Beneficiile Schemei de Plata Unica pe Suprafata


APIA

APIA

* Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) reaminteste fermierilor beneficiari ai formelor de sprijin financiar in cadrul Schemei de Plata Unica pe Suprafata ca, incepand cu anul 2014, sunt implementate Cerintele legale in materie de gestionare (SMR) 9 – 15, in conformitate cu art. 124, alin. 6 din Regulamentul (CE) nr. 73 din 2009, in care este prevazut calendarul de implementare pentru Romania *

Incepand cu 1 ianuarie 2012, un agricultor care primeste plati in cadrul schemei de plata unica pe suprafata in statele membre in cauza trebuie sa indeplineasca cerintele legale in materie de gestionare prevazute in Anexa II, in conformitate cu urmatorul calendar: cerintele prevazute la Punctul A din Anexa II se aplica incepand cu 1 ianuarie 2012; cerintele prevazute la Punctul B din Anexa II se aplica incepand cu 1 ianuarie 2014; cerintele prevazute la Punctul C din Anexa II se aplica incepand cu 1 ianuarie 2016.

Directorul executiv al APIA Braila, Daniela Militaru, a precizat ca acordarea formelor de sprijin din cadrul Pilonului I al Politicii Agricole Comune si a anumitor plati din cadrul masurilor de dezvoltare rurala (Pilonul al II-lea) se face doar catre agricultorii care respecta normele obligatorii in domeniul mediului, al sanatatii publice, a animalelor si plantelor, precum si al bunastarii animalelor.

Daniela Militaru a declarat:

Agricultorii care, prin activitatea lor, depoziteaza, manipuleaza si utilizeaza produse de protectie a plantelor trebuie sa respecte inclusiv SMR 9 – Introducerea pe piata a produselor de protectie a plantelor. Intai trebuie sa utilizeze numai produse de protectie a plantelor omologate de Comisia Nationala de Omologare a Produselor de Protectie a Plantelor, care se regasesc in baza de date PEST-EXPERT. Pasi ce trebuie urmati: http://www.madr.ro/ro/; Fitosanitar – http://www.madr.ro/ro/fitosanitar.html; Adresa web: https://aloe.anfdf.ro/; “Continue to this website (not recommended)”; utilizator – guest; parola – guest; Cautare (se completeaza casutele cu datele care intereseaza: data, anul, produsul). Apoi trebuie sa utilizeze produsele de protectie a plantelor doar in scopul pentru care acestea au fost omologate si numai in conformitate cu instructiunile de utilizare. Produsele de protectie a plantelor clasificate ca foarte toxice (T+) si toxice (T) vor fi utilizate numai de persoanele juridice care detin autorizatie pentru utilizarea acestor produse, emisa de unitatea fitosanitara din raza teritoriala in care isi desfasoara activitatea. Sa nu aplice tratamente cu produse de protectie a plantelor in zonele de protectie a resurselor de apa, in zonele de protectie sanitara si ecologica, precum si in alte zone protejate stabilite in conditiile legii. Sa respecte conditiile de depozitare, manipulare si utilizare a produselor de protectia plantelor in exploatatiile agricole, asa cum sunt prevazute la capitolul VI, pct. 6.3 – 6.6 din Codul de bune practici in ferma, aprobat prin Ordinul MMGA nr. 1234/2006 privind aprobarea Codului de bune practici in ferma. Toti fermierii trebuie sa pastreze o perioada de cel putin 3 ani documentele de evidenta a produselor de protectie a plantelor utilizate in exploatatie.

Fermierul va tine evidenta la zi, dupa efectuarea fiecarui tratament, prin completarea si tinerea la zi a unui registru/caiet, dupa modelul de mai jos:

Nume si prenume fermier/societate comerciala…………………..

Domiciliu fermier/sediul social al societatii ………………….

(Comuna, judetul)

Ferma (nume/numar, adresa)……………………………………….

 

REGISTRU

de evidenta a tratamentelor cu produse de protectie a plantelor

Data efectuarii

tratament

(ziua luna, anul)

Cultura si locul unde este situat terenul

Timpul aplicarii

 

Tratamentul efectuat

Numele, prenumele pers.

responsabile de efectuarea tratamentului, semnatura

Data

incepe-

rii recol-

tarii pro-

dusului

agricol

Nr. si data

Document prin care s-a dat in consum populatiei

Agentul de daunare:

boli/

daunatori/

buruieni

Denu-

mire

PPP

folosit

Doza

Omologata/ doza folosita

Suprafata (ha)

Canti-

tati

utilizate

(kg, l)

                     

(Conform Reg. (CE) nr. 1107/2009, art. 67, (1))

 Producatorul agricol numeroteaza paginile registrului. Pe spatele registrului (pe ultima pagina) se mentioneaza cate pagini contine registrul, purtand semnatura (si stampila, dupa caz) fermierului sau a administratorului societatii. Nerespectarea de catre fermieri a normelor de ecoconditionalitate conduce la reducerea platilor sau excluderea de la plata, la una sau mai multe scheme de sprijin, pentru unul sau mai multi ani (conform Regulamentului (CE) nr. 73/2009, cu modificarile si completarile ulterioare – Art. 23 si 24, respectiv Ordinului MADR privind aprobarea sistemului de sanctiuni cu aplicabilitate in anul 2014), cu exceptia cazurilor de forta majora sau circumstante exceptionale care au impiedicat respectarea acestor norme. Detalii puteti gasi la adresa: http://www.apia.org.ro/files/pages_files/Ghid_eco-cond_pt_2014_19_mai.pdf

 

Advertisements

Posted on 12/07/2014, in Actualitate, Agricultura, Economie, Realitatea zilnica, Social. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: