Legea le da dreptul. Cum poti obtine pensie de boala fara sa fi lucrat nici macar o zi


Legea le da dreptul. Cum poti obtine pensie de boala fara sa fi lucrat nici macar o zi* Persoanele care isi pierd capacitatea de munca de tineri pot primi pensie de invaliditate de 350 de lei pe luna, chiar daca nu au cotizat niciodata la sistemul de pensii * Este suficient sa incheie un contract si sa plateasca 252 de lei o singura luna *

Cei care isi pierd capacitatea de munca inainte de a apuca sa aiba o slujba pot primi pensie de invaliditate de 350 de lei pe luna, chiar daca nu au cotizat niciodata la sistemul de pensii. Este suficient sa incheie un contract si sa plateasca 252 de lei o singura luna. Dupa ce obtin calitatea de asigurat, pot beneficia de pensia minima garantata de stat. Evident, trebuie si sa indeplineasca toate conditiile de boala cerute de lege.

* O singura rata la Casa Judeteana de Pensii *

Persoanele care nu au lucrat deloc, dar care se imbolnavesc si nu pot activa pe piata muncii se pot pensiona pe caz de boala platind o singura rata la Casa Judeteana de Pensii (CJP) Braila pe baza de contract, suma pe care trebuie sa o achite pentru a avea calitatea de asigurat. Daca indeplinesc si toate conditiile medicale cerute de lege pentru pensia de invaliditate, atunci astfel de persoane care nu au muncit niciodata pot primi un venit minim de la stat pe toata perioada vietii. Asemenea persoane se asigura la CJP, iar dupa aceea beneficiaza de o pensie minima de 350 de lei, chiar daca nu au lucrat niciodata.

Poate va intrebati daca este sau nu posibil asa ceva. Noi va spunem ca da si va oferim si o explicatie. In 2011 a intrat in vigoare Legea nr. 263/2010, cunoscuta drept Legea pensiilor. Un articol din acea lege obliga persoanele care se imbolnaveau si isi pierdeau capacitatea de munca sa aiba un stagiu minim de cotizare la bugetul asigurarilor sociale (la pensii). Daca persoana care avea varsta pana la 20 de ani se imbolnavea, atunci avea nevoie de un stagiu minim de cotizare de un an. O persoana cu varsta intre 45 si 49 de ani avea nevoie de un stagiu de cotizare de 20 de ani. Prin decizia Curtii Constitutionale din iunie 2012 s-au declarat ca fiind neconstitutionale dispozitiile articolului 73, alin 1) si articolului 74 din Legea nr. 263. Astfel, persoanele care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza unor boli obisnuite sau a unor accidente care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate in functie de stagiul de cotizare efectiv realizat de persoana asigurata. Practic, nu s-a mai impus un minim necesar. Anterior acestei decizii, desi aveau aviz favorabil de incadrare in grad de invaliditate, respectivele persoane nu puteau beneficia de pensie de invaliditate.

* Care sunt pasii de urmat pentru a beneficia de pensie de boala *

Persoana care nu a lucrat inainte de a se imbolnavi trebuie sa incheie un contract de asigurare cu Casa Judeteana de Pensii potrivit legii. Orice persoana care incheie acel contract trebuie sa plateasca cel putin o luna suma stabilita de lege pentru a avea calitatea de asigurat. Adica, va cotiza o suma minima de 252 de lei pe luna, calculata la un venit potential de 804 lei (contributia este de 31,3% din venit, iar venitul minim la care se aplica procentul respectiv reprezinta 35% din castigul salarial mediu brut pe tara care a stat la baza fundamentarii bugetului de stat pentru anul 2014). Dupa ce a devenit asigurata, persoana respectiva, fara a conta cate luni sau cati ani cotizeaza la sistemul de pensii pe baza de contract, va beneficia de o pensie minima pe caz de boala de 350 de lei pe luna, pe care tot statul a stabilit-o ca fiind pensia minima pe tara. Dar pentru a beneficia de acest venit minim de 350 de lei pe luna, pe langa contractul cu Casa de Pensii persoana in cauza trebuie sa achite minimum o luna suma de 252 de lei. Toate acestea sunt valabile, numai daca dosarul medical indeplineste conditiile incadrarii in grad de invaliditate.

Curtea Constitutionala a dat hotararea nr. 680 din 2012, prin care a sters din Legea pensiilor articolul care conditiona obtinerea dreptului la pensie de boala de un anumit stagiu de cotizare la bugetul asigurarilor sociale. In Legea nr. 263/2010 existase un tabel prin care se conditiona pensia de invaliditate de vechimea in munca. Daca te imbolnaveai la 23-25 de ani, legea spunea ca trebuia sa ai minimum trei ani vechime, pentru a te pensiona in grad de invaliditate. Daca boala survenea la varsta de 37-41 de ani si persoana isi pierdea capacitatea de munca (partial sau total), nu ar fi beneficiat de pensie de invaliditate decat daca ar fi avut minimum 14 ani lucrati. In 2012, prin decizia Curtii Constitutionale, s-a eliminat aceasta prevedere din lege.

* Dosare de pensionare pe caz de boala, trimise la Bucuresti *

Foarte multe astfel de dosare de pensionare pe caz de boala sunt trimise spre verificare la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de Munca (INEMRCM). Nu de putine ori, dosarele respective sunt respinse pentru ca persoanele care le-au depus nu se incadreaza in gradele de invaliditate respective. Nu inseamna ca orice persoana care solicita si depune documentatia necesara inscrierii la pensie de invaliditate va si primi o pensie de invaliditate. Statistica arata ca aproximativ 9% dintre persoanele care vor sa se pensioneze pe caz de boala sunt respinse de comisia de expertiza sau de INEMRCM Bucuresti

Iata ce spune decizia nr. 680 a Curtii Constitutionale, din 26 iunie 2012, prin care se declara neconstitutional un articol din Legea pensiilor:

Admite exceptia de neconstitutionalitate ridicata si constata ca sintagma “in raport cu varsta, conform tabelului nr. 3” din cuprinsul art. 73 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice este neconstitutionala.

Advertisements

Posted on 11/07/2014, in Actualitate, Realitatea zilnica, Social. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: