De vineri, se simplifica regulile privind valabilitatea rovinietei pentru schimbarea numarului de inmatriculare


De vineri, se simplifica regulile privind valabilitatea rovinietei pentru schimbarea numarului de inmatriculare* Procedurile privind valabilitatea rovinietei in cazul in care este schimbat numarul de inmatriculare a masinii au fost modificate recent, printr-o lege publicata in Monitorul Oficial ce urmeaza sa intre in vigoare vineri * Acelasi act normativ stabileste ca noi vehicule vor fi scutite de la plata rovinietei *

Legea nr. 100/2014 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 8/2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr.15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania a fost publicata marti in Monitorul Oficial Partea I, nr. 506, din 8 iulie 2014. Actul normativ ce intra in vigoare vineri, 11 iulie 2014, simplifica procedurile privind mentinerea valabilitatii rovinietei in cazul schimbarii numarului de inmatriculare. Potrivit reglementarilor legale inca in vigoare, rovinieta isi mentine valabilitatea numai in conditiile in care utilizatorul informeaza in scris Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) cu privire la schimbarea numarului de inmatriculare. In acest sens, solicitantul trebuie sa se prezinte la unul din punctele de lucru ale CNADNR cu cerere scrisa, conform formularului-tip care se regaseste pe pagina web a Companiei si cu cartea de identitate a autovehiculului, in copie si original.

* Procedura mult mai simpla *

De vineri, insa, prevederile la acest capitol se modifica. Concret, rovinieta isi mentine valabilitatea in conditiile in care in baza de date a autoritatii de inmatriculare este operata modificarea respectiva. Solicitantul nu mai trebuie sa urmeze procedurile de pana acum, pentru ca modificarile vor fi facute automat de CNADNR, care are acces la baza de date cu vehiculele pentru care a fost achitat si este valabil tariful de utilizare. In noul act normativ, care va intra in vigoare vineri, este mentionat: “Autoritatea de inmatriculare este obligata sa asigure, pe baza de protocol, accesul zilnic al CNADNR la baza de date privind modificarile cu privire la schimbarea numarului de inmatriculare”. In plus fata de introducerea acestor prevederi, actul normativ stabileste si noi categorii de vehicule care nu vor mai plati pe viitor rovinieta. Pe lista celor care nu achita tariful de drum vor fi incluse masinile folosite de unitatile Ministerului Apararii Nationale, ale Serviciului Roman de Informatii, ale Serviciului de Informatii Externe, ale Serviciului de Telecomunicatii Speciale si ale Administratiei Nationale a Penitenciarelor; unitatile Ministerului Afacerilor Interne; serviciile de ambulanta; serviciile publice comunitare pentru situatii de urgenta; vehicule folosite de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania – S.A.; vehicule folosite de Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania; vehicule folosite exclusiv in transportul public local de persoane prin servicii regulate pe raza teritorial-administrativa a unei localitati; vehicule istorice.

Rovinieta a fost introdusa prin OG nr. 15/2002, care defineste tariful de utilizare ca fiind o anumita suma a carei plata confera unui vehicul dreptul de a utiliza, pe parcursul unei perioade date, reteaua de drumuri nationale din Romania, concesionata Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR). Tarifele de utilizare a drumurilor nationale sunt diferentiate in functie de tipul autovehiculului, dar si de durata de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania. Spre exemplu, pentru autoturisme, aceste tarife sunt cuprinse intre 3 euro (rovinieta valabila 7 zile) si 28 de euro (rovinieta valabila un an de zile).

* Amenzi usturatoare pentru lipsa rovinietei *

Cei care circula fara rovinieta vor fi sanctionati cu amenda, dar si cu plata unui tarif de despagubire, pana la prezentarea dovezii de achitare a tarifului de despagubire retinandu-se certificatul de inmatriculare al vehiculului. Acestea au valori diferite in functie de tipul autovehiculului. Astfel, pentru autoturisme, amenzile pentru lipsa rovinietei sunt cuprinse intre 250 si 500 lei, in timp ce despagubirile sunt de 28 de euro.

Advertisements

Posted on 11/07/2014, in Actualitate, Economie, Eveniment, Realitatea zilnica, Social. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: