Cresele, care gazduiesc copii si pe timp de noapte, vor functiona doar in cazuri exceptionale


Cresele, care gazduiesc copii si pe timp de noapte, vor functiona doar in cazuri exceptionale* Cresele cu program saptamanal, care gazduiesc copii si pe timp de noapte, vor functiona doar in situatii exceptionale, in sistem public ori privat, dupa ce un act normativ a fost publicat recent in Monitorul Oficial * Documentul, ce a intrat in vigoare luni, 7 iulie 2014, stabileste, de asemenea, ca la cresa nu mai pot fi inscrisi copiii cu varsta de pana la un an *

Legea nr. 90/2014 pentru modificarea Legii nr. 263/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea creselor, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 500, din 4 iulie, prevede ca aceste unitati vor functiona saptamanal doar in situatii exceptionale. Potrivit actulului normativ, “cresele se infiinteaza, se organizeaza si functioneaza drept centre cu program de lucru zilnic si/sau, in situatii exceptionale, saptamanal, in sistem public ori privat”.

Astfel, au fost eliminate si prevederile care stabileau ca acele crese cu program de lucru saptamanal functioneaza 5 zile pe saptamana, in regim “non-stop”, adica incepand de la ora 7.00 a zilei de luni si pana vineri, la ora 19.00. Cresele saptamanale asigurau inclusiv gazduirea copiilor pe timpul noptii, insa, avand in vedere noile reglementari, cresele cu program saptamanal vor functiona doar in situatii exceptionale.

Potrivit initiatorilor documentului, este esential ca ambii parinti sa participe la cresterea si educarea copiilor lor, sa petreaca timpul cu ei, pentru a le asigura confortul emotional si stabilitatea de care au nevoie in dezvoltarea lor. In plus, parintii trebuie sa inteleaga impactul emotional negativ pe care il are separarea, chiar si pentru cateva zile, de copiii lor in varsta de pana la 3 ani.

Deputatii mai spun ca, din pacate, unii parinti ignora aceste aspecte si decid sa-i duca pe micuti la crese saptamanale, uneori din comoditate sau lipsa responsabilitatii. Ba mai mult, in 17 judete ale tarii exista crese saptamanale in care copiii sunt lasati de luni pana vineri, unii nefiind vizitati deloc de parinti in acest interval. In Braila sunt 3 astfel de institutii de invatamant, si anume: Cresa nr.1, situata pe strada I.C. Bratianu, Bl. 2 bis, cu o capacitate de 40 locuri si program de zi de luni pana vineri, de la 6.00 la 19.00; Cresa nr.2, de pe strada Ghioceilor nr. 8 bis, avand o capacitate de 80 locuri si program de zi, de luni pana vineri, de la ora 6.00 la ora 19.00; Cresa nr.3, de pe strada Oborului nr. 11, cu o capacitate de 40 locuri la cresa cu program de zi, de luni pana vineri, de la 6.00 la 19.00, si 40 de locuri la cresa cu program saptamanal, de luni pana vineri, in intervalul orar 6.00 – 20.00.

In expunerea de motive, demnitarii initiatori au mentionat:

Aceasta constituie o forma de abandon mascat al copilului, care impiedica dezvoltarea lui armonioasa din punct de vedere afectiv, realizarea legaturilor emotionale dintre copil, parinti si ceilalti membri ai familiei, fapt ce determina necesitatea desfiintarii acestora, pentru a responsabiliza familiile de a se implica activ in ingrijirea si cresterea copiilor lor.

Astfel, ca urmare a intrarii in vigoare a noului act normativ, vor functiona doar cresele organizate cu program de lucru zilnic, in intervalul orar 6.00 – 18.00. Si vestile rele pentru parinti nu se opresc aici. La cresa nu vor mai putea fi inscrisi copiii cu varsta de pana la un an,deoarece documentul prevede ca vor fi asigurate servicii de ingrijire, supraveghere si educatie doar copiilor de varsta anteprescolara. Pana acum, potrivit prevederilor legale, grupele de varsta la cresa erau urmatoarele: grupa mica, pana la implinirea varstei de un an; grupa mijlocie, intre un an si 2 ani; grupa mare, intre 2 ani si 4 ani.

Insa, de acum inainte, conform dispozitiilor aplicabile de luni, 7 iulie 2014, se elimina grupa mica, iar inscrierile se pot face doar pentru copii de varsta anteprescolara, adica doar pentru cei care au implinit un an.

Advertisements

Posted on 11/07/2014, in Actualitate, Eveniment, Realitatea zilnica, Social. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: