Vesti nu prea bune: Productie mica de miere de albine


Productie mica de miere de albine* Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACAR), Ioan Fetea, preconizeaza ca in acest an vor rezulta doar 14.000 – 16.000 de tone de miere, ceea ce reprezinta o productie sub 70% din media anuala inregistrata in tara noastra * Acest lucru cu siguranta va produce si efecte negative: pretul mierii de albine la raft va creste cu pana la 15 puncte procentuale, ceea ce este in defavoarea consumatorului *

Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACAR), Ioan Fetea, a declarant ca in cazul in care, in acest an, va rezulta o recolta mai mica, este posibil sa fie influentat si pretul mierii la raft, cu aproximativ 10 – 15 procente.

Ioan Fetea a precizat:

Cred ca productia totala de miere din acest an va fi sub 70%, intre 60 si 65%, fata de media anuala de 20.000 – 22.000 de tone. Estimez ca in 2014 vom face intre 14.000 si 16.000 de tone de miere. Totul depinde insa si de ce vom obtine in aceasta perioada la floarea soarelui. Scaderea productiei va avea efecte si asupra pretului mierii la raft, mai ales ca deja a crescut pretul de achizitie, la salcam cu peste 35%, iar la mierea poliflora undeva cu 15 – 20%. Pretul mierii la raft va creste, probabil, cu cel mult 10 – 15%, dar mai spre toamna. Sunt si putin sceptic pentru ca la noi consumul de miere este inca foarte redus si daca se mai scumpeste vom avea un consum si mai redus.

Presedintele ACAR a mai spus ca la mierea de salcam s-a obtinut sub 20% din media anuala, iar la rapita intre 70 si 80%. Speranta apicultorilor vine din culturile de floarea-soarelui, mai ales pe partea de sud si sud-est a tarii, aceasta asigurand cel putin 30% din productia de miere a Romaniei, un aport aducand si judetul Braila, ca in fiecare an.

Presedintele ACAR a mentionat:

S-a facut ceva miere la rapita, 70 – 80 de procente din productia medie anuala, dar la salcam nu avem nici 20% din cauza secetei exagerate de anul trecut, dar si din aceasta iarna. Este afectata toata Transilvania, vestul si sud-estul tarii. De asemenea, in sud s-au suprapus si ploile cu perioada de inflorire. A ramas doar Moldova, care la salcam face undeva intre 15 – 20% din productia anuala pe total tara. Teiul a fost compromis in vestul tarii, in Caras Severin, in judetele din centrul tarii, tot din cauza secetei si a temperaturilor scazute din timpul noptii, dar mai sunt acum ceva recolte marunte in Moldova. La floarea soarelui, in vest, este compromisa productia mai mult de 50%. Sa vedem ce vom face in sud la floarea soarelui, care a inceput bine, si care ne-ar putea salva ca sa nu fim pe pierdere anul acesta. Trebuie sa rezolvam macar rezerva de iernare si sa avem cateva kilograme in plus pentru extractive.

Advertisements

Posted on 11/07/2014, in Actualitate, Agricultura, Economie, Realitatea zilnica, Social. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: