate. Daca doar o sursa limitata de apa potabila este disponibila, trebuie avute in vedere nevoile zilnice ale unui animal, in functie de specie, talie, rasa si stare fiziologica: pentru vacile de lapte se recomanda circa 38-52 litri, bovine – 38 litri, cai/20-45 litri, porci – 4-11.5 litri, ovine – 6 litri, pasari-curte – 0,5litri. Aceste cifre variaza in functie de varsta animalului, stare fiziologica, temperatura mediului ambiant si umiditate.

Posted on 08/07/2014, in Actualitate, Eveniment, Realitatea zilnica, Social. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: