Ce reguli trebuie sa respecti atunci cand transporti copii in masina


Ce reguli trebuie sa respecti atunci cand transporti copii in masina* Legislatia rutiera impune anumite reguli atunci cand vine vorba despre transportarea copiilor cu masina * In plus, cei care le incalca risca amenzi substantiale, ce pot ajunge pana la 1.800 lei *

Codul rutier este dur cu cei care nu respecta regulile privind transportul copiilor cu autoturismul. Astfel, dispozitiile interzic clar transportul copiilor de pana la 12 ani pe locurile din fata ale vehiculelor, chiar daca sunt tinuti in brate de adulti. Mai mult chiar, Regulamentul de aplicare a Codului Rutier prevede, la articolul 97, ca orice copil cu varsta sub 12 ani sau cu inaltimea sub 150 cm trebuie sa poarte centuri de siguranta adaptate greutatii si dimensiunilor sale. In ceea ce priveste copiii mai mici de 3 ani, legislatia rutiera este si mai stricta. Conform Regulamentului, copiii cu varsta sub 3 ani se transporta numai in dispozitive de retinere omologate. Mai exact, este vorba despre scaune speciale prevazute cu sisteme de fixare si asigurare gandite pentru confortul si siguranta celui mic. Scaunelele se fixeaza de bancheta din spate, cu ajutorul unor centuri speciale sau a celei de siguranta a masinii. Scaunele destinate copiilor sunt de mai multe tipuri, fiind adaptate in functie de varsta si greutatea celor mici. De asemenea, si copiii de pana in 12 ani ar trebui transportati in masina in scaune special concepute pentru ei, in magazinele de specialitate existand astfel de produse, chiar daca legislatia rutiera nu impune acest lucru.

* Ce amenzi risti daca incalci regulile? *

Dupa cum am precizat anterior, Codul rutier stabileste ca transportul copiilor in varsta de pana la 12 ani pe locurile din fata ale vehiculelor este interzis. Prin urmare, incalcarea acestei reguli reprezinta contraventie si va fi sanctionata cu amenda maxima pentru persoane fizice, adica amenda din clasa a IV de sanctiuni (de la 9 la 20 puncte – amenda). Amenzile contraventionale se stabilesc in cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor – amenda aplicate, iar un punct – amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie.

Avand in vedere ca, de la 1 iulie, salariul minim a fost majorat la 900 lei, a crescut si punctul – amenda, care in momentul de fata este de 90 lei, ceea ce inseamna ca amenzile pentru transportarea necorespunzatoare a copiilor sunt cuprinse intre 810 si 1.800 de lei. Codul rutier nu stabileste nicio sanctiune pentru transportul copiilor fara scaun special, insa acesta este recomandat pentru siguranta lor.

Advertisements

Posted on 11/07/2014, in Actualitate, Realitatea zilnica, Social. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: