Este oficial: O noua zi libera pentru parinti!


O noua zi libera pentru parinti!* Legea nr. 91/2014 a intrat in vigoare, iar prevederile se aplica din data de 6 iulie 2014 * Conform legii, parintii sau reprezentantii legali ai copiilor vor beneficia de o zi lucratoare libera pentru ingrijirea sanatatii copiilor *

Iata ca, prin noua lege care a intrat in vigoare, avand aplicabilitate din data de 6 iulie 2014, vi se ofera dreptul de a beneficia de o zi libera pentru a avea grija de copil, in cazul in care are probleme de sanatate. Mai jos va oferim toate informatiile de care aveti nevoie, cu toti pasii ce trebuie urmati in cazul in care sunteti salariat si doriti sa beneficiate de o zi libera pentru a va ingriji de sanatatea copilului.

Cu 15 zile lucratoare inainte de vizita la medic, unul dintre parintii copilului va depune o cerere prin care solicita ziua libera in vederea ingrijirii sanatatii copilului. Alaturi de cerere se depune si o declaratie pe proprie raspundere, care sa ateste ca celalalt parinte nu a cerut si nici nu va cere o astfel de zi libera in acelasi an. Daca ambii parinti solicita zi libera in acelasi an, li se va interzice dreptul de a mai beneficia de prevederile acestei legi. In cazul familiilor care au doi copii se impun aceleasi reguli, cu mentiunea ca se va acorda tot o zi libera, ca in cazul familiilor cu un singur copil. Pentru familiile cu 3 sau mai multi copii, se vor acorda doua zile libere pe an, consecutive sau separate, la decizia angajatorului.

Legea nr. 91/2014 are efecte asupra angajatorilor privati si asupra celor publici, cu mentiunea ca amenzile instituite de inspectorii de la Inspectia Muncii fiind foarte mari, intre 500 si 1.500 de lei.

 

* Orice angajat beneficiaza de zile libere *

Ceea ce nu trebuie uitat este faptul ca in Codul Muncii este prevazut in mod expres care sunt zilele libere de care beneficiaza un angajat din Romania, conform legislatiei in vigoare. Astfel, zilele libere sunt: zile libere care se acorda automat; zile libere acordate la cerere; zilele libere acordate in avans. Desi reglementarea juridica difera in cazul celor 3 categorii de zile libere, tratamentul fiscal este acelasi. Toate aceste zile libere sunt zile libere platite.

Zilele libere care se acorda automat sunt: sarbatorile legale; zilele libere negociate in contractele colective de munca; zilele libere profesionale. Potrivit dispozitiilor Codului Muncii (art. 139), zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt: 1 si 2 ianuarie; prima si a doua zi de Pasti; 1 mai; prima si a doua zi de Rusalii; Adormirea Maicii Domnului; 30 noiembrie, Sfantul Apostol Andrei cel Intai Chemat, Ocrotitorul Romaniei; 1 decembrie; prima si a doua zi de Craciun, 25 si 26 decembrie. Se pot acorda, doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora. Neacordarea sarbatorilor legale prevazute de Codul Muncii se pedepseste cu amenda contraventionala de la 5.000 la 10.000 lei (n.r. – potrivit art. 260 alin. (1) lit. g) din Codul Muncii republicat).

Referitor la zilele libere negociate in contractele colective de munca, potrivit art. 143 din Codul Muncii, prin contractul colectiv de munca aplicabil se pot stabili si alte zile libere. De exemplu, pana la 1 ianuarie 2011, prin contractul colectiv de munca unic la nivel national aplicabil tuturor societatilor comerciale, salariatii aveau dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie sau pentru alte situatii, astfel: la casatoria salariatului – 5 zile; la casatoria unui copil – 2 zile; la nasterea unui copil – 5 zile + 10 zile daca tatal copilului a urmat un curs de puericultura; la decesul sotului, copilului, parintilor, socrilor – 3 zile; la decesul bunicilor, fratilor, surorilor – 1 zi; donatorii de sange – conform legii; la schimbarea locului de munca in cadrul aceleiasi unitati, cu mutarea domiciliului in alta localitate – 5 zile; 30 de zile concediu fara plata pentru pregatirea si sustinerea lucrarii de diploma in invatamantul superior. In unele unitati se acorda zi libera tuturor femeilor in ziua de 8 martie sau se acorda zi libera platita pentru ziua de nastere. Aceste zile libere reglementate prin contractul colectiv de munca aplicabil sunt zile libere platite pentru care nu se suspenda Contractul Individual de Munca si nu afecteaza depturile salariale. Prin urmare, pentru acordarea altor zile libere cu exceptia celor reglementate de Codul Muncii, acestea se negociaza prin contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil.

Prin contractul colectiv de munca la nivel de sector de activitate pot fi stabilite si alte zile libere cu aplicabilitate generala: ziua comerciantului – 15 mai; ziua electrotehnistului, electricianului, profesiei mecanica fina, utilaje si aparare – 9 august; ziua constructorului de masini, ziua navalistului (art. 33 din Contractul colectiv de munca nr. 59493 din 20 decembrie 2012 la nivelul grupului de unitati din sectorul de activitate constructii de masini pentru anii 2013 – 2014, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 4 cc din 24 ianuarie 2013).

In cazul zilelor libere acordate la cerere, chiar daca nu sunt expres reglementate ca zile libere, anumite situatii constituie motivari ale absentelor la locul de munca, cu consecinta ca nu se va aplica o sanctiune discplinara in cazul in care salariatul absenteaza pentru unul dintre aceste motive. Tratamentul fiscal al zilelor libere acordate la cerere este diferit.

Se pot acorda si zile libere in avans, in sensul ca, potrivit art. 122 alin. (3) din Codul Muncii, in perioadele de reducere a activitatii, angajatorul are posibilitatea acordarii de zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare care vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Advertisements

Posted on 11/07/2014, in Actualitate, Realitatea zilnica, Sanatate, Social. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: